Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kovoja ir su ukrainiečiais, ir su laboratorijomis: toliau nesėkmingai ieško bioginklo

Internete vėl skelbiama sąmokslo teorija apie Ukrainoje tariamai veikiančias laboratorijas, kuriose neva kuriami biologiniai ginklai, – tariamai atnaujinama ši programa, kurią remia amerikiečiai. JAV čia iš tiesų remia ne vieną laboratoriją, bet ši informacija nėra slepiama ir joks biologinis ginklas jose nekuriamas.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Rėmėsi generolo komentaru

Lietuviškas tinklalapis paranormal.lt paskelbė jau seniai žinomą melagieną apie laboratorijų, neva kuriančių bioginklus, programą Ukrainoje. Šį kartą teigiama, kad Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno „režimas tyliai ir apgaulingai atnaujino savo biolaboratorijų programą Ukrainoje“.

Kaip šaltinis nurodytas Rusijos branduolinės, biologinės ir cheminės gynybos pajėgų vadas generolas leitenantas Igoris Kirilovas, kuris apie tai pareiškė per susitikimą su žiniasklaidos atstovais.

Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Gaivinama jau seniai paneigta sąmokslo teorija, kurioje supainioti du dalykai - paprastos laboratorijos ir biologinis ginklas
Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Gaivinama jau seniai paneigta sąmokslo teorija, kurioje supainioti du dalykai - paprastos laboratorijos ir biologinis ginklas

Tinklalapio paranormal.lt teigimu, ši informacija paimta iš puslapyje greatgameindia.com paskelbto pranešimo. Jame teigiama, kad neseniai vykusio susitikimo su žiniasklaida metu I.Kirilovas pristatė dokumentus apie įtariamas JAV finansuojamas biologines programas Ukrainoje.

Jis taip pat pareiškė, kad daugiausia dėmesio skiriama visiškai slaptų naujų objektų statybai ir personalo mokymui.

Šiuos I.Kirilovo žodžius citavo ir kiti tinklalapiai (čia, čia). Tačiau nė vienas iš jų nepateikė jokių papildomų įrodymų apie šią programą – dokumentų, patvirtinančių biologinio ginklo kūrimą, interviu su laboratorijų darbuotojais ar pan.

Bijojo rusų kontrolės

Sąmokslo teorija apie biologinių ginklų ir laboratorijų kūrimą Ukrainoje egzistuoja jau kurį laiką.

Rusijos, Kinijos ir JAV dešiniųjų pažiūrų žiniasklaida jau ne kartą skleidė melagingas naujienas apie JAV remiamas „biologinių ginklų laboratorijas“ Ukrainoje.

Taip pat skaitykite: Propaganda imasi mokslinės fantastikos: laimėti esą trukdo Ukrainos kuriami mutantai.

Klaidingą informaciją apie biologinio ginklo kūrimą Ukrainoje skelbė ir pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, aiškindamas, kad toks ginklas yra nepriimtinas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova dar pernai reikalavo atskleisti, kokios programos iš tiesų yra vykdomos.

„Patvirtiname faktus, atskleistus vykdant specialiąsias karines operacijas, kurie liudija apie skubų bandymą ištrinti karinių biologinių programų įrodymus, – kalbėjo ji. – Čia nekalbame apie taikų naudojimą ar mokslinius tikslus. Ką jūs ten veikėte?“

Tokius kaltinimus atmetė ir Pentagonas, ir Ukrainos prezidento atstovas spaudai.

123RF.com nuotr./Infekcijos pavojus
123RF.com nuotr./Infekcijos pavojus

Kinijos užsienio reikalų ministerija savo „Twitter“ paskyroje paskelbė panašius kaltinimus: „JAV kontroliuoja 336 laboratorijas 30-yje šalių, įskaitant 26 laboratorijas vien Ukrainoje. Jos turėtų pateikti išsamią ataskaitą apie savo biologinę karinę veiklą savo šalyje ir užsienyje ir atlikti daugiašalį patikrinimą.“

Taip pat skaitykite: Nepaliauja ieškoti bioginklo Ukrainoje: mojuoja negrabiai padirbtu „dokumentu“.

Konservatyvių pažiūrų JAV televizijos laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas taip pat viešai ieškojo paaiškinimo, kodėl Ukrainoje yra pavojingų biologinių ginklų.

Žurnalistui užkliuvo JAV Senato posėdis, kuriame valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland į klausimą, ar Ukraina turi cheminį arba biologinį ginklą, atsakė miglotai.

„Ukrainoje yra biologinių tyrimų įstaigų, dėl jų dabar esame gana susirūpinę, kad Rusijos pajėgos gali bandyti perimti jų kontrolę, – teigė diplomatė. – Todėl dirbame su ukrainiečiais, ieškodami būdų, kaip jie galėtų užkirsti kelią bet kokiai šių tyrimų medžiagai patekti į Rusijos pajėgų rankas, jei jie priartėtų.“

Laboratorijų finansavimo neslėpė

V.Nuland atsakymas neatskleidžia, kad šioje šalyje veikia slaptos laboratorijos ir kad jose yra kuriamas biologinis ginklas.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/vVictorija Nuland per klausymus JAV Senate kalbėjo apie biologinius tyrimus Ukrainoje, bet nesakė, kad ji kūrė biologinius ginklus
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/vVictorija Nuland per klausymus JAV Senate kalbėjo apie biologinius tyrimus Ukrainoje, bet nesakė, kad ji kūrė biologinius ginklus

Ukrainoje veikia laboratorijos, kurias remia JAV, Europos Sąjunga, Kanada ir Pasaulio sveikatos organizacija. Jose dirbama su daugelių patogenų ir tiriami virusai, kuriais užsikrečia paukščiai bei kiaulės.

Tačiau tai visiškai nereiškia, kad jose kuriami biologiniai ginklai. Beveik kiekvienoje valstybėje yra laboratorijų, kuriose tiriami įvairių užkratų keliami pavojai.

Pasaulinės partnerystės darbo grupė savo metinėse ataskaitose nurodo šias laboratorijas valdančias šalies institucijas ir agentūras. Remiantis šia informacija, JAV visame pasaulyje remia daugiau nei 20 laboratorijų.

JAV ambasada Ukrainoje savo interneto svetainėje buvo paskelbusi įrašą, kuriame aprašytas JAV vaidmuo šiuose objektuose. Puslapis vis dar yra aktyvus ir jame pateikiama išsami informacija apie 13 pagrindinių objektų, kuriuose atliekami moksliniai tyrimai. Yra ir kitų mažesnių laboratorijų, kuriose tik nustatomi patogenai.

Taip pat skaitykite: Ukrainos biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti.

Gynybos departamentas paskelbė, kad nuo 2005 m. buvo išleista 200 mln. dolerių 46 Ukrainos laboratorijoms, sveikatos priežiūros įstaigoms ir diagnostikos centrams paremti.

JAV ir Ukraina taip pat yra pasirašiusios sutartį, kurioje pasižadėjo niekada negaminti ir nenaudoti biologinių ginklų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius