Gražina Gum: daržovių ir vaisių patiekalus ruošti lengva

Manote, kad valgyti daug vaisių ir daržovių brangu ir sudėtinga? Medikė, žalio maisto ir veganiškos mitybos žinovė Gražina Gum su tuo nesutiktų. Žavi moteris, parašiusi pirmąją Lietuvoje žalio maisto receptų knygą „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai“, teigia, kad daržovių ir vaisių patiekalai yra ne tik sveiki, maistingi, gardūs, bet ir gana lengvai paruošiami.
Gražina Gum
Gražina Gum / LNK nuotr.

Produktų nesunku surasti

Žaliavalgyste Gražina susidomėjo prieš aštuonerius metus. Pradėjus valgyti daugiau vaisių ir daržovių dėl jose esančių medžiagų pagerėjo savijauta, kraujo kokybė, išsivalė organizmas, atsirado daugiau gyvybinės energijos, oda pasidarė skaistesnė, o akys ėmė labiau žibėti.

Gražina Gum
Gražina Gum

„Žaliavalgystė atėjo į mano gyvenimą natūraliai: pradėjau nuo žalių kokteilių, po to tuo vis labiau domėjausi šia sritimi, skaičiau apie tai įvairią literatūrą, nors lietuviškos informacijos apie tai tuo metu beveik nebuvo“, – prisiminė G.Gum.

Moteris sulaukė daug aplinkinių klausimų apie sveiką mitybą ir galų gale nusprendė su žaliavalgyste ir jos populiarinimu susieti savo gyvenimą.

„Man patinka tokia mityba, nes visi patiekalai – greitai paruošiami. Jiems specialiai parenku produktus, kurių nereikėtų ilgai ieškoti, kuriuos kiekvienas žmogus galėtų rasti prekybos centruose“, – pasakojo Gražina.

Gaminti reikia kuo paprasčiau

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja kasdien suvalgyti bent po penkis vienetus arba porcijas vaisių ir daržovių. Gražina teigia, kad tiek jų suvalgyti visai nesunku. Reikiamą kiekį galima gauti pasigaminus paprasčiausią kokteilį iš banano arba avokado, obuolio, kriaušės, keleto riekelių ananaso ir saujos špinatų.

„Tai – puikiausias kokteilis, ypač tinkamas gerti ryte, kai organizmas geriausiai įsisavina maistines medžiagas. Jame gausu tikrų, o ne iš miltų ir cukraus sudarytų angliavandenių. Tokį kokteilį mielai geria tiek suaugusieji, tiek ir vaikai“, – patikino pašnekovė.

Sveiko maisto propaguotoja patarė nebijoti gaminti patiekalų iš vaisių ar daržovių ir daryti tai kuo paprasčiau, naudoti kuo paprastesnes sudedamąsias patiekalų dalis.

Atsiveria kitas pasaulis

Gražina siūlo skirtingų vaisių ir daržovių receptų, tinkančių skirtingiems sezonams. Pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku rekomenduoja valgyti raugintų kopūstų salotas avokadu. Gražina siūlo nebijoti raugintų kopūstų, nes tai – puikus patiekalas, kuriame labai daug fermentų.

Kai žmonės pradeda valgyti daugiau augalinių patiekalų, jiems atsiveria visai kitas pasaulis – jie pradeda virtuvėje daug kurti ir eksperimentuoti

Norintiems riebesnio maisto, pašnekovė patarė rinktis avokadus, sėklas, riešutus. Nors jie yra kaloringi, tačiau neužteršia organizmo.

Sveikos mitybos žinovės teigimu, iš paprasčiausių moliūgų, morkų, burokų ar galbūt kiek primirštų tokių šakninių daržovių, kaip griežčiai, kaliaropės, galima pagaminti daug gardžių patiekalų, kurie, pagardinti įvairiais padažais ir prieskoniais, bus skanūs ir net atrodys įmantriai.

„Vienas ir tas pačias salotas galima valgyti vos ne visą savaitę, naudojant skirtingus padažus, kurie pakeičia jų skonį, savybes. Tos pačios salotos nenusibos, jeigu bus pateiktos vis kitaip. Kai žmonės pradeda valgyti daugiau augalinių patiekalų, jiems atsiveria visai kitas pasaulis – jie pradeda virtuvėje daug kurti ir eksperimentuoti“, – žadėjo Gražina.

Ruošiantiems vaisių ir daržovių patiekalus G.Gum patarė nepamiršti naudoti įvairių riešutų, sėklų, kurias prieš vartojant reikėtų padaiginti – bent jau pamirkyti vandenyje, kad jie taptų gyvais.

Darydama salotas G.Gum išsiverčia be pieno produktų. Įprastą grietinę ji pakeičia, pavyzdžiui, saulėgrąžų grietine. Ji puikiai tinka pagardinti burokėlių salotas, pafermentuotas druska ir citrina, kol suminkštės.

Nebūtina pervirti

G.Gum nuramino, kad žalias maistas neprivalo būti šaltas. Bet jis neturėtų būti pervirtas, nes tada prarastų reikalingus fermentus. Užtenka maistą pašildyti iki 47-50 laipsnių.

žmogus į savo racioną turėtų įtraukti 50-60 proc. žalio, gyvo maisto

„Galima labai lengvai patroškinti daržoves, paruošti įvairias sriubas, užpiltas karštu vandeniu“, – siūlė pašnekovė.

Norintiems gyventi sveikiau, pasak Gražinos, nebūtina pereiti vien prie veganinės mitybos ir propaguoti šimtaprocentinę žaliavalgystę.

„Tačiau žmogus į savo racioną turėtų įtraukti 50-60 proc. žalio, gyvo maisto. Žinoma, svarbu nepamiršti ir pasižiūrėti į kiekvieno produkto maistinę vertę“, – priminė sveikos mitybos žinovė.

Sveika gyvensena populiarėja

G.Gum džiaugėsi, kad sveika mityba vis labiau populiarėja ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Vis daugiau žmonių į savo meniu įtraukai vaisius ar daržoves. Jų padaugėjo ir viešojo maitinimo įstaigose.

Šiuo metu Lietuvos prekybos tinkluose galima įsigyti iki 250 vaisių ir daržovių rūšių

„Dabar vos ne visi restoranai į savo meniu įtraukė žalius kokteilius, pagamintus iš vaisių su tam tikrais žalumynais, nors anksčiau net nesuprasdavo, kas tai yra. Pastebėjau, kad viešųjų maitinimo įstaigų meniu labai padaugėjo įvairių salotų.

Per savo vedamus mokymus taip pat matau augantį žmonių susidomėjimą žaliavalgyste.

Pajutę kitą gyvenimo kokybę, energijos antplūdį ir tai, kad dėl daržovėse esančių savybių sustiprėjo imunitetas, žmonės į tokią mitybą įtraukia ir savo šeimos narius“, – džiaugėsi G.Gum.

Anot pašnekovės, moterys daugiau vaisių ir daržovių paskatina valgyti savo vyrus ir vaikus, vaikai – tėvus. Gražina pastebi, kad paragavę savo vaikų pagamintų įmantresnių daržovių patiekalų ar sveiko žalio kokteilio galimybe maitintis sveikai domisi ir vyresnio amžiaus žmonės.

Lietuvoje vaisiai ir daržovės – kokybiški

Kaip minėta, kasdien rekomenduojama suvalgyti bent po penkis vienetus arba porcijas vaisių ar daržovių. Jų pasirinkimas mūsų šalyje išties nemažas. Šiuo metu Lietuvos prekybos tinkluose galima įsigyti iki 250 vaisių ir daržovių rūšių.

Didžiausią jų dalį sudaro Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse, pavyzdžiui, Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje, Belgijoje ar Olandijoje, užauginta produkcija.

Mūsų šalyje parduodami vaisiai ir daržovės yra itin aukštos kokybės. Jų auginimą, saugojimą, gabenimą ar pardavimą reglamentuoja griežti ES įstatymai.

Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijas koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

Keletas Gražinos Gum receptų

Salotos „Fermentų įkrova“:

1 stiklinė susmulkintų raugintų kopūstų,

1 avokadas,

1/2 raudonojo svogūno,

1/4 a.š. juodųjų pipirų,

Smulkintų petražolių,

2-3 v.š. šalto spaudimo saulėgrąžų aliejaus.

Jei rauginti kopūstai labai šalti, galit pašildyti juos puode ar keptuvėje.

 

Žalias kokteilis „Rojaus skonis“:

2 bananai,

1 kriaušė,

1-2 ananaso riekelės,

Špinatų sauja (50g).

Visus produktus sudedam į trintuvą, išskyrus špinatus, užpilame vandens, kad apsemtų. Tada sudedame špinatus. Suplakame iki vientisos masės. Plakant galima įdėti ir imbiero skiltelę.

 

Saulėgrąžų užtepas:

300 g saulėgrąžų, mirkytų 3-4 val. vandenyje,.

1 vidutinė morka,

1/2 raudonos paprikos,

5 saulėje džiovintų pomidorų skiltelės,

1/2 a.š. druskos,

1/2 a.š. citrinos sulčių,

1/4 a.š. kajeno pipirų,

1/4 a.š. juodųjų pipirų,

1 a.š. itališkų žolelių mišinio.

Sudedame visas sudedamąsias dalis į trintuvą su „S“ raidės formos peiliuku ir malame.

Tinka tepti ant agurko, cukinijų, žaliavalgiškų duonelių. Papuošti galima smulkintais svogūnų laiškais.

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius