Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

„Blogiausia pasaulyje“: ar Billas Gatesas taip įvertino dabartinę Ukrainos valdžią?

Internete plinta įrašas, kuriame filantropas Billas Gatesas apie Ukrainos valdžią kalba itin neigiamai – „blogiausia pasaulyje, korumpuota, kontroliuojama kelių turtingų žmonių“. Tokie žodžiai nuskambėjo iš milijardieriaus lūpų, bet buvo iškirpti iš ilgesnės frazės ir reiškė ką kita – taip jis kalbėjo apie ikikarinę vyriausybę.
Billas Gatesas korumpuota pavadino Ukrainos vyriausybę iki karo
Billas Gatesas korumpuota pavadino Ukrainos vyriausybę iki karo / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Ar tikrai kalbėjo apie Ukrainą?

11 sek. trukmės įrašu prieš kelias dienas pasidalijo vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos.

„B.Gatesas staiga pavadino Ukrainos vyriausybę „viena blogiausių pasaulyje, korumpuota, kontroliuojama kelių oligarchų, Ukrainos žmonių nelaimei“, – tokį komentarą prirašė jis.

Įraše filantropas matyti neformalioje aplinkoje. Kada filmuota, koks tai buvo interviu, iš šio įrašo neaišku. Negalima tvirtai pasakyti net ir to, kad B.Gatesas kalba apie Ukrainos vyriausybę.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamas ne visas Billo Gateso ištartas sakinys, todėl jo prasmė pasikeitė
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamas ne visas Billo Gateso ištartas sakinys, todėl jo prasmė pasikeitė

Nors pabaigoje nuskamba žodžiai „Ukrainos žmonės“, sunku suprasti, ar jis kalba būtent apie šios šalies valdžią. Prieš tai einantis žodis nukirptas, tad šių dienų konteste ten galėjo būti ir „Rusijos“.

Paieška internete padeda menkai – įvedus B.Gateso pavardę ir jo angliškai pasakytus žodžius „Ukrainian government is one of the worst in the world“, pasirodo ne vienas panašią žinią (esą milijardierius kritikuoja Ukrainos valdžią) skelbiantis įrašas socialiniuose tinkluose arba tinklalapiuose (čia, čia, čia, čia, čia).

Trumpų filmukų platformoje „TikTok“ taip pat pilna panašių įrašų.

Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS pranešime nurodyta, esą B.Gatesas taip kalbėjo dar prieš prasidedant „specialiajai karinei operacijai“, kaip ją vadina Maskva. Žinutėje priminta, kad pastaruoju metu buvo paskelbta apie kelis korupcijos atvejus Ukrainos valdžioje ir po to sekusius atleidimus.

Taip pat skaitykite: Ukrainoje kilus korupcijos skandalui atsistatydina keli aukšto rango pareigūnai

Taip pat skaitykite: Ukrainoje iš pareigų traukiasi penki regionų gubernatoriai ir keturi viceministrai

Taip pat skaitykite: V.Zelenskis: į korupcijos skandalus įsivėlusių pareigūnų atleidimas buvo reikalingas

Taip pat skaitykite: Ukraina atleido daugiau pareigūnų dėl įtarimų korupcija

Sakinys buvo ilgesnis

Apatiniame dešiniajame įrašo kampe matyti vandens ženklas „Lowy Institute“. Tai yra nepriklausomas smegenų centras, kurį 2003 m. balandį Sidnėjuje (Australija) įkūrė žydų, slovakų ir vengrų kilmės verslininkas Frankas Lowy’is.

Vos užėjus į jo tinklalapį, galima pamatyti milijardieriaus nuotrauką ir prierašą „Ruošiantis globaliems pokyčiams: pokalbis su Billu Gatesu“.

Žemiau dar paaiškinta, kad filantropas, technologijų ekspertas, inovatorius ir investuotojas B.Gatesas su instituto vadovu Michaelu Fullilove'u kalbėjosi apie pasaulinius iššūkius. Įrašo data – sausio 23-ioji.

Kaip tik tą dieną jie Lowy institute kalbėjosi apie pasaulinę sveikatą, pasirengimą pandemijoms, apsirūpinimą maistu ir klimato kaitą.

Greta skelbiamas visas pokalbio įrašas. Valandos trukmės vaizdo įrašą galima rasti ir „YouTube“.

VIDEO: Billo Gateso interviu „Lowy Institute“ apie pasaulio patiriamus iššūkius

Ukrainos vyriausybės vertinimas skamba nuo 28.25 min. laiko žymos (šią frazę galima susirasti peržiūrėjus pokalbio transkripciją). Tačiau, norint suprasti, apie ką B.Gatesas kalbėjo, reikia išklausyti ir ankstesnę pokalbio minutę – nuo M.Fullilove’o užduoto klausimo (nuo 27.20 min.).

Ekrano nuotr. iš world-today-news.com/Melagiena apie Billą Gatesą plinta įvairiomis kalbomis
Ekrano nuotr. iš world-today-news.com/Melagiena apie Billą Gatesą plinta įvairiomis kalbomis

Jis pasiteiravo, ką svečias galvoja apie Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio lyderystę, koks jo įspūdis apie tai, kaip prezidentas vadovauja šaliai ir tuo pačiu pasauliui komunikuoja apie tai, kas vyksta šalyje.

Taip pat skaitykite: Melagienų kūrėjai apvertė Billo Gateso žodžius apie klimato kaitą aukštyn kojom

„Labai įspūdinga, kad jam pavyko sutelkti šalį reaguojant (į užpuolimą – red. past.), – atsakė B.Gatesas. – Žmonės nesitikėjo, jog Ukrainai pavyks išvengti, kad Rusija neužimtų visos šalies.“

Anot jo, tokia nuomonė gimė iš to, kad Rusija pasirodė daug silpnesnė ir mažiau gudri, nei buvo tikėtasi, o Ukraina pasirodė daug stipresnė susivienydama.

Tuomet filantropas pasako sakinius, iš kurių buvo iškirpta internete platinama frazė: „Ikikarinė, žinote, Ukrainos vyriausybė yra viena blogiausių pasaulyje, korumpuota, valdoma kelių turtingų žmonių. Turiu omeny, kad tikrai netinkama Ukrainos žmonėms.“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagiena apie Billą Gatesą plinta įvairiomis kalbomis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagiena apie Billą Gatesą plinta įvairiomis kalbomis

Po to B.Gatesas dėsto, kad Ukraina turi geresnės žemės ūkio paskirties žemės nei JAV, yra „Europos duonos krepšys, neįtikėtina vieta“. Jis išreiškė viltį, kad po karo šaliai pavyks atsigauti iki Rytų Europos gyvenimo lygio, o ilgainiui pasiekti ir bendrą Europos lygį.

Taigi filantropas neigiamai įvertino Ukrainos vyriausybės iki karo darbą. Šalies valdžios, visų pirma prezidento, elgesį dabar jis, priešingai, pagyrė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius