-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip reaguoti į skausmą sportuojant ir sugrįžti į sportą po traumos bei ligos?

„Šiemet pradėjau reguliariai lankytis sporto salėje. Lankau tiek individualias, tiek grupines treniruotes. Tačiau pastebėjau, kad sustiprėjo ir anksčiau jausti sąnarių skausmai. Noriu paklausti, ar tokiu atveju galima sportuoti bendrose grupėse, ar reikia tik kineziterapijos?“, – klausia portalo skaitytoja Audronė.
Kaip sportuoti, jaučiant sąnarių ar kitą skausmą
Kaip sportuoti, jaučiant sąnarių ar kitą skausmą / Unsplash nuotr. / 15min koliažas

Moteriai taip pat rūpi, ar skausmas galėjo sugrįžti dėl sporto, ar tai tėra sutapimas.

Į klausimus, ar galima sportuoti, kai kažką (raumenis, sąnarius, kaulus ir pan.) skauda, koks skausmas (ūmus, aštrus, maudimas ar pan.) rodo, kad šiuo metu nereikėtų sportuoti, taip pat – kaip sugrįžti į sportą po ligos ar traumos atsako asmeninis treneris ir kineziterapeutas Rokas Norvaišas.


Jei ir jūs turite klausimų apie fizinį aktyvumą, sportavimą ir mitybą – siųskite savo klauismus Rokui adresu gyvenimas@15min.lt


„Sąnarių skausmas gali būti įvairių priežasčių, įskaitant pernelyg didelį jų apkrovimą, netinkamą treniruočių techniką, pernelyg didelį tempą, intensyvumą arba netinkamai parinktus pratimus. Jei pastebite, kad po treniruotės sustiprėja sąnarių skausmai, svarbu nedelsiant įvertinti situaciją“, – į skaitytojos klausimą atsako R.Norvaišas.

123RF.com nuotr./Sąnarių skausmas
123RF.com nuotr./Sąnarių skausmas

Pasak jo, pirmiausia patartina pasitarti su gydytoju specialistu arba kineziterapeutu – kad įvertintų sąnarių būklę ir padėtų nustatyti pagrindinę problemą.

„Jei sąnarių skausmai yra susiję su pernelyg dideliu fizinio krūvio kiekiu arba netinkamos treniruočių technikos pasekmėmis, kineziterapija gali būti ne tik reikalinga, bet ir būtina. Tai sušvelnins skausmus, sumažins riziką susidurti su ilgalaikėmis traumomis ar problemomis“, – pabrėžė asmeninis treneris ir kineziterapeutas.

Vida Press nuotr./Treniruotė
Vida Press nuotr./Treniruotė

Kalbėdamas apie grupines treniruotes, jis sakė, kad tai priklauso nuo to, kaip jūsų kūnas reaguoja į konkrečias veiklas ir treniruočių intensyvumą.

„Jei dėl grupinės treniruotės jūsų sąnarių būklė pablogėja arba jūs jaučiate skausmą, tai gali būti požymis, kad ši konkreti veikla nėra tinkama jūsų sąnariams, ir turėtumėte laikinai susilaikyti nuo jos.

Tačiau, jei pasitikite instruktoriumi, treniruotės vyksta mažuose grupėse ir jis gali pritaikyti pratimus individualizuotai pagal jūsų sąnarių ir fizinio pasirengimo būklę, tai grupinės treniruotės gali būti saugios ir naudingos. Visgi, jei grupės yra didelės (virš 10 žmonių), tai gali būti sunku įgyvendinti“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, svarbu prisiminti, kad kiekvienas žmogus yra skirtingas, todėl labai svarbu klausyti savo kūno signalų ir reaguoti į juos tinkamai.

„Jei jūsų sąnarių skausmai tęsiasi arba blogėja, svarbu nedelsiant pasitarti su gydytoju arba kineziterapeutu, kad būtų užtikrintas tinkamas gydymas ir prevencija. Ignoruoti skausmą gali lemti ilgalaikes problemas ir susidūrimą su traumomis ir peraugimą į lėtinį skausmą.

Svarbu suprasti, kad reikia atsižvelgti į skausmo pobūdį, intensyvumą ir vietą, nes tai gali skirtis priklausomai nuo traumos ar ligos pobūdžio. Tačiau, jei jaučiate ūmų, aštrų skausmą sportuodami, tai gali būti signalas, kad geriau sustoti ir atsisakyti pratimų, kurie sukelia diskomfortą ar pablogina jūsų būklę.

Kai kuriais atvejais maudimas ar įtemptumas gali būti normalus, ypač pradedant sportuoti ar po intensyvių treniruočių, tačiau jei skausmas tampa per intensyvus arba nesibaigia per kelias dienas, tai gali rodyti rimtesnę problemą, kuriai reikia dėmesio“, – paaiškino R.Norvaišas.

Unsplash nuotr./Grupinė treniruotė
Unsplash nuotr./Grupinė treniruotė

Sugrįžimas į sportą – kaip naujų santykių pradžia: iš lėto, stebint kūno signalus

Ką daryti, jei į sportą norima grįžti po patirtos traumos arba „atostogų“ dėl ligos. Pasak sporto trenerio, pradedant grįžti į sportą po traumos ar ligos, svarbūs keli dalykai:

  1. Reikėtų pradėti su lengvais pratimais ir palaipsniui didinti intensyvumą.
  2. Atkreipti dėmesį į kūno signalus ir nutraukti veiklą, jei jaučiate diskomfortą ar skausmą.
  3. Atlikti pakaitomis treniruotes, kad suteiktumėte laiko kūnui atsigauti tarp intensyvių treniruočių.
  4. Atlikti tempimo pratimus, skirtus atsipalaiduoti ir atsigauti raumenims.
  5. Laikytis rekomendacijų ir patarimų, kuriuos suteikia gydytojas ar kineziterapeutas.

Pasak R.Norvaišos, svarbu prisiminti, kad kiekvienas atvejis yra individualus, todėl geriausia pasikonsultuoti su patikimu specialistu, kad gautumėte tinkamą gydymą ir grįžtumėte į sportą saugiai ir efektyviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius