Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietistė V.Kurpienė: „Baltąją mišrainę galite paruošti sveikiau“

Kadangi šventinis laikotarpis artėja, ant stalo pas daug ką atrasime šios mišrainės. Su dietiste, tinklaraščio sulieknek.lt autore Vaida Kurpiene kalbame apie tai, kad baltą mišrainę galima paruošti įdomiau, skaniau ir sveikiau ir tuo pačiu neprarasti jos skoninių savybių, kurios tokios artimos daugeliui mūsų. O išmėginti ką nors naujo – įdomu!
Balta mišrainė
Balta mišrainė / Shutterstock nuotr.

„Pirmiausia sau reikia atsakyti, ar balta mišrainė yra šeimos tradicija, be kurios jūs neįsivaizduojate savo švenčių, ar tiesiog ją valgote iš įpročio, todėl paklauskite savęs, ar ji tikrai jums tokia skani? Jeigu tai darote tik įpročio, verta paieškoti sveikesnių variantų.

Kai kurie baltąją mišrainę gamina su daktariška dešra, naudoja daug majonezo, bulvės ir morkos būna pervirtos, tad ieškoti daug vertingų medžiagų tokioje neverta. Tačiau visada šios mišrainės galima pasigaminti nedidelį kiekį, gražiai papuošti, suformuoti bokštelį ir nepersivalgyti, tad didelės nuodėmės tikrai nebus. Mano patarimas ieškantiems sveikesnių alternatyvų – trumpiau virkite daržoves.

Asmeninio albumo nuotr. /Vaida Kurpienė
Asmeninio albumo nuotr. /Vaida Kurpienė

Bulves ir morkas virkite su lupena, būtinai pasūdytame vandenyje ir trumpiau, nes tada jos gražiau atrodys, bus lengviau pjaustyti, daržovės netrupės.

Tinka daržoves virti garuose. Patarčiau pasirinkti panašaus dydžio bulves ir morkas, kad jos išvirtų tolygiai. Tokiu būdu išvirtos daržovės išliks ryškesnės spalvos, liks daugiau vertingų medžiagų suteiks ilgiau trunkantį sotumo jausmą, tad mišrainės suvalgysime mažiau.

Kitas niuansas – žirneliai. Skanaukite ne konservuotus, bet šaldytus žalius žirnelius, kuriuos paruoškite garuose, pagarinę vos 5–6 minutes. Pamatysite, kad daržovių spalva bus kur kas ryškesnė ir gražesnė bei gaivesnė, gražiau atrodys ant stalo. Jei neturite garpuodžio – ne bėda. Į puodą pilkite vandens, ant viršaus dėkite metalinį sietelį su žirneliais ir ant viršaus puodo dangtį.

Trečias niuansas – majonezas. Jis išties yra labai kaloringas o vertingų medžiagų beveik nėra, daugiausia tų, kurių norite išvengti. Todėl galite dalį majonezo sumaišyti su grietine arba graikišku jogurtu ir įdėti šiek tiek druskos. Skonis bus panašus, tačiau tokiame padaže bus kur kas mažiau kilokalorijų ir sveikiau.

Norintiems dar sveikesnio varianto, siūlyčiau graikišką jogurtą arba grietinę sumaišyti su garstyčiomis ir pagardinti druska. Skonis tikrai bus labai panašus į mums įprastą majonezą. Jei turite juodosios druskos – dar bus panašiau į majonezą.

Tie, kurie į baltą mišrainę deda dešrą, gali išvirti arba žemoje temperatūroje iškepti kalakuto ar vištienos šlauneles be odos ir jas smulkiai supjaustyti. Bus ir sotu, ir vertingiau, ir labai skanu“, – sako Vaida Kurpienė.

Ji priduria ir tai, kad nevartojantiems gyvūninės kilmės produktų, ir norinčių ypač vertingi variant tinka žaliavalgiška baltoji mišrainė. „Supjaustykite kubeliais virtas morkas, bulves, agurkus, sudėkite žirnelius ir užpilkite saulėgrąžų majonezu, kuris paruoštas iš saulėgrąžų, vandens ir prieskonių“, – siūlo dietistė ir sako, kad visi lengvesni mišrainės variantai yra puikus pasirinkimas besirūpinantiems savo sveikata ir svoriu.

Nevirta balta mišrainė

Ingredientai:

  • 60 g šviežių vidutinio dydžio morkų,
  • 40 g šviežio agurko,
  • 50 g šviežios cukinijos,
  • 25 g šaldytų žirnelių,
  • 50 g raugintų agurkų,
  • 10 g anakardžių riešutų,
  • 3 g česnakų,
  • 0,5 g kario arba ciberžolės,
  • 10 g citrinos sulčių,
  • šaukštas šalto spaudimo aliejaus (tiks ypač tyras alyvuogių ar kanapių šalto spaudimo),
  • šiek tiek vandens,
  • 0,5 g druskos.

Gaminimas:

1. Žirnelius atšildome ir nusausiname.

2. Supjaustome daržoves žirnio dydžio kubeliais ir sudedame į dubenį.

3. Į maišytuvą sudedame nuplautus anakardžių riešutus, druską, česnaką, karį (arba ciberžolę), supilame citrinos sultis, šalto spaudimo aliejų ir vandenį. Viską gerai išmaišome (padažo tirštumą reguliuojame vandens ir riešutų santykiu) ir gaminame anakardžių majonezą. Įprastai gaminame didesnį kiekį majonezo (laikome šaldytuve kelias dienas), esant reikalui keičiame veganiniu sojos majonezu arba natūraliu jogurtu su garstyčiomis bei druska.

4. Ant supjaustytų daržovių supilame paruoštą padažą. (Joanos B. receptas)

Sveikesnė baltos mišrainės versija

Ingredientai:

  • 120 g virtų su lupena ir vėliau nuluptų bulvių (2 vnt.),
  • 100 g virtų morkų (1 vnt.),
  • 100 g šaldytų žaliųjų žirnelių,
  • 1 raugintas agurkas,
  • 2 valg. š. graikiško jogurto,
  • 2 valg. š. grūdėtų garstyčių,
  • šviežių krapų,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Supjaustyti virtas daržoves. Svarbu nepervirti. Morkas pervirėte, jei smeigiant peiliu jos lūžta. Morkos turi išlikti kietesnės už bulves.

2. Nuplikyti šaldytus žirnelius.

3. Supjaustyti raugintus agurkus.

I pateikimo variantas:

Pjaustytas daržoves, kartu su žirneliais, beriame į dubenį. Sumaišome su paruoštu graikinio jogurto ir garstyčių padažu, gardiname druska, pipirais ir šviežiais krapais.

II pateikimo variantas:

Galima pateikti susluoksniuotą stiklinėje ir kiekvienam pateikti po atskirą porciją su jogurto-garstyčių padažu

Receptų šaltinis – sulieknek.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius