TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 18

Melagienų TOP-3: šampūno iš rusų neatiminės, o Jurijų Prigožiną „kanonizavo“ menininkai

Socialiniuose tinkluose ėmė daugėti klaidinančios informacijos apie karą Ukrainoje. Tiesa, Rusijos plataus masto invazijai tęsiantis jau beveik 19 mėnesių, žmonės daugiau dėmesio kreipia nebe į kovos veiksmus – didelė dalis įrašų tiesiogiai su jais nesusiję. Pavyzdžiui, platinami gandai, neva europiečiai dėl sankcijų iš keliaujančių rusų atiminės net higienos priemones, o Ukrainoje tariamai biologinį ginklą gaminančios laboratorijos perkeliamos į Lietuvą.
Tverečiaus pasienio kontrolės punktas
Pasienio kontrolės punktas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Portalas 15min primena kai kurias pastaruoju metu internete aktyviai platintas melagienas.

Šampūno neatiminės

Paplitus žiniai, kad Europos Komisijos (EK) sankcijų paketas pildomas galimybe konfiskuoti asmeninius Rusijoje registruotus automobilius, šios šalies informacinėje erdvėje kilo neregėtas triukšmas.

Atsirado ir gandų – imta tvirtinti, neva europiečiai iš rusų „atiminės“ ne tik transporto priemones, bet ir telefonus, nešiojamus kompiuterius ar asmeninės higienos priemones.

123RF.com nuotr./Telefonas prie vairo
123RF.com nuotr./Telefonas prie vairo

Rusijoje registruoti automobiliai tikrai gali būti konfiskuoti bandant kirsti jais ES sienas. Tačiau EK išaiškinime nieko nekalbama apie tai, kad tokiu pačiu principu gali būti konfiskuojami ir asmeniniai, pardavimui neskirti daiktai.

Reportažą apie tai pavadinimu „ES draudžia rusams importuoti asmeninius automobilius, išmaniuosius telefonus ir šampūnus“ paskelbė Rusijos verslo naujienų portalas RBC.

Straipsnyje cituojamas rugsėjo 8 d. papildytas jau anksčiau įvestų sankcijų išaiškinimas, tiksliau, 13 skyrius „Dažniausiai užduodami klausimai“.

Jame atsakoma į klausimą, ar Rusijos piliečiai gali laikinai, pavyzdžiui, turistinių kelionių metu, įsivežti asmenines prekes ir transporto priemones, kurioms taikomos sankcijos.

Pateikiamame atsakyme teigiama, kad kelionės į ES šalis Rusijoje registruotais automobiliais bus laikomos draudžiamu importu.

Taip pat skaikite: Vokietija pradėjo konfiskuoti automobilius su rusiškais numeriais

„Nesvarbu, ar transporto priemonė naudojama asmeniniais, ar komerciniais tikslais, jei ji priskiriama XXI priede išvardytiems muitinės kodams (įskaitant kodą 8703) ir yra kilusi iš Rusijos arba iš jos eksportuojama“, – teigiama naujame EK išaiškinime.

Taip pat skaitykite: Rusai įsiutę: iš keliaujančių į Europą žadama konfiskuoti automobilius, kalbama ir apie kompiuterius

„Muitinės kodas 8703 taikomas lengviesiems automobiliams ir kitoms transporto priemonėms, skirtoms vežti mažiau nei dešimt žmonių. Automobiliai su rusiškais numeriais ir registruoti Rusijoje dažniausiai „eksportuojami“ (išvežami) iš Rusijos“, – priduria EK.

Reglamentas Nr. 833/2014 nuolat keičiamas, kai priimamas naujas sankcijų paketas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Policija protestuotojus įkalbėjo neblokuoti kelio ties Baltarusijos siena.
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Policija protestuotojus įkalbėjo neblokuoti kelio ties Baltarusijos siena.

RBC publikacijoje taip pat tvirtinama, neva rusams, kertantiems ES sieną, neleidžiama įvežti kosmetikos, lagaminų, nešiojamųjų kompiuterių ir išmaniųjų telefonų, odos ir kailių gaminių, pusbrangių ir brangiųjų akmenų, šampūnų ir fotoaparatų. Apie tokias drastiškas priemones EK išaiškinime neužsiminta.

Laiško dėl biolaboratorijų nerašė

Lenkijoje kilęs legioneliozės protrūkis, nuo kurio mirė daugiau nei 20 žmonių, pagimdė melagieną Lietuvoje. Platinamas tariamas užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio laiškas kolegai iš JAV Antony Blinkenui, kuriame jis prašo užtikrinti mūsų šalies teritorijoje esančių ir iš Ukrainos perkeliamų „biologinių tyrimų objektų saugumą“.

„Mielasis sekretoriau Blinkenai, dėl legioneliozės protrūkio kaimyninėje Lenkijoje prašau imtis visų priemonių, reikalingų Lietuvos Respublikos teritorijoje esančių, taip pat iš Ukrainos į Lietuvos Respubliką perkeliamų biologinių tyrimų objektų saugumui užtikrinti“, – rašoma tekste, kuris sulaukė nemažo dėmesio socialiniame tinkle „Facebook“.

Šis prašymas suklastotas – Užsienio reikalų ministerija (URM) patikino, kad tokio kreipimosi nebuvo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinamas netikras Gabrieliaus Landsbergio laiškas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinamas netikras Gabrieliaus Landsbergio laiškas

Tai galima suprasti atidžiau paanalizavus raštą. Aplink raides matyti kiek pilkšvesni plotai, tarytum tekstas būtų ne atspausdintas, o uždėtas ant balto popieriaus. Visas raštas atrodo kitaip nei oficialūs URM dokumentai (čia, čia, čia). Kiek kitoks ir G.Landsbergio parašas.

Ministerijos tinklalapyje nėra informacijos apie kokį nors vieno ministro kitam adresuotą prašymą „užtikrinti biologinių tyrimų objektų saugumą“. Tokios informacijos, juoba rašto kopijos, nėra ir internete.

UMR paneigė, kad tokio kreipimosi būta. „Pateikta informacija neatitinka tikrovės, – portalui 15min pabrėžė ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė. – Toks laiškas nebuvo siunčiamas.

Todėl URM nekomentuoja nei gandų, nei konspiracinių teorijų, nei nedraugiškų Lietuvai valstybių propagandos kanalais skleidžiamos dezinformacijos.“

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Taip pat skaitykite: Mite dėl biolaboratorijų – ir Lietuva: Gabrielius Landsbergis nerašė laiško dėl jų

Cituotuose įrašuose teisinga tik informacija apie legioneliozės protrūkį Lenkijoje. Jis kilo rugpjūtį šalies pietryčiuose esančiame Žešuve. Ši bakterijų sukeliama ūminė infekcinės kvėpavimo takų liga nusinešė mažiausiai 23 gyvybes.

Sąmokslo teorija apie Ukrainoje tariamai veikiančias laboratorijas, kuriose neva kuriami biologiniai ginklai, – viena plačiausiai ir aktyviausiai platinamų Rusijos invazijos į šią šalį metu.

Taip pat skaitykite: Rusijos propaganda invaziją bando pateisinti išgalvotu biologiniu ginklu

Taip pat skaitykite: Nepaliauja ieškoti bioginklo Ukrainoje: mojuoja negrabiai padirbtu „dokumentu“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai

JAV iš tiesų rėmė ne vieną laboratoriją Ukrainoje, bet ši informacija nėra slepiama ir joks biologinis ginklas jose nebuvo kuriamas.

Taip pat skaitykite: Biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Taip pat skaitykite: Kovoja ir su ukrainiečiais, ir su laboratorijomis: toliau nesėkmingai ieško bioginklo

Bendradarbiavimas su Kyjivu vyko nuo 2005 m. Šio projekto tikslas buvo padėti apsisaugoti nuo grėsmingų patogenų ir toksinų, kartu sudaryti sąlygas taikiems moksliniams tyrimams bei vakcinų kūrimui. Joks biologinis ginklas, juoba antžmogiai nebuvo kuriamas.

Jurijaus Prigožino šventuoju nepaskelbė

Socialiniuose tinkluose skelbiama, neva Rusijoje atsirado didžiojo kankinio Jevgenijaus Prigožino ikona, įkurdinta pagrindinėje Rusijos ginkluotųjų pajėgų katedroje – didžiausioje stačiatikių bažnyčioje šalyje.

Nuotraukoje pavaizduotas Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, besimeldžiantis prie ikonos, kurioje šventasis primena J.Prigožiną, o rankoje laiko kūjelį.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose ėmė plisti nuotrauka, kurioje pavaizduota šventojo, turinčio J.Prigožino veidą, ikona
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose ėmė plisti nuotrauka, kurioje pavaizduota šventojo, turinčio J.Prigožino veidą, ikona

Ji sukėlė sumaištį internete – kol vieni komentuotojai svarstė, kad tai – ironiškas pokštas, kiti prisiminė istorijas, kaip Rusijoje periodiškai atsirasdavo ikonų su prezidento Vladimiro Putino atvaizdu.

2020 m. sostinėje pastatyta milžiniška žalia cerkvė – pagrindinė Rusijos ginkluotųjų pajėgų katedra – yra didžiausia stačiatikių bažnyčia šalyje, laikoma asmeniniu S.Šoigu projektu.

Katedra pripildyta militaristinių simbolių, kurie, anot sumanytojų, turėtų aukštinti šalies karines pergales.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Rusijoje pasirodė ikona su J.Prigožino veidu ir „kuvalda“?

Prieš pat cerkvės atidarymą kilo ginčų paaiškėjus, kad jos mozaikose vaizduojamas V.Putinas ir diktatorius Josifas Stalinas, esama užrašų „Krymas mūsų“. Galiausiai Rusijos prezidento prašymu mozaikos buvo pašalintos.

Dar daugiau sumaišties sukėlė „YouTube“ paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame rodoma ikonos nuotrauka, o balsas už kadro praneša, kad ji buvo pristatyta į pagrindinę Rusijos ginkluotųjų pajėgų cerkvę. Socialiniuose tinkluose plinta ir nuotraukos, neva darytos šio įvykio metu.

Nepaisant to, Rusijos žiniasklaidoje nėra jokių bent kiek patikimų publikacijų, kurios galėtų patvirtinti šią informaciją. Pranešimų ir publikacijų, leidžiančių daryti prielaidą, kad planuojama paskelbti J.Prigožiną šventuoju, taip pat nėra.

Kankinio ikonos atsiradimas vienoje svarbiausių Maskvos patriarchato bažnyčių neįmanomas be išankstinio konkretaus joje pavaizduoto asmens kanonizavimo.

J.Prigožinas žuvo rugpjūtį, tad iki rugsėjo jo kanonizuoti nebūtų buvę įmanoma vien dėl laiko stokos.

„AFP“/„Scanpix“/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas Bachmute
„AFP“/„Scanpix“/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas Bachmute

Netrukus po ikonos vaizdų išplatinimo susirašinėjimų programėlėje „Telegram“ pasirodė informacija, kad vyro, „kuvaldos sergėtojo“, ikona iš tiesų yra šiuolaikinio meno akcija.

Kūrinio autorius, prisistatantis slapyvardžiu Hogfaces, pavaizdavo ikoną su J.Prigožinu, kuris rankoje laiko kūjį – „Wagner“ samdinių žiaurumo simboliu tapusį žudymo įrankį.

Fotomontažui panaudota originali nuotrauka buvo paskelbta Rusijos gynybos ministerijos interneto svetainėje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius