Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Badavimas bent 8 dienas per metus gali sustiprinti imunitetą

Vadinamosios iškrovos dietos – bene paskutinis dietų mados klyksmas, ypač populiarus tarp garsenybių. Tačiau tyrimai parodė, kad badavimas gali būti naudingas sveikatai: jis gali sušvelninti kai kurias chemoterapijos pasekmes.
7 proc. namų ūkių su vaikais iki 16 metų negali savo vaikams bent kartą per dieną duoti valgyti mėsos, žuvies ar lygiaverčio vegetariško maisto.
Pasninkas. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tyrimas nustatė, kad nevalgant dvi ar daugiau dienų gali suaktyvėti imuninė sistema, ypač jei ji buvo nusilpusi dėl senėjimo procesų ar onkologinių susirgimų gydymo.

JAV mokslininkai priėjo prie išvados, kad badavimas skatina organizmą atsinaujinti ir pakeisti senas ar pažeistas ląsteles.

Ilgametis Pietų Kalifornijos universiteto ekspertas Valteris Longo aiškino, kad badaujant organizmo sistema bando taupyti energiją. Vienas iš būdų tai pasiekti - perdirbti imunines ląsteles, kurios nėra reikalingos ar galėjo būti pažeistos.

Teigiama, kad badavimas gali sušvelninti kai kurias chemoterapijos pasekmes.    

V.Longo vadovaujama komanda nustatė, nevalgius 2-4 dienas per šešis mėnesius, kūnas priverčiamas įjungti išgyvenimo režimą: jis ima naudoti riebalų ir cukraus atsargas bei pradeda naikinti pasenusias ląsteles.

Tada organizmas pasiunčia signalą, nurodantį atnaujinti kamienines ląsteles ir atkurti visą sistemą. Tai ypač naudinga po vėžio gydymo.

Bandomasis tyrimas atskleidė, kad onkologiniai pacientai netekdavo mažiau baltųjų kraujo kūnelių, jei pasninkaudavo 72 valandas iki chemoterapijos.

Mokslininkai primena, kad, nors chemoterapija gelbsti gyvybes, ji padaro didžiulę žalą žmogaus imuninei sistemai. Teigiama, kad badavimas gali sušvelninti kai kurias chemoterapijos pasekmes.    

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius