-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 08 16

Vilniaus savivaldybė tikrins sutarčių su R.Šimašiaus žmona dokumentaciją

Vilniaus savivaldybėje sudaryta komisija, kuri tikrins visą dokumentaciją, susijusią su architektų įmone „Do Architects“, kurioje dirba ir jos bendrasavininkė yra mero Remigijaus Šimašiaus žmona Gilma Teodora Gylytė. Paskelbęs apie santuoką, meras sulaukė daugybės klausimų – minėta bendrovė turi pasirašiusi kelias sutartis su Vilniaus miesto savivaldybe, kai kurios sudarytos per pastarąjį pusmetį.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

R.Šimašius apie tai, kad vėl vedė, pranešė savo feisbuke liepos 31-osios rytą.

„Jums netikėta? Mums irgi. Šiandien su Gilma sumainėme žiedus. Džiaugiamės gavę palaiminimą ir esam laimingi. Parašus padėsime kažkada po atostogų, kurių išvykstame rytoj“, – rašė R.Šimašius ir jau netrukus sulaukė klausimų dėl galimo interesų konflikto.

Santykius su tuo metu dar drauge, vėliau tapusia žmona R.Šimašius deklaravo liepos 30 dieną. Mero interesų deklaracijoje nurodoma, kad jo naujoji sutuoktinė yra viena iš „Do architects“ akcininkių, o nuo šių metų sausio pradėjo dirbti architekte ir projektų vadove dukterinėje įmonėje „Do architects consulting“.

Vis dėlto ne vienam sukėlė abejonių, ar meras negalėjęs turėti įtakos, kai šios įmonės laimėdavo savivaldybės skelbiamus konkursus arba tokius, kurie susiję su Vilniaus savivaldybe.

Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje nurodoma, kad nuo 2019 metų „Do architects“ laimėjo septynis viešuosius pirkimus, kurių penkis inicijavo Vilniaus miesto savivaldybė, du – „Lietuvos geležinkelių“ įmonės.

Plačiau apie juos galite skaityti čia: R.Šimašiaus žmonos įmonė – penkių savivaldybės konkursų laimėtoja.

Praėjus savaitei meras iš atostogų trumpam grįžo, kaip teigė, norėdamas atsakyti į visus klausimus. Ir piktinosi, kad tų klausimų vis kyla.

Tuo pačiu jis išplatino ir laišką darbuotojams, kuriame dėkojo už palaikymą ir teigė, kad nei jis, nei savivaldybė, nei Vilnius „niekam nebus lengvas grobis“.

Bendro laiško sulaukė ir tarybos nariai, kuriame meras taip pat teigė naują ryšį deklaravęs VTEK, papildomai užklausęs, ką dar galėtų padaryti, kad „nekiltų net viešojo ir privataus konflikto regimybės“.

„Savo ruožtu, Administracijos direktorė mane informavo, kad sudarė komisiją savivaldybės viduje ištirti visas Vilniaus miesto savivaldybes sutartis su „Do Architects“ bendrove, kurios bendrasavininkė yra mano žmona. Šios komisijos darbas bus atviras, stebėti bus kviečiama po vieną atstovą nuo kiekvienos frakcijos – neabejoju, kad nekils jokių klausimų dėl kiekvienos sutarties. O jei ir kils – visi jie bus atsakyti.

Priminsiu, kad Architektūros taisyklės ir buvo kurtos tam, kad Vilniaus architektūra būtų kuriama kuo profesionaliau, skaidriau ir kad žmogiškasis faktorius vertinant projektus būtų kuo labiau sumažintas“, – laiške tarybos nariams, kuris pasiekė ir 15min, rašė meras.

Komisija tikrins visą dokumentaciją, susijusią su jūsų įvardijama architektų įmone. Siekiant visiško skaidrumo, į komisiją stebėtojų teisėmis pakviesti ir visų tarybos frakcijų atstovai.

Vilniaus savivaldybė patvirtino, kad praėjusią savaitę Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorė sudarė komisiją, kuriai paskirta vadovauti Savivaldybės antikorupcijos skyriaus vedėja.

„Komisija tikrins visą dokumentaciją, susijusią su jūsų įvardijama architektų įmone. Siekiant visiško skaidrumo, į komisiją stebėtojų teisėmis pakviesti ir visų tarybos frakcijų atstovai“, – apie būsimą komisijos darbą 15min teigė Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

Dviejų opozicinių partijų Vilniaus taryboje atstovai ragino R.Šimašių atsistatydinti, esą meras ne tik vėlavo deklaruoti artimą ryšį su G.T.Gylyte, bet ir niekur neužsiminė apie jos pusbrolį Benediktą Gylį bei ryšius su juo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius