-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linui Samėnui kokybiškų produktų niekada nepritrūksta

Garsus virtuvės šefas Linas Samėnas nesuka galvos, iš kur savo gaminamiems patiekalams gauti kokybiškų vaisių ar daržovių. Jo teigimu, jų nesunku rasti mūsų šalyje. Tiesa, jis įspėjo, kad norintys aukščiausios klasės produktų turi būti pasiryžę mokėti už juos kelissyk brangiau, negu už prastesnius, o ir žvalgytis jų ne mažiausiose parduotuvėse.
Linas Samėnas
Linas Samėnas / Luko Balandžio nuotr.

Restorane atsižvelgdavo į sezoną

Kol turėjo restoraną, L. Samėnas stengdavosi gaminti įmantresnius patiekalus, kurių sudedamosios dalis buvo parenkamos pagal sezoniškumą. Tai yra, valgį ruošdavo iš tų vaisių ir daržovių, kurie tuo metų laiku užderėdavo mūsų kraštuose.

„Lietuvoje daržovių ar vaisių trūkumo nejaučiu. Čia nėra sunku surasti nei topinambų, nei pastarnokų, nei saliero šaknų, nei morkų, nei bulvių, nei kaliaropių“, – sakė virtuvės šefas.

Dabar, kai restoraną perdarė į kavinę, sezoniškumo nebepaiso – patiekalus gamina ne tik iš vietinių, bet ir iš kitų šalių atvežtų vaisių ar daržovių, jei tuo metu Lietuvoje nebūna jų derliaus.

Perka iš patikimų prekeivių

Paklaustas, kur daržoves ar vaisius dažniausiai perka, L. Samėnas prisipažino, kad mieliau jų įsigyja turguje, kur yra didesnė galimybė pasirinkti tai, ko reikia, o jeigu kas netinka – grąžinti.

Lietuvoje daržovių ar vaisių trūkumo nejaučiu. Čia nėra sunku surasti nei topinambų, nei pastarnokų, nei saliero šaknų, nei morkų, nei bulvių, nei kaliaropių

„Jeigu turguje pardavėjas tinka, tai iš jo visada ir perku. Čia paprastai užsimezga asmeniškas kontaktas su žmogumi ir todėl pardavėjas nelabai gali tave apgauti.

Pavyzdžiui, pirkau kiaušinius ir dėžutėje buvo vieni senesni, kiti šviežesni. Man tokie netinka. Turguje gali iš karto tam pardavėjui pasakyti, kokia yra problema, ir jis ją iškart ištaiso. O parduotuvėje žmogiškasis faktorius išimtas.

Ten tik pažiūri, ar prekė kokybiška, ar ne ir arba ją imi, arba neimi. Su prastų salotų pakeliu juk neisi atgal į parduotuvę“, – mano pašnekovas.

Prinokę būtų brangesni

Tai, kad neretai tam tikri vaisiai, tarkim, avokadai, Lietuvoje parduodami neprinokę, L. Samėno labai nestebina. Esą beveik visi vaisiai ir daržovės iš tolimesnių kraštų į Lietuvą vežami neprinokę ir vėliau sunokinami dirbtinai. O tokie produktai, kaip avokadai ar, pavyzdžiui, mangai, Lietuvoje net nėra labai paklausūs. Prinokę jie tuoj pat sugenda, o neprinokę gali išgulėti ilgai.

Neperku neprinokusių vaisių ir daržovių ir nesidomiu, kaip juos sunokinti. Man niekada nebuvo įdomu, kaip iš nekokybiško daikto padaryti kokybišką. Aš iškart stengiuosi pirkti kokybišką

„Jeigu turėčiau savo parduotuvę, aš irgi neužpirkčiau į ją prinokusių avokadų. Žinoma, turėčiau ir prinokusių poziciją, bet jų kaina būtų 5 kartus didesnė. Žinoma, jeigu būtų avokadų paklausa, gal jų ir būtų geresnių. Bet šalyje, kur dauguma žmonių net nežino, ką su tuo avokadu daryti, manau, kad jų pardavimas tikrai nedidelis“, – mąstė pašnekovas.

Paklaustas, kaip sukasi, kai pats nusiperka ne iki galo prisirpusių vaisių ir daržovių, L. Samėnas teigė, kad nokinimais neužsiima ir tiesiog iškart perka kokybiškus produktus.

„Neperku neprinokusių vaisių ir daržovių ir nesidomiu, kaip juos sunokinti. Man niekada nebuvo įdomu, kaip iš nekokybiško daikto padaryti kokybišką. Aš iškart stengiuosi pirkti kokybišką“, – paaiškino pašnekovas.

Tai, kas pigu, nebus skanu

L. Samėno nuomone, Lietuvoje galima įsigyti tikrai kokybiškų vaisių ir daržovių, ypač jei nepagaili joms pinigų.

„Kiekvienas renkasi pagal kainą. Jeigu kaina maža, produktas negali būti labai geras. Nereikia tikėtis iš pomidorų, kurių kilogramas kainuoja 2,99 lito, kažkokio pomidoro skonio. Bet pomidorai, kurių kilogramas kainuoja 10 litų, aišku, bus skanesni“, – sakė virtuvės šefas.

Taip pat tiems, kurie ieško gerų, kokybiškų vaisių ir daržovių, virtuvės šefas patarė jų dairytis didesniuose, taip vadinamuose premium klasės prekybos centruose, o ne mažiausiose tinklo parduotuvėse.

Lietuvoje pasirinkimas – didelis

Tai, kad Lietuvoje yra gausus vaisių ir daržovių pasirinkimas, rodo ne tik virtuvės šefo patirtis, bet ir oficialūs duomenys.

Šiuo metu Lietuvos prekybos centruose parduodama net iki 250 rūšių vaisių ir daržovių.

Su visais pagrindiniais Lietuvos prekybos tinklais bendradarbiaujantis „Litbana“ mažmeninės prekybos direktorius Marius Ragaišis pasakojo, kad didžiausia dalis Lietuvoje parduodamų vaisių ir daržovių yra užauginta Lietuvoje ir kitose ES šalyse. Į Lietuvą daugiausia produktų atvežama iš Ispanijos, Italijos, Graikijos, Vengrijos, Prancūzijos, Belgijos ir Olandijos.

Europos Sąjungos įstatymais griežtai reglamentuojama, kad vaisiai ir daržovės būtų auginami, saugojami, gabenami ir parduodami itin kokybiški ir saugūs. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš viso senojo žemyno, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius