Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 15

Vakarinis valgymas: kaip jį pažaboti, kodėl būtina tai daryti ir ką rinktis vakarienei?

Visi žinome, kad norėdami numesti svorio turime vakarienę atiduoti priešui. Gastroenterologė Birutė Čijunskienė nuotolinėje paskaitoje, kurią organizavo „Žalioji dėžutė“, taip nesako, tačiau įspėja, kad neteisinga ir vėlyva vakarienė iš tiesų ne tik daro žalą mūsų kūno linijoms, bet ir išderina organizmo cirkadinį ritmą, vadinasi, ir virškinimo sistemą.
Moteris valgo
Moteris valgo / 123RF.com nuotr.

Kas išbalansuoja virškinimą

Pasak lektorės, mūsų organizme, kaip ir gamtoje, nuolat vyksta reguliarūs, cikliški pokyčiai. Sutrikus bet kuriam ciklo etapui, sutrinka ir visos kitos grandinės. Tuo tarpu šiuolaikinis gyvenimo būdas tas grandines trikdo vieną po kitos.

„Evoliucijos procese mes keičiamės, tačiau pokyčiai yra labai lėti, todėl mūsų organizmas nespėja prisitaikyti prie staigiai pasikeitusio gyvenimo būdo. Technokratinis civilizacijos šuolis sutrikdė gamtos ryšius, sukurta komforto zona, kurią mes nuolat plečiame, silpnina organizmo adaptacijos rezervus, todėl ir turime tokias pasekmės, kad vis daugiau sergame. Ne veltui šiandien dauguma susirgimų priskiriama civilizacijos ligų grupei.

Viena pagrindinių šių laikų problemų – mitybos režimo sutrikdymas: nepusryčiavimas, dažnas užkandžiavimas, vėlyva vakarienė, vienarūšis maistas, nereguliarios maisto vartojimo pauzės, kai nuo greitųjų angliavandenių vartojimo, valgymo priebėgomis užsiveda dažno užkandžiavimo mechanizmas, ilgainiui sukeliantis ląstelių atsparumą insulinui.

Visa tai išbalansuoja virškinimo sistemos grandinę, o ji dirba kaip šveicariškas laikrodis – krumpliaračiai kabinasi vienas už kito. Jei skrandis suvirškino, maistas siunčiamas į žarnyną, ten išsiurbiamos naudingos medžiagos, gaminamos organizmui reikalingos medžiagos, vitaminai, o liekanos siunčiamos toliau pašalinimui. Užtenka sutrikdyti tik vieną grandinę – pavyzdžiui, skrandį, į kurį vis kemšamas maistas, – ir visas mechanizmas dirba nebe taip sklandžiai“, – aiškino medikė.

Evoliuciškai vakaras yra skirtas poilsiui, ramybei, miegui, o ne valgymui ir virškinimui.

Kaip veikia cirkadiniai ritmai

Dieną mes dažnai praleidžiame strese, o vakare, grįžę namo, atsipalaiduojame ir pajuntame, kad esame alkani, nes tik dabar prisimename, kad per dieną galbūt normaliai nepavalgėme. Tačiau evoliuciškai vakaras yra skirtas poilsiui, ramybei, miegui ir organizmo išvalymui bei atstatymui per naktį, o ne valgymui ir virškinimui.

„Skrandis yra raumuo, o vakare visi mūsų raumenys, taip pat ir virškinamojo trakto, yra pavargę, todėl jų judesiai daug lėtesni. Todėl suvalgytas maistas skrandyje užsilieka ilgiau, o tai sutrikdo tolesnį virškinimą – žarnynas savalaikiai neišskiria kitų hormonų, kurie reikalingi, kad maistas sėkmingai judėtų virškinamuoju traktu“, – aiškino B.Čijunskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius