-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 žalumynai ir salotos, kurių turėtume valgyti kasdien

Jei dominės sveika ir subalansuota mityba, žinote, kad lapiniai žalumynai ir salotos yra puikus būdas pagerinti sveikatą, nes juose yra daug gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Įtraukti į savo kasdienį meniu salotų rekomenduoja ir mitybos specialistai, rašo „Science Alert“.
Moteris valgo salotas
Moteris valgo salotas / Vida Press nuotr.

Šiame straipsnyje patarsime, kaip geriausia valgyti šias salotas, kad jose liktų kuo daugiau naudingų medžiagų.

123RF.com nuotr./Špinatai
123RF.com nuotr./Špinatai

Špinatai

Špinatų lengva gauti visus metus, o jų nauda seniai žinoma ir vertinama. Špinatuose gausu geležies, kalcio, kalio ir vitaminų B6, C ir K. Jie taip pat yra geras antioksidantų šaltinis, galintis sumažinti daugelio ligų, įskaitant širdies ligas ir kai kuriuos vėžinius susirgimus, riziką.

Geriausia jį valgyti nevirtą, kaip salotų dalį, nes verdant sunaikinami natūraliai lapuose esantys polifenoliai ir flavanoliai. Tam tikri polifenoliai ir flavonoidai gali sumažinti galimybę susirgti kai kuriomis vėžio, širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu ir neurodegeneracinėmis ligomis, pavyzdžiui, Alzheimerio liga.

Vida Press nuotr./Plaunami lapiniai kopūstai (kale)
Vida Press nuotr./Plaunami lapiniai kopūstai (kale)

Lapinis kopūstas „Kale“

Lapiniai kopūstai pasižymi unikaliu skoniu, kuris gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo jų veislės ir paruošimo būdo. Juos tikrai mėgsta ne visi. Tačiau, jei galite ištverti karstelėjusį skonį, ir bet retkarčiais valgote juos, galite sau padėkoti, nes šiuose kopūstuose gausu svarbių mikroelementų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis, fosforas, kalis, cinkas, varis, manganas ir selenas. Tai taip pat geras vitaminų, įskaitant A, B, E, C ir K vitaminus, šaltinis.

Jei norite išsaugoti kuo daugiau naudingųjų medžiagų, venkite blanširuoti ir virti lapinius kopūstus, nes dėl to lapuose gali sumažėti vandenyje tirpių mineralinių medžiagų, vitaminų ir fitocheminių medžiagų kiekis. Lapinius kopūstus galima valgyti nevirtus salotose. Nemaža dalis juos mėgsta vartoti džiovintus.

Lapinius kopūstus ypač vertina žmonės, besirūpinantys savo svoriu, nes puodelyje nevirtų lapinių kopūstų (21 g) yra tik devynios kalorijos!

„Fotolia“ nuotr./Mangoldai
„Fotolia“ nuotr./Mangoldai

Lapiniai burokėliai (mangoldai)

Lapiniai burokėliai yra šiek tiek saldaus skonio ir turi daug vitaminų A ir C. Net nedidelis kiekis jų (apie 175 g) gali patenkinti vitamino K, kuris svarbus kraujo krešėjimui ir sveikiems kaulams, dienos poreikį.

Įvairių spalvų mangoldai taip pat turi svarbių mineralų, pavyzdžiui, geležies, vario, kalio ir kalcio.

Lapinis kopūstas „Collard“

Šie kopūstai yra geras liuteino, kuris svarbus akių sveikatai, šaltinis. Juose gausu ir vitaminų A ir C bei mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, cinkas, varis ir selenas, taip pat jie yra geras skaidulų šaltinis. Šių daržovių, kaip ir špinatų, galite gauti ištisus metus.

Vida Press nuotr./Gražgarstės
Vida Press nuotr./Gražgarstės

Gražgarstės (Rukola)

Jei norisi šviežių, aštrių, šiek tiek karčių ir pipirų skonio žalių lapų, į savo lėkštę įtraukite rukolą.

Dar nuo romėnų laikų žinomas žalumynas yra mėgstamas picų priedas, tačiau ją verta vartoti ne tik kaip šio patiekalo prieskonį.

Rukoloje gausu nitratų, kurie, kaip rodo tyrimai, gali padidinti fizinį aktyvumą. Žalėsyje taip pat gausu vitaminų K ir C, kalcio ir polifenolių.

Romaninės salotos

Traškios ir švelnaus skonio romaninės salotos yra pilnos maistingųjų medžiagų. Tai geras vitaminų ir mineralų šaltinis, įskaitant vitaminus A, K, C ir folio rūgštį. Šios maistingosios medžiagos būtinos bendrai sveikatai ir sveikai imuninei sistemai palaikyti.

Romaninės salotos taip pat yra skaidulinių medžiagų šaltinis, kurios mažina širdies ligų, insulto, 2 tipo diabeto ir žarnyno vėžio riziką.

Vida Press nuotr./Krienų lapai taip pat tinka maistui
Vida Press nuotr./Krienų lapai taip pat tinka maistui

Krienai

Esame įpratę vartoti tarkuotas krienų šaknis, tačiau nemažiau naudingų medžiagų slepiasi ir šios daržovės lapuose. Jie ne tik suteikia, pvz., salotoms išskirtinio skonio, bet ir yra gausus vitaminų A ir C bei antioksidantų šaltinis.

Tyrimai rodo, kad krienai gali būti gydomoji priemonė sergant burnos vėžiu.

Kininis bastutis

Jei ieškote švelnaus skonio ir malonios tekstūros žalių lapų, kininis bastutis yra puikus pasirinkimas. Šią kiniškų baltųjų kopūstų rūšį galima naudoti ruošiant salotas, sriubas arba tiesiog troškinti kaip garnyrą.

Jame gausu skaidulinių medžiagų, įvairių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Šis žalias lapinis kopūstas gali padėti palaikyti kaulų sveikatą, imunitetą, regėjimą, širdies sveikatą, kraujospūdį ir galbūt užkirsti kelią tam tikrų rūšių vėžiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius