-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Penkios gudrybės vaikų labui

Per dieną turime suvalgyti 5 porcijas vaisių ir daržovių, bet kaip tai pasakyti vaikams, kurie kaskart lėkštėje pamatę brokolį raukosi it musmirę pamatę. Tėvai yra atsakingi už vaikų mitybą ir įpročių formavimą, bet ką daryti, jei nori vaikui kaip geriau, o vis tiek viskas baigiasi eiliniu barniu.
Vaikai / agecreekorganics.com nuotr
Maistas vaikams

Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė sako, kad iš tiesų, jei vaikai vengia vaisių ir daržovių, – tėvų klaida. Bet kaip suformuoti vaikams „penkių per dieną“ įprotį taip, kad vaikai tai priimtų be pasipriešinimo?

L. Viniarskaitė per savo praktiką girdėjo ne vieną tėvų raudą dėl vaikų mitybos. Su vaisiais dar ne tokia bėda, nes jie saldūs, o va daržoves įpiršti kiek sunkiau, nes vaikai tiesiog neįpratę. Šioms gyvenimo situacijoms gydytoja dietologė turi sukaupusi kraitę patarimų.

Taigi, kaip pagudrauti su tais, kurie nemėgsta vaisių ir daržovių?

Pirma gudrybė. Namie vietoj saldainių lėkštės turi būti padėti švariai nuplauti ir supjaustyti vaisiai ir daržovės: „Kad vaikui nereikėtų plautis, luptis, kad būtų patogu – atbėga, pasiima ir nubėga. Nori ko nors užkąsti – prašau“.

Antra gudrybė yra ta pati taisyklė dedant pietų dėžutes į mokyklą. Atsidaro, morkytę į ranką, bėga, – kad nebūtų didesnių problemų.

Galvokite ne tik apie vaiko įprotį per dieną suvalgyti bent 5 vaisius ir daržoves, pirmiausia pradėkite nuo savęs, – juk jūs esate pavyzdys!

Nieko, kad ta morkytė apdžius per dieną. Geriau tokia, nei jos visai nebūtų. Kartais bijomasi supjaustyti obuolį, nes jis ruduoja, bet to nereiktų bijoti, nes naudingos medžiagos išlieka.

Kuriuos vaisius ir daržoves įdėti – fantazijos reikalas. Šiais laikas parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairovės, – galime pasirinkti įvairių kokybiškų ES užaugintų vaisių ir daržovių.

Žinoma, reikia pasirūpinti, kad vaisiai ir daržovės kasdien būtų supjaustyti švieži. O vaikams bus daug įdomiau, jeigu kasdien ras vis naują vaisių.

Trečia gudrybė. Sultys puikus būdas įvesti vaikams vaisius ir daržoves į racioną, jei vaikas vengia valgyti šiuos produktus. Be abejo, sultys niekuomet neatstos vaisių ir daržovių, nes jas spaudžiant išmetamos pačios geriausios medžiagos, todėl geriau valgyti nei gerti. Bet. Tai yra vienas iš būdų, kaip racioną paįvairinti vaisiais ir daržovėmis.

Ketvirta gudrybė – slėpti maiste. Maltinukai su daržovėmis, tokie patiekalai, kaip balandėliai, įvairios košės, vaisių ir daržovių tyrelės, nesaldūs pyragai, pyragaičiai su daržovėmis.

Jei darote vaisių kokteilį, kurį vaikas mėgsta, įdėkit į jį kurios nors daržovės. Kai gaminate, pavyzdžiui, pietus, šalia pagrindinio patiekalo nepamirškite į lėkštę įtraukti daržovių. Spalvinga pietų lėkštė tikrai labiau vilios mažąjį valgytoją.

Penkta gudrybė – sodinkite namie daržoves. Pasėkite mažus pomidoriukus, auginkite kartu su vaiku, stebėkite, kaip jie auga, noksta. Pasakokite apie daržovių naudą. Vaikui bus labai smagu nuraškyti jo užaugintą daržovę ir ją suvalgyti.

Ir pagrindinė taisyklė – bendraukite, kalbėkite su vaiku. Nesakykite „reikia valgyti vaisius ir daržoves“, geriau paaiškinkite, kodėl tai yra naudinga. Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė sako, kuo vyresnis vaikas, tuo jis sąmoningesnis, vis labiau viskuo domisi ir viską supranta.

Beje, galvokite ne tik apie vaiko įprotį per dieną suvalgyti bent 5 vaisius ir daržoves, pirmiausia pradėkite nuo savęs, – juk jūs esate pavyzdys!

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius