-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus mokyklose plinta sveiko maisto mada

Sveikas gyvenimo būdas Lietuvoje darosi vis populiaresniu. Vis daugiau žmonių teigia, kad užkandžiams renkasi ne saldumynus ar sumuštinius, bet vaisius ir daržoves. Ši tendencija ryški visur, taip pat ir mokyklose. Jau daugiau kaip 30 metų Vilniaus moksleivių maitinimu besirūpinanti Tomilija Kazakevič pastebi, kad pastaruoju metu mokyklose smarkiai padidėjo vaisių paklausa. Juos ypač noriai perka vyresniųjų klasių moksleiviai.
Mityba
Mityba / Fotolia nuotr.

Nesveiko maisto neįkiši

UAB „Tomilija“, kuriai vadovauja T. Kazakevič, maistą tiekia penkioms Vilniaus mokykloms: Žirmūnų ir Karoliniškių gimnazijoms, Gerosios Vilties ir Levo Karsavino vidurinėms mokykloms bei „Vyturio“ pradinei mokyklai.

„Gimnazistai, ypač iš Žirmūnų gimnazijos, yra labai išrankūs maistui. Jie žino, kas yra sveikas maistas ir jiems praktiškai neįkiši nesveiko. Moksleiviai labai daug perka ir vaisių, ir daržovių“, – džiaugėsi T. Kazakevič.

Pasak pašnekovės, vis daugiau moksleivių mokyklose perka ne bandeles, bet vaisius: bananus, apelsinus, kriaušes, kivius, obuolius.

Po vieną vaisių su pietumis kasdien gauna ir vaikai, kuriems skirtas nemokamas maitinimas. Tokių moksleivių kiekvienoje mokykloje yra nuo 20 iki 80.

Prašo įdėti daugiau daržovių

Net ir daržovių populiarumas Vilniaus mokyklose pastaruoju metu smarkiai padidėjęs. Kai kurie vaikai prie antro patiekalo netgi paprašo vietoje karšto garnyro įdėti daugiau daržovių.

vis daugiau moksleivių mokyklose perka ne bandeles, bet vaisius: bananus, apelsinus, kriaušes, kivius, obuolius

T. Kazakevič, kuri pagal išsilavinimą yra technologė, o su mokyklomis dirba nuo 1983 metų, pasakojo, kad dabartinių moksleivių pietūs ir šiaip yra sveikesni, palyginti su tuo, kas buvo anksčiau. Dabar mokyklų valgiaraščiai sudaromi remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, kuriose nurodyta ir kokią dalį patiekalo turi sudaryti salotos.

„Pas mus į antro patiekalo sudėtį įeina 150 g karšto garnyro (tai gali būti makaronai, ryžiai, bulvės) ir 100 g salotų. Bet labai dažnai vaikai renkasi antrą patiekalą tik su salotomis. Paprašo vietoje karšto garnyro įdėti 2-3 porcijas salotų po 100 gramų. Taip per pietus jie gauna nuo 100 iki 300 gramų salotų“, – paaiškino T. Kazakevič.

Skaito paskaitas

Pašnekovė pastebėjo, kad mada mokyklos bufete ar valgykloje pirkti daugiau vaisių ar daržovių suklestėjo prie kokius trejus metus. Nemažai įtakos tam turėjo reklama – moksleiviai stebi, ką valgo jų pamėgtos muzikos ir televizijos žvaigždės ir jas kopijuoja.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja kasdien suvalgyti bent po penkias vaisių ir daržovių porcijas, arba 400-600 g per dieną

Prie vaisių ir daržovių išpopuliarėjimo, T. Kazakevič nuomone, prisidėjo ir mokyklose organizuojamos Vilniaus savivaldybės visuomenės sveikatos biuro ir Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistų moksleiviams skaitomos paskaitos apie sveiką gyvenimo būdą.

„Dabar kiekvienoje mokykloje privalo kabėti sveiko maisto lentelės. Tikriausiai vaikai į jas pasižiūri, pasidomi, kas ten parašyta. Be to, visur dabar kalbama, kad reikia sveikai maitintis“, – priežasčių, kodėl vis daugiau moksleivių perka vaisius ir daržoves, ieškojo T. Kazakevič.

Tai, kad moksleiviai vis noriau valgo vaisius ir daržoves, džiugina. Juk net Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja kasdien suvalgyti bent po penkias vaisių ir daržovių porcijas, arba 400-600 g per dieną.

Perka Lietuvoje ir kitose ES šalyse

Didžioji dalis Vilniaus mokykloms tiekiamų vaisių ir daržovių yra lietuviški.

„Salotas bei daržoves mes perkame iš ūkininkų: šviežius ir raugintus kopūstus, morkas, burokėlius, bulves. Ūkininkai juos parduoda tikrai neblogos kokybės“, – teigė T. Kazakevič.

Egzotiškesni mokyklose parduodami vaisiai atvežami iš kitų šalių, daugiausiai – Europos Sąjungos, kur jų auginimas, saugojimas, gabenimas ir pardavimas yra griežtai kontroliuojamas atsakingų institucijų.

Europos Sąjungoje vaisių ir daržovių augintojams, tiekėjams ir pardavėjams privalu laikytis Europos Komisijos nustatytų reikalavimų, kurie nuolat koreguojami, atsižvelgus į Europos maisto saugos tarnyboje dirbančių mokslininkų rekomendacijas.

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius