Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 10

Mitybos specialistė – apie cukraus rūšis: kuo skiriasi gliukozė, fruktozė, sacharozė ir dekstrozė

Paprastai, kai kalbame apie cukrų, mes jį skirstome į pridėtinį, t. y. baltą cukrų, ir natūraliai esantį vaisiuose bei uogose. Tačiau, skaitydami maisto produktų etiketes, galime rasti skirtingų pridėtinį cukrų žyminčių pavadinimų: gliukozė, fruktozė, maltodekstrinas, dekstrozė, melasa, klevų sirupas, ryžių sirupas ir pan. Pasak mitybos specialistės Ernestos Stripeikaitės-Jakučionės, skirtingi šaltiniai skaičiuoja nuo 40 iki 100 pavadinimų. Kokios yra pagrindinės pridėtinio cukraus rūšys ir kuo jos skiriasi?
Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė ir asociatyvi nuotr.
Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė ir asociatyvi nuotr. / 123rf.com ir asmeninio archyvo nuotr.

Pagrindinės cukraus rūšys

Pasak pašnekovės, cukrus priklauso angliavandenių grupei. Pastarieji skirstoma į dar tris didelius pogrupius – monosacharidus, disacharidus ir polisacharidai. Cukrus kaip tik apima du pirmuosius pogrupius.

„Monosacharidai susideda iš vienos molekulės. Prie jų priskiriama gliukozė, fruktozė ir galaktozė. Gliukozė – pagrindinė cukraus rūšis, randama mūsų kraujyje. Visi angliavandeniai mūsų organizme yra skaidomi iki gliukozės. Ji yra sudėtinė tiek natūralių produktų dalis, tiek atsiduria maisto produktuose pridėtine forma. Fruktozę galima vadinti vaisių cukrumi, o galaktozė – dalis pieno cukraus. Taip pat produktų etiketėse neretai pasitaiko dekstrozė – gliukozės rūšis, paprastai išskiriama iš vynuogių sulčių“, – aiškino E.Stripeikaitė-Jakučionė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius