Dabar populiaru
Publikuota: 2015 kovo 30d. 13:29

Maisto produktai, padedantys įveikti pavasarinę apatiją bei virusines ligas

Emocijos
Shutterstock nuotr. / Emocijos

Mieguistumas, nuovargis, silpnumas ir apatija – būsenos, kurios dažną ištinka ankstyvą pavasarį. Be to, šylant orams, biuruose ir mokymo įstaigose bei vaikų darželiuose pasipila virusinių ligų banga – suserga ko ne kas trečias žmogus. Šiuo pereinamuoju metų laiku gydytojai pataria pasirūpinti savo imuniteto stiprinimu, o pirmiausia – maitintis taip, kad organizmas gautų kuo daugiau vitaminų. Koks turėtų būti mūsų kasdienis mitybos racionas?

Nors vitaminai ir nėra energijos šaltinis, tačiau jie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kitus organizme vykstančius procesus. Būtent pavasarį vitaminų organizmui pristinga, todėl pablogėja savijauta, nusilpsta imuninė sistema.

Nors kiekvieno žmogaus organizmui vitaminų bei mineralinių medžiagų reikia skirtingai, tačiau paprastai daugiau vitaminų reikia nėščioms ir žindančioms moterims, greitai augantiems vaikams ir paaugliams, žmonėms, kurie intensyviai sportuoja ar dirba sunkų fizinį darbą.

Vitaminų trūkumas gali pasireikšti abiturientams ir studentams, kurie dėl didesnio protinio krūvio ir ilgalaikės psichologinės įtampos patiria daugiau streso.

Kokiuose maisto produktuose kokių vitaminų daugiausia?

Vitaminas A Sviestas, sūris, varškė, kiaušiniai, žuvis, morkos, šaltalankio uogos;
Vitaminas B Grūdai, vištiena, kepenys, inkstai, žemės riešutai, menkė, lašiša, soja;
Vitaminas C Citrusiniai vaisiai, erškėtuogės, kivis, juodieji serbentai, žalios daržovės, rauginti kopūstai;
Vitaminas D Jūros žuvis, jūros kopūstai, pieno produktai;
Vitaminas E Žalios daržovės, kiaušiniai, pienas, augaliniai aliejai, grūdų daigai.

Sezoniniai produktai su vitaminų užtaisu

Pavasarį rekomenduojama vartoti kuo daugiau žalių daržovių. Praėjus žieminėms šalnoms pievose pasirodo pirmosios rūgštynės, iš kurių galima pasigaminti gausybę įvairiausių patiekalų.

Rūgštynių maistinė vertė – neabejotina. Jose gausu vitamino C, B, PP, nemažai kalio bei karotino, ko paprastai trūksta pavasarį.

Žaliuose špinatuose gausu folio rūgšties – vitamino, padedančio įveikti blogą nuotaiką ir depresiją. Rekomenduojama bet sykį per savaitę suvalgyti lėkštę šviežių ar virtų špinatų.

Svogūnų laiškuose gausu vitamino C, kuris gelbsti nuo pavasarinio peršalimo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje bei gerina širdies veiklą.

Pačios paprasčiausios salotos taip pat yra ypač vertingo šiuo metų laiku. Iš jų galima pasigaminti gausybę įvairiausių garnyrų, todėl vaizduotės, panaudojant salotas, niekuomet nepristigs.

Salotos gerina virškinimą, stiprina kraujagyslių sienels, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kraujodarą ir šlapimo išsiskyrimą.

Fotolia nuotr./ Keiskime mitybos įpročius
Fotolia nuotr./ Keiskime mitybos įpročius

Keli mitybos patarimai

  • Stenkitės valgyti kuo įvairesnį maistą, kuriame yra gausu vaisių ir daržovių;
  • Kaloringą maistą keiskite augaliniu: venkite gyvulinės kilmės riebių, taip pat keptų, rūkytų ir konservuotų produktų;
  • Maitinkitės tik šviežiu maistu, stenkitės kuo mažiau ruoštis „kelioms dienoms“;
  • Maisto racione didinkite kruopas, kiekvieną dieną valgykite riešutus;
  • Gerkite kuo daugiau žalios arbatos, morsų, pagamintų iš nevirtų uogienių arba šaldytų vaisių, ir kuo mažiau kavos bei alkoholio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

03:17
07:15

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką