Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 03

Specialistė išvardijo požymius, kurie rodo, kad fizinis krūvis jums netinka: kaip pasirinkti?

Visi žinome, kad šiuolaikinis nejudrus gyvenimo būdas – daugybės lėtinių ligų priežastis. Tačiau, pasak šeimos gydytojos, Endobiogenikos mokymų programos gydytojams dėstytojos bei Endobiogenikos mokymų programos lektorės Yuliyos Asovskajos, per didelis fizinis aktyvumas – lygiai toks pats stresas kūnui, galintis sukelti sveikatos sutrikimų, kaip ir nejudrumas.
Yuliya Asovskaja ir asociatyvi nuotr.
Yuliya Asovskaja ir asociatyvi nuotr. / Vida Press ir asmeninio archyvo nuotr.

Fizinis krūvis – visada stresas organizmui

Kaip pasakojo pašnekovė, kai ilgesnį laiką praleidžiame toje pačioje padėtyje, mūsų nervų sistema gauna signalą, kad kažkas negerai, nes evoliucijos procese žmogus nejudėdavo tik susižeidęs arba slėpdamasis nuo pavojaus. Kitaip tariant, smegenys į nejudrumą reaguoja kaip į stresą. Tačiau lygiai toks pats stresas organizmui, kai mes, norėdami atsigriebti už laiką, kai nejudėjome, stačia galva neriame į sportą.

Bet koks fizinis krūvis, tiek mums tinkamas, tiek netinkamas, mūsų organizmui yra stresas. Ir tai normalu. Šio streso poveikis priklauso nuo jo lygio. Nedidelė streso dozė yra naudinga, kadangi didina organizmo atsparumą. Per didelis stresas ilgainiui gali sukelti problemų, išderinti organizmą. Juk mūsų organizmas turi pakeisti visą medžiagų apykaitą, pertvarkyti nervų sistemą, hormoninę sistemą, kad susitvarkytų su iškilusiu dirgikliu, t. y. kad atlaikytų fizinį krūvį ir atsistatytų po jo. Kitaip tariant, sportuodami mes eikvojame energiją, todėl vėliau turime skirti laiko, kad ją susigrąžintume ir nesusidarytų energijos deficitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius