Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organizmui ypač reikalinga medžiaga, kurios trūkumas simptomais nepasireiškia

Vykstant įprastiems medžiagų apykaitos procesams mūsų organizme, jų pabaigoje neišvengiamai susidaro laisvieji radikalai, kurie dėl savo elektrinio krūvio yra linkę jungtis su sveikų kūno ląstelių dalimis. Susijungęs su kita dalele, radikalas tampa stabilus, tačiau tokio proceso metu mūsų ląstelės yra pažeidžiamos, todėl jose gali prasidėti uždegiminiai procesai, spartėti senėjimas, aktyvėti onkologiniai procesai ląstelių lygmenyje. Ir čia, pasak šeimos gydytojos Julitos Valančauskytės, į pagalbą atskuba antioksidantai.
Salotų gaminimas
Salotų gaminimas / Shutterstock nuotr.

„Antioksidantai yra tokios medžiagos, kurios iš savęs atiduoda elektroną radikalui ir jį neutralizuoja, tokiu būdu sustabdydamos savos molekulės puolimą ir ląstelių sienelių ardymą. Pats antioksidantas kenksmingu netampa, o susijungęs su tam tikrais sunkiaisiais metalais gali ir papildomai pagelbėti šalinant nereikalingas medžiagas iš organizmo“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo klinikos „Inmedica“ gydytoja.

Dažniausiai antioksidantus gauname su maistu

Antioksidantais gali būti įvairios maistinės medžiagos, tokios kaip mineralai, vitaminai, karotenoidai, flavonoidai. Gaunant jų pakankamai, anot pašnekovės, lėtėja medžiagų apykaitos produktų žalingas poveikis, dėl to:

Asmeninio archyvo nuotr./Julita Valančauskytė
Asmeninio archyvo nuotr./Julita Valančauskytė
  • lėtėja senėjimas,

  • atitolinamos širdies ir kraujagyslių ligos bei nervų sistemos ligos,

  • stiprėja organizmo gebėjimas kovoti su „piktadariais“ – vėžinėmis ląstelėmis, virusais, bakterijomis.

„Tokiu būdu antioksidantai gali prisidėti ir prie imuninės sistemos stiprinimo, nes sveikos, nepažeistos ląstelės yra linkusios geriau apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio, kad ir kas tai būtų: radiacija, cheminės medžiagos, virusai, bakterijos ir pan.“, – teigė gydytoja J.Valančauskytė.

Dažniausiai antioksidantus gauname su maistu. Jų gausu vaisiuose, šviežiose uogose, daržovėse (ypač ankštinėse kultūrose bei šviežiose lapinėse daržovėse), žaliojoje arbatoje, riešutuose. Dalį antioksidantų gamina mūsų kūnas – kofermentą Q10, glutationą, alfą-lipoininę rūgštį, deja, su amžiumi jų gamyba mažėja, o ir pats kūnas sunkiau apdoroja pagamintas medžiagas, todėl, anot gydytojos, vaistinėse netrūksta tokių antioksidantų pasiūlos.

Simptomų, liudijančių apie antioksidantų stoką, nėra

Nors antioksidantai yra reikalingi viso gyvenimo metu, tačiau, pasak šeimos gydytojos, sulig amžiumi mažėja organizmo gebėjimas pasisavinti reikalingas medžiagas, ląstelės pačios geba vis mažiau tokių medžiagų pagaminti pačios. Sergančiųjų lėtinėmis ligomis kūnas jau signalizuoja apie ląstelių pažeidimus bei išaugusį poreikį būtent antioksidacinių medžiagų.

„Polinkis šeimoje į onkologinius procesus taip pat verčia susimąstyti ir peržiūrėti mitybos racioną, vartojamus papildus. Tačiau, deja, simptomų ar požymių, įspėjančių apie specifinių antioksidacinių medžiagų trūkumą, nėra, todėl labai svarbu visada laikytis sveiko gyvenimo principų ir, esant nors menkiausiam įtarimui – tirti organizmą, ieškant galimo trūkumo bei papildyti reikalingomis medžiagomis laiku, dar neįsibėgėjus ligoms“, – patarė gydytoja J.Valančauskytė ir pridūrė, jog nėra vieno universalaus antioksidanto, padedančio visiems žalingiems procesams ląstelėse.

Anot jos, itin svarbu suprasti, kad kiekvienas antioksidantas atlieka tik jam galimą funkciją, kai kurie patenka į vienas ląsteles, kai kurie – į kitas, priklausomai ir nuo savo tirpumo riebaluose ar vandenyje.

Perdozavimas beveik neįmanomas

Vartojant įvairų, subalansuotą maistą, maisto papildus, kuriuose galima rasti įvairių antioksidantų, jų perdozavimas, pasak šeimos gydytojos, praktiškai yra neįmanomas: „Tačiau neužstrikite tik ties vienu kažkuriuo antioksidantu ar vitaminu, nes jo perdozavimas gali lemti net atvirkštinius procesus ir gali dar labiau pažeisti ląstelę. Svarbu balansas“.

Prieš įsibėgėjant rudeniui gydytoja primena, jog sveikata yra didžiausias turtas, tad pataria nepamiršti judėti, kiek įmanoma, daugiau būti gryname ore, aktyviai leisti laiką ir nepamiršti suvalgyti dienos daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų porcijos.

„Atsiradus net menkiausiems anksčiau nepatirtiems simptomams, patariu kreiptis į gydytojus, nepamiršti pas juos užsukti profilaktiškai bei periodiškai atlikti kraujo tyrimus, siekiant užkirsti kelią ligoms. Sergantieji lėtinėmis ligomis turi nepamiršti jų gydymo, stebėsenos, kitų organų sistemų tyrimo, nes tik tokiu būdu galima išvengti komplikacijų“, – teigė šeimos gydytoja J.Valančauskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius