Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 19 /10:49

Mandato atsisakęs A.Guoga grįžta vadovauti „daug kompanijų“: tiesiog yra kiti interesai, kurie nesuderinami

Su Darbo partija į Seimą išrinktas Antanas Guoga penktadienį atvyko į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) pareikšti, kad atsisako parlamentaro mandato. Dar prieš nutraukiant jo įgaliojimus politikas viešai skelbė vadovaujantis bendrovei „Cypherpunk Holdings“, nors tą draudžia įstatymai. VRK patenkinus jo prašymą, A.Guoga patvirtino, kad turi kitų interesų, nesuderinamų su Seimo nario mandatu. Jis nurodė grįžtantis į verslą ir kol kas „uždarantis“ politinę karjerą.

Klausimą dėl Seimo nario A.Guogos įgaliojimų pripažinimo nutrūkusiais ir parlamentaro mandato pripažinimo Artūrui Skardžiui VRK svarstė pirmuoju.

A.Guoga VRK nariams perskaitė pareiškimą, kad atsistatydina iš Seimo nario pareigų. Tai jis daro tvirtai apsisprendęs ir laisva valia.

VRK be diskusijų pripažino A.Guogos įgaliojimus nutrūkusiais nuo vasario 20 dienos. Taip pat, kad Seimo nario įgaliojimai pripažįstami A.Skardžiui.

VIDEO: Po atostogų šiltuose kraštuose A.Guoga atvyko į VRK atsisakyti Seimo nario mandato

Negali sėdėti ant kelių kėdžių

Po VRK sprendimo kalbėdamas su žurnalistais A.Guoga sakė, kad labai daug gerbiamų žmonių prašė jo pasilikti Seime.

„Bet tiesiog supratau, kad negali sėdėti ant visų kėdžių iš karto“, – aiškino jis.

Į Seimą A.Guoga sakė ėjęs, nes norėjo kažką pakeisti, buvo „tyri, geri norai dėl mūsų Tėvynės“.

„Ar trumpai, ar netrumpai buvau, kiek galėjau būti, dariau, ką galėjau daryti per tą laiką, ir čia jau mano sprendimas, ar čia trumpai, ar ne“, – komentavo parlamentaro mandato atsisakęs „darbietis“.

Paklaustas, ar nesijaučia apgavęs rinkėjus, A.Guoga teigė, kad tai turi vertinti žmonės. Jis aiškino į Seimą ėjęs ir išeinantis laisva valia.

„Mes esame laisvi žmonės Lietuvoje kol kas. (...) Tiesiog negalėjau padaryti tai, ką norėjau padaryti. Ir tiesiog yra kiti interesai, kurie nesuderinami. Gal čia nėra Europos Parlamentas, kur daug daugiau laisvės veikti yra. Tiesiog noriu gerbti Konstituciją ir nenoriu jos pažeisti, dėl to buvo tinkama atsitraukti ir užleisti kitiems“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Guoga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Guoga

Ar iš Seimo A.Guoga traukiasi ne baimindamasis apkaltos, mat skelbta, kad jis vadovauja tam tikriems verslams, ko, kaip parlamentaras, pagal Konstituciją daryti negalėjo?

„Aš traukiuosi, kad nebūtų kažkokių abejonių ir kad mes visi gerbtume savo Konstituciją. Daugiau čia kaip norite galite interpretuoti. Aš tiesiog traukiuosi darydamas tai, ką reikia daryti. Ir kad gyvenčiau, veikčiau ir vis tiek sukurčiau nemažai vertės Lietuvai kitose sferose, kur aš tikrai veiksiu ir būsiu dar aktyvesnis“, – teigė jis.

Paprašytas patikslinti dėl dalyvavimo versle po to, kai buvo išrinktas Seimo nariu, A.Guoga aptakiai kalbėjo, kad viskas buvo gerai, o grįžti į praeitį esą kokia prasmė.

„Kažkokios žalos niekur nebuvo padaryta. Niekas nepatyrė žalos. Jeigu matėme problemų, medijos spekuliacijų ir pasidariau toks jau svarbus, tai aš pasiruošęs padėti tą mandatą, esu neprisirišęs prie to mandato ir nenorėjau būti ta kontraversiška figūra, apie kurią figūruoja“, – kalbėjo iš Seimo pasitraukiantis politikas.

A.Guoga sakė, kad dabar vadovaus daug kompanijų. „Daug kompanijų, kur tik galėsiu, vadovausiu, kur tik duos darbą“, – tikino jis.

Daug kompanijų, kur tik galėsiu, vadovausiu, kur tik duos darbą.

A.Guoga aiškino šiai dienai neplanuojantis dalyvauti jokiuose rinkimuose.

Priminus, kad taip jis yra kalbėjęs ir anksčiau, bet vis dėlto kandidatavo į Seimą, jis atsakė, jog žmonės gali keisti nuomonę.

„Ateity viskas įmanoma. O dabar yra užverstas lapas, politinė karjera yra uždaryta“, – kalbėjo jis.

Iš Darbo partijos, kuriai priklauso, jis trauktis kol kas neketina.

Su šios politinės jėgos pirmininku Viktoru Uspaskichu A.Guoga teigė nebendraujantis, nes „gal vibracijos nesutampa šiai dienai“.

Įgaliojimus įgis A.Skardžius

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė nurodė, kad penktadienis yra paskutinė A.Guogos, kaip Seimo nario, įgaliojimų diena.

„Vasario 20 dieną Seimo nariu A.Guoga nebebus. Ir, kaip buvo paminėta, jis bus Lietuvos Respublikos pilietis, bus jau nebetekęs Seimo nario įgaliojimų“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

L.Matjošaitytės teigimu, VRK taip pat pripažino, kad atsiradus laisvai Seimo nario vietai kandidatų sąraše, pagal kurį išrinktas A.Guoga, atsisakęs mandato, parlamentaru tampa A.Skardžius.

„Tokiu atveju A.Skardžiui artimiausiu metu VRK įteiks Seimo nario pažymėjimą ir atitinkamai kada prasidės Seimo pavasario sesija, pirmajame pavasario sesijos posėdyje taip pat naujai gavęs mandatą Seimo narys prisieks, bus kviečiamas Konstitucinio Teismo pirmininkas. Ir nuo to momento A.Skardžius įgis visas tautos atstovo teises ir pareigas, visus įgaliojimus“, – aiškino VRK pirmininkė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Informavo, kad išvyks į užsienį

Kaip jau buvo skelbta, A.Guoga dar sausio 12 dieną įteikė VRK prašymą nutraukti jo, kaip Seimo nario, įgaliojimus.

Šį savo žingsnį jis motyvavo tuo, kad nenori rinkėjų „vedžioti už nosies“.

VRK jo prašymo tada nepatenkino, mat jis nepasirodė komisijos posėdyje ir garsiai neperskaitė savo pareiškimo, kaip reikalauja įstatymas.

Dar prieš tai politikas informavo Seimo valdybą išvykstantis į užsienį.

Gali būti, kad į VRK posėdį parlamentaras tąsyk negalėjo atvykti dėl to, kad yra Dubajuje – jo žmona socialiniame tinkle skelbė ten atostogaujanti.

Todėl jis paprašė VRK leisti dalyvauti posėdyje nuotoliniu būdu, tačiau įstatyme tokia galimybė nenumatyta.

Citavo kaip vadovą

Vos A.Guoga paskelbė norintis trauktis iš Seimo, Kanados įmonė „Cypherpunk Holdings“, investuojanti į technologijas ir kriptovaliutas, išplatino pranešimą, kad jis grįžo į vadovo pareigas.

15min gavo informacijos, kad šias pareigas A.Guoga galėjo eiti nuo praėjusių metų rugpjūčio.

Kandidatuodamas į Seimą minėtą įmonę jis įrašė savo privačių interesų deklaracijoje, tačiau nurodė esantis konsultantas, o ne generalinis direktorius.

Pernai rugpjūčio 4 dieną išplatintame įmonės pranešime teigiama, kad A.Guoga tapo jos generaliniu direktoriumi.

Įmonės puslapyje jo tokios pareigos buvo nurodomos ir vėliau. Gruodį parlamentaras įmonės pranešimuose spaudai cituotas kaip jos vadovas.

A.Guogos pristatymas įmonės puslapyje
A.Guogos pristatymas įmonės puslapyje

Pats politikas 15min teigė savo veiklą įmonėje sustabdęs neribotam laikui dar prieš priesaiką Seime ir pateikė vidinį įmonės atstovų susirinkimo protokolą, kuriame nurodoma, kad „Tony Guoga pateikė prašymą nedirbti nuo lapkričio 11 dienos neribotą laiką“.

Mykolo Romerio universiteto Konstitucinės teisės katedros profesoriaus Vytauto Sinkevičiaus teigimu, to negana – nors veikla ir sustabdyta, pareigos neatliekamos, jos liko – tai draudžia Konstitucija ir už tai gresia apkalta.

Pakartotinį prašymą nutraukti jo įgaliojimus VRK įteikęs A.Guoga viešai jau skelbė vadovaujantis bendrovei „Cypherpunk Holdings“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius