Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovos ginklais ir dezinformacija metinės: apie ką daugiausiai melavo propaganda?

Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, ši turi atlaikyti atakas ne vien iš tankų ir naikintuvų, bet ir viešojoje erdvėje. Tik, jei ginti žmones nuo sužeidimų ir žūčių, o pastatus ir infrastruktūros objektus nuo sugriovimų padeda Vakarų valstybės, informaciniame kare dažnai puola tie patys vakariečiai. Nors daugumos melagienų ištakos slypi prorusiškoje propagandoje, net demokratinėse valstybėse atsiranda jų skaitytojų, žiūrovų ir platintojų.
Karo nusikaltimai Bučoje
Karo nusikaltimai Bučoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aktyviausiai platintos melagienos apie karą Ukrainoje

  • Rusijos invazija į Ukrainą pateisinama
  • Prorusiška karo propaganda
  • Proukrainietiška karo propaganda
  • Vakarų tradicinė žiniasklaida skleidė melagingas naujienas
  • Didžiausios karo žudynės buvo inscenizuotos
  • Prezidentas Volodymyras Zelenskis esąs nacis, satanistas, narkomanas, bailys
  • Ukrainos valdžia, jos gynėjai ir apskritai visuomenė yra pronacistinės
  • Ukrainos pabėgėliai esantys smurtautojai, naciai, vagys, parazitai
  • Karinė, ekonominė ir humanitarinė pagalba Ukrainai yra nenaudinga ir pavojinga dėl korupcijos bei nepatikimumo
  • Perdėtos rusofobinės nuotaikos Europoje (ypač Baltijos šalyse)
  • Perdėtos neigiamos ekonominės karo ir sankcijų pasekmės Europoje
  • Perdėtos neigiamos ekonominės, socialinės, politinės karo pasekmės Rusijoje
  • Ukrainos sąjungininkai yra pronacistinių pažiūrų arba ją išnaudoja
  • Ukrainoje veikia slaptos JAV biolaboratorijos
  • Mariupolio ligoninę bombardavo ne Rusija, o ukrainiečių pajėgos
  • Bučoje užfiksuotas siaubingas žudynių scenas inscenizavo ukrainiečių kariai

Panaudojo net futbolą

Pasaulis jau gerus trejus metus gyvena klaidinančios informacijos apie SARS-CoV-2, šio viruso sukeliamos COVID-19, dėl ligos paskelbtos pandemijos ir jai suvaldyti taikomų priemonių fone. Nuolat gausu ir klaidinančios informacijos apie klimato kaitą.

Bet lygiai prieš metus, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, ir net anksčiau viršų pradėjo imti melagienos apie „specialią karinę operaciją“, kaip ją vadina agresorė, ir užpultą šalį bei jos gyventojus.

EDMO/Pagrindinės Europoje plitusios dezinformacijos temos pastaraisiais metais
EDMO/Pagrindinės Europoje plitusios dezinformacijos temos pastaraisiais metais

Europos skaitmeninės medijos observatorija (EDMO), vienijanti 37 faktų tikrinimo organizacijas iš 25 Europos Sąjungos (ES) valstybių ir Norvegijos, atliko per pastaruosius metus skleistų melagienų apie Ukrainą analizę.

Taip pat skaitykite: Nuo karo Ukrainoje pradžios vyksta dezinformacijos mūšis: pasitikrinkite, ar „neužkibote“ ant šių metų

Asociacijos surinkti duomenys rodo, kad jau vasarį, kai Rusija pradėjo invaziją, tokie pranešimai sudarė penktadalį minėtose valstybėse plitusios ir paneigtos dezinformacijos – beveik tiek pat, kiek apie COVID-19 (30 proc.).

Bet jau kovą jų dalis išaugo triskart – iki bemaž 60 proc. (tai buvo vienos temos rekordas EDMO mėnesinėse apžvalgose), o melagienų apie koronavirusą ir su juo susijusius dalykus sumažėjo iki dešimtadalio.

Vėliau klaidinančių teiginių apie karą Ukrainoje socialiniuose tinkluose, propagandinėje žiniasklaidoje, tinklaraščiuose, vaizdo įrašų ir kitose platformose ėmė po truputį mažėti.

EDMO/Pagrindiniai Europoje plitusios dezinformacijos apie karą Ukrainoje naratyvai
EDMO/Pagrindiniai Europoje plitusios dezinformacijos apie karą Ukrainoje naratyvai

Tiksliau – tai rodo ir Lietuvoje matytos tendencijos, mažėjo visiškai naujų naratyvų, tačiau buvo vis atgaivinami ir naujiems įvykiams pritaikomi seni. Pavyzdžiui, esą ukrainiečiai yra nacistinių pažiūrų, Rusijos vykdomi karo nusikaltimai yra suvaidinti. Priešingai nei COVID-19 atveju, nė vienas nuo invazijos pradžios matytų naratyvų nėra nunykęs.

Iki vasaros pabaigos melagienų apie Ukrainą procentinė dalis nuolat mažėjo ir rugsėjį pasiekė žemiausią tašką. Tačiau spalį ir lapkritį kreivė vėl ėmė kilti, nors toli gražu nepasiekė pirmaisiais karo mėnesiais užfiksuoto lygio.

„<…> pagrindiniai naratyvai laikui bėgant išlieka ir atranda naujų būdų iškilti, – rašoma EDMO apžvalgoje. – Pavyzdžiui, 2022 m. lapkritį Katare vykęs pasaulio futbolo čempionatas atgaivino seną dezinformacijos naratyvą apie tai, kad ukrainiečiai yra nusiteikę pronaciškai.“

Nuo genocido Donbase iki perdirbamo tualetinio popieriaus

EDMO išskyrė 13 naratyvų, labiausiai eskaluojamų karo metu. Visi jie vienokia ar kitokia forma pradėjo plisti praėjusių metų kovą ar net vasarį ir iki šiol aptinkami. Visi jie buvo platinami ir Lietuvos viešojoje erdvėje.

Viena anksčiausiai ėmusių plisti melagienų – kad Rusijos invazija į Ukrainą yra pateisinama (pvz., Donbase vyko rusakalbių civilių gyventojų genocidas)

Taip pat skaitykite: Kaltinimus Ukrainai genocidu Donbase paneigia skaičiai ir tarptautinė teisė

Vladimiro Putino išvedžiojimai apie Donbase tariamai vykdomą genocidą, kuris tapo vienu iš pretekstų užpulti Ukrainą, sulaukė pritarimo visuomenėje.

EDMO/Pagrindiniai Europoje plitusios dezinformacijos apie karą Ukrainoje naratyvai
EDMO/Pagrindiniai Europoje plitusios dezinformacijos apie karą Ukrainoje naratyvai

Nors pasaulis iškart ir kone vieningai pasmerkė Rusijos pradėtą karą, socialiniuose tinkluose buvo galima rasti komentarų, esą šiame regione kone dešimtmetį buvo žudomi žmonės. Per aštuonerius konflikto metus ten išties žuvo tūkstančiai, tačiau jų mirtys neatitinka genocido apibrėžimo.

Itin aktyviai buvo platinama prorusiška karo propaganda (pvz., sureikšminami Rusijos kariniai pasiekimai).

Taip pat skaitykite: Rusijos žiniasklaida suskubo pranešti apie „pergalę“, bet tekstą turėjo pašalinti

Rusija buvo tokia tikra dėl greitos pergalės prieš Ukrainą, kad propagandininkai buvo pasiruošę tekstą šia proga. Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ net suspėjo jį per klaidą paskelbti jau kovo pradžioje, tiesa, apsižiūrėję kitą dieną pašalino.

Rašinyje buvo skelbiama, esą Ukraina grįžo Rusijai ir jos kartu su Baltarusija geopolitikoje tapo vienu subjektu. Tai nebuvo tiesa – ne tik tuomet, praėjus beveik dviem savaitėms, bet ir dabar kovos tebesitęsia.

Būta ir proukrainietiškos karo propagandos (pvz., istorija apie vadinamąjį „Kyjivo vaiduoklį“).

Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr./„Kyjivo vaiduoklis“
Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr./„Kyjivo vaiduoklis“

Apie jį kalbėta nuo vasario, o itin daug – nuo kovo vidurio, kai žuvo Ukrainos karo pilotas Stepanas Tarabalka. Jis ir socialiniuose tinkluose, ir žiniasklaidoje buvo pristatomas kaip „Kyjivo vaiduoklis“, bet šią legendą netrukus paneigė pačios Karinės oro pajėgos.

Taip pat skaitykite: „Kyjivo vaiduoklis“: kaip mitinis herojus apgavo visą pasaulį, bet padarė gerą darbą

Mitas apie paslaptingą taiklų pilotą buvęs sukurtas kaip sostinės dangų saugančių lakūnų simbolis. Gandus apie jį kurstė ne vien internautai, bet ir šalies valdžios atstovai, kuriems šis herojus padėjo išlaikyti bei stiprinti užpultų žmonių kovinę dvasią.

Taip pat skaitykite: 8 mėnesiai po atakų prieš Irpinę: internautai sugalvojo, kad žurnalistas jas suvaidino

Propagandinė žiniasklaida ir prorusiškai nusiteikę socialinių tinklų vartotojai aiškino, esą Vakarų tradicinė žiniasklaida (pvz., BBC ar CNN) skleidė melagingas naujienas ir (arba) melagingus vaizdus apie karą.

Nesibaigiančio melagienų srauto, kuriuo propaganda bandė įtikinti, esą karo baisumai ir kai kurie įvykiai buvo suvaidinti, herojumi tapo ir BBC žurnalistas. Socialiniuose tinkluose pasipylė įrašai, esą vyras perdėjo pavojų, kuris kilo per Rusijos ataką prieš Irpinės miestą. Tačiau jie buvo paremti vos vienu reportažo kadru – visas įrašas patvirtina, kad tuo metu vyko apšaudymai.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Vaizdai iš reportažo pasirodė ir dažnai melagienas bei propagandą platinančiame „Telegram“ kanale
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Vaizdai iš reportažo pasirodė ir dažnai melagienas bei propagandą platinančiame „Telegram“ kanale

Dar dažniau buvo tvirtinama, esą didžiausios karo žudynės buvo inscenizuotos (pvz., Mariupolio ligoninėje, Bučoje, Iziume, Kupjanske) ar kad žuvusieji tebuvo aktoriai.

Taip pat skaitykite: Rusija skelbia melagienas apie vaizdus iš Bučos: klaidingai teigia, kad žuvusysis judina ranką

Tai yra bene populiariausia ir dažniausiai kartota, vis pritaikant prie situacijos, propagandinė istorija apie karą. Pirmiausia ji pasigirdo prie Kyjivo esančioje Bučoje pamačius, kad ją užėmę Rusijos kariai masiškai žudė civilius gyventojus.

Panašios melagienos buvo kuriamos ir apie kitus karo nusikaltimus: tariamai suvaidinta buvo masinė kapavietė Iziume ir ataka prieš prekybos centrą Kremenčuke, esą vaidino ir Mariupolyje sužeista nėščioji.

Ne vienos melagienos herojumi tapo prezidentas Volodymyras Zelenskis (buvo pasakojama, kad jis esąs nacis, satanistas, narkomanas, bailys ir pan.).

Taip pat skaitykite: Dar viena manipuliacija: ant V.Zelenskio darbo stalo įžvelgė narkotikus

Nuo pat Ukrainos užpuolimo V.Putinas kartojo, esą Ukrainą „užvaldžiusi gauja narkomanų ir neonacistų“. Netrukus ši propagandinė klišė imta platinti socialiniuose tinkluose.

Tam buvo pasitelkta ir V.Zelenskio, sėdinčio prie darbo stalo, nuotrauka. Joje internautai sugebėjo įžvelgti narkotikų pėdsakų. Bet kvaišalai „atsirado“ dėl prastos nuotraukos kokybės.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialiniuose tinkluose platinama Volodymyro Zelenskio knygos nuotrauka ir ji lyginama su Adolfo Hitlerio kūryba, tačiau tokios knygos nėra
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialiniuose tinkluose platinama Volodymyro Zelenskio knygos nuotrauka ir ji lyginama su Adolfo Hitlerio kūryba, tačiau tokios knygos nėra

Kažkas „išleido“ prezidento knygą, panašią į Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“. Ukrainos lyderio kalbos iš tiesų buvo sudėtos į knygą, bet ji vadinosi visai kitaip ir nebuvo panaši į nacių lyderio knygą.

Taip pat skaitykite: Dar neišleista Volodymyro Zelenskio knyga jau susieta su Adolfo Hitlerio kūryba

Propaganda uoliai tvirtino, kad ne tik Ukrainos valdžia, bet ir jos pajėgos bei apskritai visuomenė yra pronacistinės. Rusijos užmojis gelbėti Ukrainą nuo joje tariamai gyvuojančio nacizmo, tapęs viena iš priežasčių ją užpulti, įkvėpė ne vieną melagieną.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai klaidina, kad ši nuotrauka įrodo, esą ukrainiečiams nesvetimas nacizmas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai klaidina, kad ši nuotrauka įrodo, esą ukrainiečiams nesvetimas nacizmas

Vienas iš to pavyzdžių – internete platinama nuotrauka, kurioje jaunieji su bičiuliais įamžinti iškėlę pastarosios vėliavą ir saliutuojantys nacių stiliumi. Tokia scena buvo, bet kompanija pozavo Rusijoje ir iš tiesų laikė jos imperialistinę vėliavą.

Taip pat skaitykite: Ukrainos vėliava, jaunieji ir nacių gestas: kaip tai atsidūrė viename kadre?

Propagandai buvo pasitelktas ir ukrainiečių grupės „Kalush Orchestra“ laimėjimas „Eurovizijoje“ (jos lyderis tariamai saliutavo lyg nacis).

Taip pat propagandininkai aktyviai skleidė meliagienas, kad Ukrainos pabėgėliai esantys smurtautojai, naciai, vagys, parazitai ir pan.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo karo pradžios Europoje buvo užregistruota kone 8,1 mln. pabėgėlių. Internete pasipylė istorijos apie netinkamą jų elgesį, ypač Vokietijoje.

Jie esą užmušė rusų tautybės paauglį savanorį (policija paneigė buvus tokį nusikaltimą), pievoje išpjovė svastiką (tai padarė vietos gyventojas), supleškino juos priglaudusių vokiečių namus bandydami sudeginti Rusijos vėliavą (tam patvirtinti buvo panaudotas seno gaisro vaizdo įrašas).

Dėl tariamai nepakenčiamo elgesio ukrainiečiai Europos šalyse esą nelaukiami, pavyzdžiui, paskelbta, kad Prahos parduotuvės uždraudė lankytis ukrainiečiams, bet nieko panašaus nebuvo.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena ėmė plisti internete įvairiomis kalbomis
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena ėmė plisti internete įvairiomis kalbomis

Karinė, ekonominė ir humanitarinė pagalba Ukrainai yra nenaudinga ir (arba) pavojinga dėl Ukrainos korupcijos ir nepatikimumo (pvz., Vakarų ginklai parduodami juodojoje rinkoje).

Rusijos propagandą platinanti žiniasklaida ir socialinių tinklų vartotojai vidurvasarį paskelbė, esą iš ukrainiečių perimtos ar net nupirktos 60 kartų pigiau, nei yra vertos, dvi haubicos „Caesar“, kurias šie gavo iš Prancūzijos kaip paramą. Ne tik Kyjivas ir Paryžius šią informaciją paneigė, bet ir Maskvoje neatsirado valdininko ar kariškio, kuris tai patvirtintų.

Taip pat skaitykite: Susipainiojo meluose: ar tikrai Ukraina rusams pardavė prancūzų skirtas haubicas?

Rugsėjį pranešta, esą rusų grobiu tapo ir Vokietijos padovanota haubica „PzH 2000“. Tai irgi buvo melagiena.

Taip pat skaitykite: Trofėjus aktyviausiai renka propaganda: kodėl Ukraina vis „netenka“ ginkluotės?

Ne kartą buvo skelbiama apie perdėtas rusofobines nuotaikas Europoje (ypač Baltijos šalyse).

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikras nurodymas rusakalbiams sėsti į autobuso galą paplito socialiniuose tinkluose
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Netikras nurodymas rusakalbiams sėsti į autobuso galą paplito socialiniuose tinkluose

Pavyzdžiui, rudenį internete paplito nurodymo sėdėti tik galinėse autobusų vietose, esą pasirodžiusio Latvijos viešajame transporte, nuotrauka, bet tai tebuvo provokacija, o jos atsiradimo aplinkybes ėmė aiškintis policija.

Taip pat skaitykite: Rusiškai kalbantiems neprivaloma sėsti autobuso gale: įspėjimas tebuvo provokacija

Perdėtos neigiamos ekonominės karo ir sankcijų pasekmės Europoje.

Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Televizijoje tinklaraštininkė buvo pristatyta kaip Julija Černyšiova, bet ji geriau žinoma Prochorovos pavarde
Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Televizijoje tinklaraštininkė buvo pristatyta kaip Julija Černyšiova, bet ji geriau žinoma Prochorovos pavarde

Rusijos žiniasklaida paskelbė ne vieną istoriją, kaip kenčia jai sankcijas paskelbusi Europa. Įspėjusi, kad laukia gili žiema ir sugebėjusi šiltą rudens dieną savo heroję įkišti į kailinę striukę, ji pranešė, kad baigiasi tradicinis tualetinis popierius, todėl esą teko išrasti daugkartinį. Galiausiai pranešta, esą „Europoje baigiasi maistas“.

Būta ir pranešimų apie perdėtas neigiamas ekonomines, socialines, politines karo pasekmes Rusijoje.

Pavyzdžiui, paskelbta, kad Rusijoje neregėtu deficitu tapo cukrus.

Pastaraisiais metais populiarus buvo ir naratyvas, esą Ukrainos sąjungininkai yra pronacistinių pažiūrų arba jas išnaudoja (pvz., Lenkija nori užkariauti Vakarų Ukrainą; JAV pigiai perka Ukrainos žemes ir t. t.).

Ekrano nuotr. iš ria.ru/Rusijos žvalgybos vadas Sergejus Naryškinas jau ne pirmą kartą pasakoja apie tariamus Lenkijos planus prisijungti dalį Ukrainos teritorijos
Ekrano nuotr. iš ria.ru/Rusijos žvalgybos vadas Sergejus Naryškinas jau ne pirmą kartą pasakoja apie tariamus Lenkijos planus prisijungti dalį Ukrainos teritorijos

Propaganda savai auditorijai nuolat pasakoja istoriją, kad Lenkija ruošiasi prisijungti dalį Ukrainos, siekiama įkalti pleištą tarp dviejų tautų.

Taip pat skaitykite: Propaganda neišradinga: gąsdina jau paneigtu lenkų „planu“ prisijungti dalį Ukrainos

Kurios melagienos paplito labiausiai?

Plačiausiai iš visų melagienų (pastebėta 22 valstybėje) buvo nuo kovo kartojamas teiginys, esą Ukrainoje veikia slaptos JAV biolaboratorijos.

Taip pat skaitykite: Rusijos propaganda invaziją bando pateisinti išgalvotu biologiniu ginklu

Kad jose tariamai buvo kuriamas biologinis ginklas, skelbė pats V.Putinas. Dar daugiau – propaganda ėmėsi ir mokslinę fantastiką primenančių istorijų: laimėti Rusijai esą trukdo slaptose laboratorijose Ukrainoje kuriami kariai-mutantai.

Taip pat skaitykite: Karo metai: 7 dažniausiai platinamos melagienos apie Ukrainą ir ukrainiečius

JAV niekada neneigė finansavusi biologines laboratorijas Ukrainoje – bendradarbiavimas su Kyjivu vyko nuo 2005 m. Bet šio projekto tikslas buvo padėti apsisaugoti nuo grėsmingų patogenų ir toksinų, kartu sudaryti sąlygas taikiems moksliniams tyrimams bei vakcinų kūrimui. Jokio biologinio ginklo, juoba antžmogių nebuvo kuriama.

EDMO/Labiausiai plitusios melagienos apie karą Ukrainoje
EDMO/Labiausiai plitusios melagienos apie karą Ukrainoje

20 šalių buvo aiškinama, kad Mariupolio ligoninę bombardavo ne Rusija, o išpuolį surengė ukrainiečių pajėgos, kad Vakarų žiniasklaida skleidžia melagingas žinias apie karą Ukrainoje, kad Bučoje užfiksuotas siaubingas žudynes inscenizavo ukrainiečių kariai, kad V.Zelenskis vartojo kvaišalus.

Taip pat skaitykite: Rusai bėga, bet į kitą pusę: 35 km eilė į Suomiją susidarė ne dėl mobilizacijos

Vaizdo įrašas su rusais, kurie V.Putinui rugsėjį paskelbus dalinę mobilizaciją tariamai išsirikiavo į 35 km ilgio eilę Suomijos pasienyje, buvo platinamas 16 šalių. Iš tiesų ši eilė buvo nufilmuota keliomis savaitėmis anksčiau.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius