Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 04

Atsakydami į I.Degutienės klausimą kandidatai prezidento rinkimuose kartojo žodį „tarnystė“

15min tęsia Prezidento rinkimams skirtą projektą „Pažink kandidatą“. Šioje dalyje politiniam kandidatų portretui sudaryti po klausimą visiems kandidatams paprašėme užduoti tų, kurie jau ėjo svarbias – prezidento, Seimo pirmininko ar premjero – pareigas valstybėje. Ko jie norėjo paklausti kandidatų?
I.Degutienės klausimas kandidatams prezidento rinkimuose
I.Degutienės klausimas kandidatams prezidento rinkimuose / 15min montažas

Buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė visiems kandidatams uždavė tokį klausimą:

Nutarę siekti Prezidento ar kokio kito politinio posto, dažnai sakome – tai mūsų pareiga. Pareiga savo šaliai, pareiga žmonėms. Šiandien gyvename laisvoje ir nepriklausomoje Lietuvoje, priklausome svarbiausiems Vakarų pasaulio aljansams, Lietuvos balsas pasaulyje yra girdimas ir gerbiamas. Kas Jums yra pareiga – Lietuvai ir jos žmonėms?

Kandidatų atsakymai – vaizdo įraše.

VIDEO: Irenos Degutienės klausimas kandidatams

Ingrida Šimonytė teigia, kad jos pareiga Lietuvai ir jos žmonėms yra pareiga dirbti geriausiai, kaip ji įsivaizduoja. „Man atrodo, kad save gerbiančio politiko pareiga yra pasakyti žmonėms, kad nėra tokių (lengvų – red. past.) receptų. Tiesą sakant, dauguma pasirinkimų, kuriuos mes turime padaryti, yra gana sudėtingi. Kartais ir moraliniai“, – sako ji. Dar I.Šimonytei atrodo, kad politikų pareiga tarnauti žmonėms taip, kad patys politikai savo veikla stiprintų visuomenės pasitikėjimą politikais ir valstybe.

Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad didžiausia pareiga Lietuvai ir jos žmonėms – tarnauti atsakingai ir teisingai. „Pagaliau pasukti kryptį ir įgyvendinti Konstituciją. Priešingu atveju, žmonės mano, kad Konstitucija yra tuščias popierius. Tai yra nelaimė“, – sako kandidatas.

Ir Valentinas Mazuronis akcentuoja tarnystę.Aš manau, kad tai yra noras tarnauti. Noras padaryti savo tėvynei ir žmonėms kažką gero, ką tu manai galįs padaryti, tai jokiu būdu ne pareiga. Pareiga yra mūsų ginti tėvynę, jeigu ją užpuola priešai, pareiga yra kovoti prieš blogį, o ne stovėti po medžiu, kaip vieno žinomo filmo herojus. Pareiga padėti silpnesniems, tėvams mylėt vaikus ir panašiai“, – sako jis.

Valdemaras Tomaševskis taip pat akcentuoja tarnystę. Kita vertus, jis nesutinka su klausimo formuluote. „Kad mūsų balsas girdimas, vertinamas pasaulyje, tai aš nesutikčiau. Tai yra toks pačių savęs apgaudinėjimas“, – sako jis.

Naglis Puteikis savo pareiga laikytų į gyvenimą atnešti tą mūsų buvimą vakarietiškoje kultūroje, nes jis dabar esą yra formalus. „Geriausias pavyzdys mums būtų Lenkijos ir Vengrijos vadovai, kurie kai atsiskaito Vyriausybei arba Vyriausybė atsiskaito parlamentui, arba kiti jų vadovai atsiskaito parlamentui, jie savo pasiekimus, kaip politikų, matuoja štai šitais kriterijais – kiek jiems pavyko pasiekti mažinant mirtingumą ir sudarant galimybę gauti visiems aukštąjį mokslą ir kiek yra pagerėjusi gyvenimo kokybė visų gyventojų ir sumažėjusi pajamų nelygybė“, – sako N.Puteikis.

Arvydas Juozaitis sako, kad pirmoji žmogaus pareiga yra būti žmogumi. Antroji pareiga būti šeimos dalimi. „Kartais tai šeima tiesiogine, tradicine prasme, toliau didesnė šeima – tai bendruomenė, galiausiai – valstybė, o super uždavinys, kai žmogų ištinka, tai ta pareiga būt pasaulio piliečiu“, – teigia A.Juozaitis.

Mindaugas Puidokas tikina, kad jo pareiga Lietuvai ir jos žmonėms telpa iš esmės į kelis žodžius. „Pirmas žodis būtų šeima. Antras – meilė. Trečias – tėvynė“, – vardina jis.

Gitanas Nausėda tikina, kad klausimas iš tikrųjų „griebiantis esmę“, nes jis pats ilgai galvojęs, ką gali pasiūlyti Lietuvai. „Aš noriu, jeigu taip galima sakyti, sugrąžinti savo skolą, kurią gavau per ilgus metus iš savo šalies ir atiduoti viską, ką turiu, vardan savo šalies, nes turiu sukaupęs didžiulę profesinę patirtį ir dabar jau galiu sakyti, esu sukaupęs pakankamai didelę žmogiškąją patirtį“, – kalbėjo jis.

Vienintelis Saulius Skvernelis 15min prezidento rinkimų projekte dalyvauti atsisakė motyvuodamas esą neturi tam laiko.

Visus kandidatų atsakymus rasite jų asmeniniuose profiliuose projekte „PAŽINK KANDIDATĄ“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius