TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 21

Priklausomybė nuo cukraus – realus dalykas, kuris nesusijęs su valia. Ką daryti?

Kaip atsikratyti potraukio saldumynams – viena populiariausių šiandienos temų. Neretai šis potraukis vadinamas priklausomybe, tačiau dažniau juokais nei rimtai. Pasak mitybos specialistės Ernestos Stripeikaitės-Jakučionės, tokia priklausomybė iš tiesų egzistuoja ir išsilaisvinti iš jos taip pat sunku, kaip iš priklausomybės nuo alkoholio, narkotikų ar lošimo.
Priklausomybė nuo cukraus
Priklausomybė nuo cukraus / 123RF.com nuotr.

Kodėl nepadeda valia

„Konkrečiai dėl priklausomybės nuo cukraus žmonės kreipiasi retai, dažniausiai problema atrandama, kai jie nori numesti svorio, nes manoma, kad tai valios klausimas ir specialistas čia nelabai padės. Iš tiesų priklausomybę nuo cukraus turintis žmogus nebūtinai turi antsvorį, bet per didelis cukraus vartojimas, žinia, sukelia begalę kitų simptomų ir yra daugybės pavojingų ligų rizikos veiksnys.

Pirmiausia noriu pabrėžti, kad priklausomybė nuo cukraus tikrai egzistuoja, tai tikras dalykas, pasireiškiantis fiziologiškai. Cukrus pradeda valdyti žmogaus gyvenimą. Tačiau labai svarbu žmogui suprasti, kad tai ne jo kaltė, kad jis turi priklausomybę nuo cukraus. Cukraus poreikį mes paveldėjome evoliuciškai, nes pirmykščiais laikais žmonės, radę saldžių vaisių, turėdavo jų prisivalgyti tiek, kiek telpa, kad sukauptų energijos atsargų periodams, kai maisto nebus“, – aiškino pašnekovė.

Priklausomybė nuo cukraus tikrai egzistuoja, tai tikras dalykas, pasireiškiantis fiziologiškai.

Žmonės, turintys šios formos priklausomybę, pasakoja šokiruojančias istorijas apie tai, kad paragavę nedidelį pyrago ar saldainį, jie negali sustoti ir sušveičia visą pyragą, tortą ar saldainių dėžę. Vėliau jaučiasi blogai ne tik fiziškai, bet ir aplanko moralinės pagirios, tačiau jeigu nusprendžia nebevartoti cukraus, netenka jėgų, krenta darbingumas, sunku susikaupti, prasideda kūno skausmai, nuotaikų svyravimai.

Jie gyvena nuolatinėje kovoje, kaip nesuvalgyti ko nors saldaus, bet jeigu namuose jokių saldumynų nėra, apima didžiulis nesaugumo jausmas. Kaip alkoholikas keliauja naktį pirkti alkoholio, taip priklausomybę nuo cukraus turintis žmogus naktį gali važiuoti pirkti saldumynų.

Asmeninio albumo nuotr./Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė
Asmeninio albumo nuotr./Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius