Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje? Šio įpročio atsisakykite pirmiausia

Cukraus kiekis mūsų kraujyje atskleidžia ne tik apie (ne)palankius genus, bet labiausiai – mūsų kasdienius įpročius. Tarkime, jei aktyviai sportuojame, sveikai maitinamės, geriame pakankamai vandens, gerai miegame ir nepatiriame streso, cukraus lygis mūsų kraujyje yra stabilus. Bet kiek yra tokių, idealiai gyvenančių? Teisingai – nepakankamai. Tad, jei norite stabilesnio cukraus lygio kraujyje, štai nuo ko turėtumėte pradėti.
Maistas
Maistas / Shutterstock nuotr.

Anot portalo eatingwell.com, sergantieji prediabetu ir diabetu dažniausiai nesuvokia, kad turi šį įprotį ir kad jis apsunkina jų būklę. Tai – per mažas ląstelienos turinčių produktų vartojimas.

Ląsteliena (skaidulos), esanti visų grūdo dalių kruopose, ankštinėse daržovėse, kai kuriuose vaisiuose ir daržovėse, padeda palaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje, nes cukrus (gliukozė) pasisavinamas iš tokio maisto palaipsniui, ne šuoliais.

Kaip rašo portalas, devyni iš dešimties amerikiečių skaidulų suvartoja per mažai. O jų su maistu reikia gauti nuo 25 iki 38 gramų. Vietoj skaidulų dauguma žmonių vartoja per daug perdirbtų angliavandenių, dėl ko jaučia alkį, o cukraus lygis kraujyje šokinėja. Tai reiškia, kad netrukus pajuntamas ir nuovargis.

Dėl šios priežasties pradedami keikti visi angliavandeniai, jie išbraukiami iš valgiaraščio, nors tie, kurie turi ląstelienos, mums yra būtini.

Tad primename, jog paprastieji angliavandeniai, randami cukruje, saldikliuose, sultyse ir apskritai saldumynuose, mums nėra reikalingi, nes jie susideda iš vienos arba dviejų cukraus molekulių, greitai skyla, skubiai panaudojami kaip energija (ne veltui baiminamasi vaikams duoti saldumynų...), ir jūs vėl jaučiatės alkani, irzlūs ir pavargę.

O štai sudėtiniai angliavandeniai yra ilgiau virškinami, o kai kurie – net ir nesuvirškinami, jie nesuteikia tokio didelio energijos efekto, tačiau jos lygis ir nenukrenta. Todėl mums reikalingos daržovės (labai tinkami avokadai), mažiau saldūs vaisiai (tiks lietuviški obuoliai), uogos, pupelės, žirniai, visų grūdo dalių kruopos ir pan.

Taigi, svarbiau angliavandenių kokybė nei kiekybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius