Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 27 /22:01

Koronavirusas: Italijoje viruso atvejų skaičius šoktelėjo iki 650, apie pirmus atvejus praneša Nyderlandai ir Š.Airija

Naujausiais duomenimis, Italijoje koronavirusu užsikrėtę yra 650 žmonių. Apie pirmąjį galimą užkrato atvejį ketvirtadienio vakarą pranešė ir Šiaurės Airija, taip pat Nyderlandai. Ketvirtadienį Estija paskelbė apie pirmąjį užsikrėtimo koronavirusu atvejį iš Irano grįžusiam vyrui. Japonijoje vienai moteriai, užsikrėtusiai naujuoju koronavirusu, bet vėliau pasveikusiai ir paleistai iš ligoninės, vėl buvo diagnozuota ši liga, ketvirtadienį pranešė pareigūnai. Graikijoje nustačius du naujus koronaviruso atvejus, atšaukiami šventiniai renginiai.
Milano gyventojai saugosi koronaviruso
Milano gyventojai saugosi koronaviruso / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Koronavirusu COVID-19 pasaulyje užsikrėtė daugiau nei 82 tūkst. žmonių, virusas nusinešė virš 2,8 tūkst. gyvybių.

Svarbiausias vasario 26-osios naujienas apie koronavirusą rasite čia.

Ketvirtadienį apie pirmuosius užsikrėtimo atvejus paskelbė Danija, Rumunija, Estija, Nyderlandai. Apie pirmąjį „galimai teigiamą koronaviruso tyrimo rezultatą“ pranešė ir Šiaurės Airija.

Šiaurės Italijoje dėl COVID-19 buvo uždaryta keliolika miestų – šalyje užsikrėtimų skaičius pasiekė 650. Trečiadienį paaiškėjo, kad koronavirusas pasiekė ir Graikiją.

Lietuvoje dar nenustatyta užsikrėtimo COVID-19 atvejų, tačiau trečiadienį buvo paskelbta ekstremali situacija.

Visos naujienos apie koronavirusą – specialiame 15min polapyje.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Apie pirmąjį koronaviruso atvejį praneša Nyderlandai

23:27 Atnaujinta 23:46

Nyderlandų sveikatos ministras Bruno Bruinsas ketvirtadienio vakarą patvirtino, kad vienam žmogui yra diagnozuotas koronavirusas. Tai pirmasis atvejis šioje šalyje, rašo CNN. 

„Vienas pacientas Nyderlanduose yra užsikrėtęs naujuoju koronavirusu (COVID-19). Tai paaiškėjo šiandien atlikus tyrimus laboratorijoje“, – nurodė ministras.

Nyderlandų Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, minėtas asmuo neseniai buvo Šiaurės Italijos Lombardijos regione.

„Pacientas šiuo metu izoliuotas“, – pridūrė ministras ir nurodė, kad šiuo metu aiškinamasi, su kuo šis pacientas pastaruoju metu galėjo turėti kontaktą.

Kaip nurodo dutchnews.nl, maždaug 50 metų sulaukęs koronavirusu užsikrėtęs vyras gyvena Tilburge.

 

Italijoje – 650 užsikrėtimo koronavirusu atvejų

21:58

Italijos civilinės saugos vadovas Angelo Borelli pranešė naujausias žinias iš Italijos. Pasak jo, šalyje koronavirusu užsikrėtę iš viso 650 žmonių.

A.Borelli tikino, kad toks staigus užsikrėtusiųjų skaičiaus pakilimas paaiškėjo dėl to, kad Lombardijos regionas tinkamai neinformavo Italijos civilinės saugos agentūros.

„Toks didelis užsikrėtusiųjų skaičiaus šoktelėjimas nuo trečiadienio yra todėl, kad trečiadienį dar neturėjome duomenų iš Lombardijos regiono“, – sakė Angelo Borelli.

Jis taip pat pridūrė, kad į viruso paveiktus šalies regionus papildomai išsiųsta 35 tūkst. apsauginių kaukių.

Anksčiau ketvirtadienį buvo pranešta, kad Italijoje iš viso užsikrėtusiųjų yra 528.

Šiaurės Airijoje – pirmasis galimas koronaviruso užsikrėtimo atvejis

21:49

Šiaurės Airijos sveikatos agentūra pranešė apie pirmąjį „galimą užsikrėtimo koronavirusu atvejį“ regione, praneša CNN.

„Vieno paciento tyrimas dėl koronaviruso parodė galimai teigiamą rezultatą“, – nurodoma pranešime. Tačiau daugiau detalių apie paciento tautybę arba, kaip jis galėjo užsikrėsti, nepateikiama.

„Pacientui šiuo metu teikiama reikiama sveikatos priežiūra. Tuo tarpu Šiaurės Airijos sveikatos agentūra bando skubiai nustatyti asmenis, su kuriais minėtas pacientas turėjo kontaktą“, – nurodoma pranešime.

Paciento mėginys pakartotiniam tyrimui dar bus siunčiamas į Didžiąją Britaniją.

Italija šalies sienų uždaryti neketina

20:45

Italijos sveikatos apsaugos viceministras Pierpaolo Sileri tvirtina, kad šalis neplanuoja uždaryti savo sienų, kadangi visos institucijos dirba siekdamos sustabdyti koronaviruso protrūkio plitimą, rašo CNN.

„Nemanau, kad šiuo metu yra priežastis uždaryti sienas, ypač dėl to, kad šiuo metu viruso paveikti regionai yra labai gerai izoliuoti, taip pat tiksliai žinome, kur yra viruso židiniai“, – sakė viceministras.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kokią didelę paniką ir „paranoją“ minėtas virusas sukėlė.

„Aš manau, kad paranoja, nerimas ir panika plinta kur kas greičiau nei pats koronavirusas. Pastarąsias savaites tai - didelė problema. Manau, žmonėms reikia išsamiai paaiškinti, kas yra tas koronavirusas ir kaip jis plinta, taip visuomenė geriau supras visą situaciją.

Tai pirmas tiek smarkiai išplitęs viruso atvejis socialinių tinklų eroje, ir tai, deja, visai nepadeda, visiškai nepadeda. Manau, geriausias dalykas yra komunikacija, skaidrumas ir tikslūs bei aiškūs duomenys“, – tikino Pierpaolo Sileri.

 

Koronavirusas: rizikingos kryptys

18:49

Koronavirusas: rizikingos kryptys
Koronavirusas: rizikingos kryptys

 

PSO vadovas: kovoje su koronaviruso epidemija atėjo „lemiamas momentas“

16:46

Kovoje su naujojo koronaviruso epidemija pasauliniu mastu atėjo „lemiamas momentas“, ketvirtadienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, paraginęs viruso paveiktas šalis imtis skubių veiksmų sulaikyti jo plitimui.

„Susidūrėme su lemiamu momentu, – pareiškė T.A.Ghebreyesusas. – Jei dabar veiksite ryžtingai, galite sulaikyti šį virusą, galite užkirsti kelią žmonėms susirgti, galite išsaugoti gyvybių.“

„Tai, kas vyksta likusioje pasaulio dalyje, kelia mums didžiausią susirūpinimą“, – sakė jis, paminėdamas sumažėjusį naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių Kinijoje.

 „Jei dabar veiksite ryžtingai, galite sulaikyti šį virusą, galite užkirsti kelią žmonėms susirgti, galite išsaugoti gyvybių“, – pridūrė jis ir paragino šalis imtis skubių veiksmų.

„Atrodo, kad bendruomenėse nėra plačiai paplitusio [viruso] perdavimo“, – kalbėjo PSO vadovas.

Jis pabrėžė, kad visos šalys turėtų užtikrinti, jog jų sveikatos apsaugos sistemos yra parengtos viruso protrūkiui.

„Iš tiesų esame labai sudėtingoje padėtyje, ir protrūkis gali pasukti bet kuria kryptimi, priklausomai nuo to, kaip su tuo tvarkysimės“, – teigė T.A.Ghebreyesusas.

Italijoje pirmam miesto merui nustatytas koronavirusas

16:03

Pirmasis koronavirusu užsikrėtęs Italijos meras, 59 metų Pietro Mazzocchi, savo atvejį pavadino profesine liga.

„Merai yra priešakinėse linijose. Laimei ar nelaimei, jie sugeria viską“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP Italijos šiauriniame Borgonovo Val Tidonės mieste, turinčiame maždaug 8 tūkst. gyventojų.

„Kam nors taip turėjo nutikti“, – juokavo jis.

Vaizdingas nedidelis Borgonovo Val Tidonės miestelis yra įsikūręs tarp kalvų Emilijos-Romanijos regione.

Šalia jo esančiame Lombardijos regione nustatyta dešimtys koronaviruso atvejų, izoliuota 10 miestų.

Pasak P. Mazzocchi, sekmadienį atsibudęs jis pasijuto silpnai, pradėjo karščiuoti, atsirado kosulys. Po to, kai karščiuoti pradėjo ir jo sūnus, meras pranešė gydytojui, ir jam buvo atliktas tyrimas.

Trečiadienį gautas tyrimo dėl koronaviruso atsakymas buvo teigiamas, tačiau meras sako, kad dėl to „per daug nesijaudina“.

P.Mazzocchi gyvena kartu su žmona – šiuo metu skirtinguose savo namo aukštuose.

„Žinome, kad tai gali įvykti bet kada“, – sakė jis. Meras neslėpė susierzinimo, kad nežino, kaip užsikrėtė šiuo virusu.

Bendravo su šimtais žmonių

„Tai erzina labiau. Aš nesilankiau raudonojoje zonoje, visą laiką buvau savo provincijoje. Nežinau. Nežinau. Aš tikrai nežinau“, – kalbėjo jis. 

Italijoje nuo sekmadienio nuo pasaulio buvo atskirta daugiau nei 50 tūkst. žmonių  – Lombardijoje buvo izoliuota 10 miestų, vienas – Veneto regione. Valdžios pareigūnai ėmėsi šių drastiškų priemonių, kad sustabdytų koronaviruso, kuriuo jau užsikrėtė maždaug 400 žmonių, plitimą. Daugiausia užsikrėtusiųjų yra šiaurinėje Italijos dalyje. 

Italijoje užregistruota 12 mirties atvejų – tai yra didžiausias skaičius iš visų Europos valstybių.

„Turiu pabandyti prisiminti visus tuos žmones, su kuriais turėjau kontaktą per keletą pastarųjų dienų, – kalbėjo P.Mazzocchi. – Tai yra būtina, bet sudėtinga. Mačiau jų šimtus.“

Miesto rotušėje, kur meras lankėsi kiekvieną darbo dieną, maždaug 30 žmonių buvo atlikti tyrimai.

„Mieste tvyro šioks toks nerimas, žinoma, sklinda kalbos. Tikiuosi, kad būsiu vienintelis juo susirgęs“, – kalbėjo jis.

P.Mazzocchi, kaip ir kitų Italijos šiaurinių miestų merai, bando sklaidyti gyventojų nerimą, vyriausybei nurodžius uždaryti mokyklas ir bažnyčias. 

Pasak jo, vietos gyventojai užvertė prašymais atlikti tyrimus, bet jis tik juokiasi ir ragina juos „likti ramius“. 

„Aš pats esu užkrečiantis, tai aš turėčiau daužyti galvą į sieną!" – sakė P.Mazzocchi.

Graikijoje nustačius du naujus koronaviruso atvejus atšaukiami šventiniai renginiai

15:00

Graikija ketvirtadienį atšaukė visus ateinantį savaitgalį planuotus šventinius renginius, kai Salonikuose ir Atėnuose buvo nustatyti du nauji užsikrėtimu naujuoju koronavirusu atvejai, pranešė pareigūnai.  

Graikijoje ši infekcija diagnozuota iš viso trims asmenims.

„Vadovaudamiesi ekspertų rekomendacijomis ir rūpindamiesi visuomenės sveikata... mes nusprendėme visoje Graikijoje atšaukti šventinius renginius, kaip padarė kitos Europos šalys“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Vasilis Kikilijas.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad infekcija buvo diagnozuota dėl koronaviruso jau anksčiau hospitalizuotos 38 metų moters sūnui. Virusas moteriai buvo diagnozuotas po kelionės į Italijos šiaurę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vyras su vaiku Salonikuose, Graikijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vyras su vaiku Salonikuose, Graikijoje

  

Salonikų mokykla, kurioje mokosi virusu užsikrėtęs berniukas, bus uždaryta dviem savaitėms, o visi jo bendraklasiai liks namuose, visuomeniniam transliuotojui ERT sakė šios švietimo įstaigos vadovas.  

Trečias užsikrėtimo atvejis nustatytas Atėnuose. Čia koronavirusas diagnozuotas moteriai, kuri taip pat lankėsi Italijoje, žurnalistams sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.  

Graikijoje labai trūksta apsauginių kaukių. Vaistininkams nurodyta vienam asmeniui parduoti ne daugiau dviejų kaukių, o jų kainos smarkiai šoktelėjo.  

Graikijos vyriausybė šią savaitę pranešė, kad protrūkio atveju bus uždarytos kai kurios viešosios erdvės ir įvesti kelionių suvaržymai.   

Tarp priemonių, numatytų vyriausybės priimtame nutarime, yra laikinas draudimas keliauti į šalis, kur nustatyta daug užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, taip pat laikinas draudimas atvykti iš tokių šalių. Taip pat numatyta galimybė rekvizuoti viešbučių ir privačių gydymo įstaigų lovas.   

Nutarime taip pat numatyta laikinai uždaryti „uždaras viešų susibūrimų erdves“, tokias kaip mokyklos, maldos namai, kino teatrai, teatrai, sporto arenos. 

„Esame pasiruošę padaryti viską, kas būtina, kad apsaugotume visuomenės sveikatą“, – žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Stelijas Pecas.

Graikijos sveikatos apsaugos ministerija paskelbė 13 šalies ligoninių, kurioms pavesta užsiimti koronaviruso diagnostika ir gydymu. 

E.Macronas: Prancūzijai gresia koronaviruso „epidemija“

14:38

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis ruošiasi galimam naujojo koronaviruso atvejų skaičiaus šuoliui, pridurdamas, kad „mes turėsime su tuo susitvarkyti kiek įmanoma geriau“.

„Mūsų laukia krizė, artėjanti epidemija“, – sakė E.Macronas, lankydamasis Paryžiaus Pitjė Salpetriero ligoninėje, kur antradienį mirė pirmasis virusu užsikrėtęs prancūzas.

„Žinome, kad tai tik pradžia,.. mėginsime kartu su visais savo sveikatos priežiūros darbuotojais priimti teisingus sprendimus“, – kalbėjo E.Macronas, stovėdamas šalia sveikatos apsaugos ministro Olivier Verano.

„Scanpix“ nuotr./E.Macronas Miuncheno saugumo konferencijoje
„Scanpix“ nuotr./E.Macronas Miuncheno saugumo konferencijoje

„Turėjote čia atvejį... Aš žinau, kad tai paveikė daugelį jūsų komandų“, – sakė jis kreipdamasis į įstaigos darbuotojus, žadėdamas spręsti krizę „teisingai“, kad būtų galima „ramiai“ imtis priemonių.

Prancūzija iki šiol pranešė apie 18 užsikrėtimo ir du mirties atvejus. Pirmasis mirė vienas 80 metų turistas kinas, tapęs pirmąja koronaviruso auka už Azijos ribų.

Antrasis mirusysis yra 60 metų mokytojas – šis atvejis privertė pareigūnus sunerimti, kadangi jis nebuvo apsilankęs jokiame infekcijos židinyje.

Kitas 55 metų vyras, kilęs iš to paties regiono kaip ir šis mokytojas, taip pat užsikrėtė virusu, nors irgi nesilankė nė vienoje infekcijos apimtoje teritorijoje, ir buvo hospitalizuotas. Šalies tarnybos šiuo metu mėgina nustatyti infekcijos šaltinį Prancūzijoje.

Nuo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 mirė jau daugiau nei 2 700 žmonių visame pasaulyje, o dar beveik 80 tūkst. žmonių, daugiausia Kinijoje, susirgo.

Prancūzijos vyriausybė paprašė iš Italijos Lombardijos ir Veneto regionų grįžtančių piliečių susilaikyti nuo „visų nebūtinų išvykų“, taip pat laikinai nevesti savo vaikų į mokyklas.

Tokių pačių rekomendacijų buvo patarta laikytis žmonėms, grįžtantiems iš žemyninės Kinijos, Honkongo, Makao, Singapūro ir Pietų Korėjos.

Estija kol kas nemato būtinybės dėl koronaviruso skelbti ekstremaliąją padėtį

14:04

Estijos sveikatos departamentas informavo, kad šalyje gyvenantis iranietis, kuriam Estijoje buvo diagnozuotas naujasis koronavirusas, juo užsikrėtė per komandiruotę į Iraną.  

Departamento generalinė direktorė Merike Jurilo taip pat pranešė, jog šiuo metu jos vadovaujama žinyba nemato būtinybės skelbti šalyje ekstremaliąją padėtį.  

Pasak M.Jurilo, užsikrėtęs vyriškis elgėsi teisingai – pajautęs nestiprų gerklės perštėjimą jis susisiekė su medikais, kurie jam diagnozavo koronavirusą.   

„Su visais asmenimis, buvusiais autobuse, kuriuo važiavo užsikrėtę vyras, susisiekta, jiems paaiškinta, kaip elgtis toliau“, – sakė departamento vadovė ir pridūrė, jog kol kas neturima duomenų, kad kas nors iš autobuso keleivių užsikrėtė naujuoju koronavirusu.    

„Dabar reikia išsiaiškinti, su kuo kontaktavo užsikrėtęs vyriškis, ir patikrinti tuos žmones“, – sakė M.Jurilo.  

Sveikatos departamento duomenimis, autobusu vyko 24 žmonės; visi jie bus stebimi 14 dienų – ligos inkubacinį laikotarpį. Šiems žmonėms rekomenduota šiuo laikotarpiu likti namuose.   

Departamentas taip pat susisiekė su Latvijos pareigūnais, nes susirgęs iranietis iš Stambulo lėktuvu atskrido į Rygą. 

M.Jurilo pridūrė, kad Sveikatos departamentas nemano, jog šiuo metu dėl koronaviruso reikėtų šalyje skelbti ekstremaliąją padėtį. 

Kaip jau skelbta, ketvirtadienį ryte buvo pranešta, kad Estijoje nustatytas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Infekcija diagnozuota leidimą nuolat gyventi Estijoje turinčiam Irano piliečiui, kuris šiuo metu stebimas medikų Talino infekcinėje ligoninėje. Pacientas atvyko į Estiją autobusu iš Rygos.  

Irane užsikrėtusiųjų koronavirusu mirčių padaugėjo iki 26

13:06

Iranas ketvirtadienį patvirtino septynias naujas aukas tarp naujuoju koronavirusu užsikrėtusių pacientų, tad bendras nuo šios ligos komplikacijų mirusių asmenų skaičius šalyje išaugo iki 26 ir yra didžiausias už Kinijos ribų, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Be to, buvo patvirtinti dar 106 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, tad bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 245, per spaudos konferenciją sakė ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras.

Japonijoje dėl koronaviruso siūloma kelioms savaitėms uždaryti valstybines mokyklas

12:46

Japonijos premjeras Shinzo Abe ketvirtadienį paragino nuo kovo 2-osios uždaryti visas valstybines mokyklas, siekiant užkardyti naujojo koronaviruso plitimą.

„Vyriausybė vaikų sveikatą ir saugumą kelia aukščiau visko“, – pabrėžė Sh.Abe.

„Prašome visas pradines, vidurines mokyklas ir gimnazijas... visoje šalyje laikinai užsidaryti nuo kovo 2-osios kitą savaitę iki jų pavasario atostogų“, – pridūrė jis.

Japonijos valstybinėse mokyklose pavasario atostogos paprastai prasideda kovo pabaigoje.

„Pastangos užkirsti kelią infekcijos plitimui tarp vaikų dedamos įvairiose srityse“, – pažymėjo premjeras.

Daugelis valstybinių pradinių ir vidurinių mokyklų šiaurinėje Hokaido saloje užsidarė ketvirtadienį, gubernatoriui paprašius apie savaitei sustabdyti pamokas.

Osakos miestas irgi pranešė nuo šeštadienio dviem savaitėms uždarysiantis savo vaikų darželius, pradines ir vidurines mokyklas.

JAV bendrovės Kinijoje gali prarasti iki 50 proc. pajamų, jei viruso epidemija užsitęs

12:15

Amerikos prekybos rūmų Kinijoje atlikta apklausa rodo, kad virtinė Kinijoje veikiančių amerikiečių įmonių praras iki pusės savo metinių pajamų, jei artimiausiu metu nebus suvaldytas COVID-19 koronaviruso protrūkis.

Beveik pusė respondentų teigė, kad prognozuoja pajamų mažėjimą 2020 metais, jei verslas iki balandžio pabaigos negrįš į normalų lygį. 

Penktadalis respondentų mano, kad pajamos kris daugiau nei 50 proc., jei epidemija tęsis iki rugpjūčio pabaigos.

Šiuo metu 94 proc. įmonių yra nurodžiusios darbuotojams dirbti iš namų. 

Tuo pat metu įmonės, kurios reikalauja tiesioginio žmonių buvimo darbo vietoje, patiria sunkumų dėl judėjimo šalies viduje ir kelionių iš užsienio apribojimų.

Daugiau nei pusė apklaustų įmonių teigė, kad pirmenybę teikia darbuotojų, o ne verslo saugai, tačiau jaučia apsauginių priemonių trūkumą.

„Krizė yra reali ir žmonės į pirmą vietą iškelia viruso klausimą, o ekonomikos atsigavimą – į antrą vietą. Apsauginių priemonių įsigijimas ir netgi jų pakankamas kiekis, kad būtų galima užtikrinti personalo saugumą, yra daugelio bendrovių problema“, – pareiškė Amerikos prekybos rūmų Kinijoje vadovas Gregas Gilliganas  „The Wall Street Journal“ duotame interviu.

Apie 40 proc. respondentų teigė, kad peržiūri šių metų biudžetus, o 33 proc. pažymėjo mažinančios išlaidas.

Nors dauguma bendrovių teigė, kad dar per anksti vertinti žalą, susijusią su veiklos trikdžiais, 10 proc. respondentų teigė, kad nuostoliai siekia mažiausiai 500 tūkst. juanių (71 tūkst. JAV dolerių) per dieną.

Saudo Arabija dėl koronaviruso uždraudė lankyti musulmonų švenčiausias vietas

11:21

Saudo Arabija ketvirtadienį uždraudė keliauti į švenčiausias musulmonų vietas dėl naujojo koronaviruso epidemijos keliamo pavojaus, likus vos keliems mėnesiams iki kasmetinės hadžo piligriminės kelionės.

Tokia žinia nuskambėjo Vidurio Rytuose patvirtinus daugiau nei 220 užsikrėtimo atvejų.

Šis nepaprastas Rijado sprendimas neleis užsieniečiams pasiekti šventojo Mekos miesto ir Kaabos – kubo formos struktūros, į kurią atsigręžę penkis kartus per dieną meldžiasi 1,8 mlrd. musulmonų visame pasaulyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meka Saudo Arabijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meka Saudo Arabijoje

Sprendimas taip pat turės įtakos kelionėms į pranašo Muhammedo mečetę Medinoje. Valdžia taip pat laikinai uždraudė atvykti į karalystę asmenims, kuriems išduotos vizos naujojo viruso paveiktose valstybėse.

Šis žingsnis liudija apie būgštavimus, kad protrūkis gali pasiekti ir nafta turtingą Saudo Arabiją, kurios monarchija savo legitimumą grindžia gebėjimu apsaugoti islamo šventąsias vietas.

Irane, labiausiai paveiktoje Vidurio Rytų šalyje, pagrindiniu protrūkio židiniu tapo šiitų šventasis miestas Komas, kur tikintieji pagarbiai bučiuoja vieną garsią šventovę ar prie jų prisiliečia. Irane šiuo metu užfiksuota daugiausiai virusu SARS-CoV-2 užsikrėtusių žmonių mirčių atvejų, neskaitant Kinijos, kur prasidėjo infekcijos protrūkis.

Saudo Arabijoje kol kas nebuvo patvirtinta jokių užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų. 

„Saudo Arabija vėl reiškia paramą paramą visoms tarptautinėms priemonėms, kuriomis siekiama apriboti šio viruso plitimą, ir ragina savo piliečius būti atsargiems prieš vykstant į koronaviruso protrūkio apimtas šalis“, – nurodoma Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame skelbiamas sprendimas.

„Prašome Visagalio Dievo apsaugoti žmoniją nuo bet kokios žalos“, – priduriama jame.

Įvairių ligų protrūkiai nuolat kelia susirūpinimą prasidedant hadžui, kurį bent kartą gyvenime atlikti turi stengtis visi sunkiai nesergantys musulmonai. Tokie būgštavimai ypač paaštrėja, kai į Saudo Arabiją suplūsta piligrimų iš viso pasaulio.

Ankstyviausias žinomas protrūkis įvyko 632 metais, kai piligrimai grūmėsi su maliarija, o 1821 metais choleros protrūkis pražudė maždaug 20 tūkst. keliaujančių maldininkų. Kitas, 1821 metais įvykęs choleros protrūkis pareikalavo 15 tūkst. piligrimų gyvybių ir vėliau išplito po visą pasaulį.

Neseniai Saudo Arabijai grėsmę buvo sukėlęs kitas koronavirusas, sukeliantis Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (MERS) infekciją, perduotą žmonėms kupranugarių. Per hadžą 2012 ir 2013 metais karalystė ėmėsi papildomų visuomenės sveikatos priemonių, tačiau piligrimystės metu nebuvo užfiksuota jokių protrūkių.

Nors hadžo, kuris šiemet tęsis nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio pradžios, ritualuose dalyvauja milijonai piligrimų, likusiu metų laikotarpiu karalystės šventąsias vietas aplanko dar milijonai žmonių. Tokios piligriminės kelionės vadinamos umra; į jas musulmonai dažnai išvyksta per šventąjį Ramadano mėnesį, prasidedantį balandžio pabaigoje.

Tačiau Saudo Arabijos sprendimas neapibrėžtam laikui uždrausti keliones į šventąsias vietas atvėrė galimybę, kad šiemet gali būti sutrikdytas ir pats hadžas.

„Air France“ mažins išlaidas, kad kompensuotų koronaviruso protrūkio poveikį

11:18

Prancūzijos oro linijų bendrovė „Air France“ imasi naujų išlaidų mažinimo priemonių, įskaitant dalinį naujų darbuotojų samdymo sustabdymą, kad kompensuotų koronaviruso protrūkio poveikį kelionių sektoriui, rodo vidaus pranešimas, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

„Nuo praėjusios savaitės smarkiai padidėjo COVID-19 viruso protrūkio poveikis oro transporto keleivių srautams, o skrydžiai atšaukiame ne tik į Kiniją ir Aziją, bet ir kitas mūsų maršrutų tinklo vietas“, – laiške vadovybei teigė „Air France“ finansų direktorius Stevenas Zaatas.

Laiške teigiama, kad keli bendrovės stambūs klientai nurodė savo darbuotojams sumažinti kelionių skaičių ar jų atsisakyti.

„Šių priemonių padariniai neabejotinai paveiks mūsų finansinę trajektoriją ir gali suvaržyti grynųjų srautus, jei nedelsdami nesiimsime priemonių“, – pareiškė S.Zaanas laiške, kurį pirmiausia paskelbė Prancūzijos verslo dienraštis „Les Echos“.

S.Zaatas paragino „Air France“ vadovus sumažinti savo nuožiūra leidžiamas lėšas, įskaitant išlaidas kelionėms ir konsultantams, ir sustabdyti naujų darbuotojų samdymą į visas pozicijas, tiesiogiai nesusijusias su bendrovės operacijomis.

Be to, bendrovė pradės investicijų į technologijas ir įrenginius planų peržiūrą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aviakompanijos „Air France“ lėktuvai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aviakompanijos „Air France“ lėktuvai

Pasak „Les Echos“, „Air France“ partnerė, oro linijų bendrovė KLM išleido panašią direktyvą, įpareigodama darbuotojus išnaudoti atostogas, kol galioja sprendimas sumažinti skrydžių skaičių.

„Air France“, KLM ir kitos oro linijos laikinai sustabdė daugumą, jei ne visus skrydžius į Kiniją, kur įvyko koronaviruso protrūkis, nusinešęs jau daugiau nei 2,7 tūkst. žmonių gyvybes ir kuriuo užkrėtė jau daugiau nei 80 tūkst. žmonių.

Praėjusią savaitę Tarptautinė oro transporto asociacija pranešė, kad Azijos ir Ramiojo vandenyno regione veikiančios oro transporto bendrovės dėl koronaviruso krizės praras iš viso 27,8 mlrd. JAV dolerių pajamų šiais metais.

Kitos oro linijų bendrovės, tokios kaip Vokietijos „Lufthansa“, taip pat paskelbė priemones, skirtas įveikti viruso protrūkio padarinius.

Dėl koronaviruso grėsmės atšaukiama Ženevos laikrodžių paroda

10:55

Ženevos tarptautinės laikrodžių parodos organizatoriai ketvirtadienį paskelbė nusprendę atšaukti balandį turėjusį vykti renginį dėl naujojo koronaviruso protrūkio.

„Atsižvelgiant į naujausius įvykius, susijusius su COVID-19 [sukeliančiu] koronaviruso išplitimu pasaulyje... buvo priimtas sprendimas atšaukti artėjantį renginį „Watches and Wonders Geneva“, – pranešė organizacija „Fondation de la Haute Horlogerie“.

Ženevoje kasmet rengiama paroda yra svarbus renginys prabangių laikrodžių verslui, juolab Šveicarijoje, kur įsikūrę daugelis žinomiausių šio sektoriaus prekės ženklų.

Kinija ir Azijos regionas pastaraisiais metais darėsi vis svarbesnė rinka laikrodžių ir kitų prabangos prekių gamintojams.

Tačiau dabar Kinija yra tapusi pagrindiniu koronaviruso protrūkio epicentru, todėl tarptautinės oro bendrovės smarkiai apribojo skrydžius į šį regioną, o daugelis bendrovių irgi suvaržė savo darbuotojų keliones.

Kiti dideli tarptautiniai verslo renginiai, pavyzdžiui, Barselonoje organizuojama mobiliųjų telefonų paroda, irgi buvo atšaukti dėl protrūkio, pasaulyje nusinešusio daugiau kaip 2,7 tūkst. žmonių gyvybių. 

„Fondation de la Haute Horlogerie“ nurodė,  kad „siekiant apsaugoti visų mūsų svečių, žiniasklaidos darbuotojų, partnerių ir komandų sveikatą“ buvo nuspręsta atšaukti laikrodžių parodą, turėjusią vykti Ženevoje balandžio 25–29 dienomis.

Paskutinis atnaujinimas 2020-02-27 10:55

Pirmasis atvejis Estijoje

Estija ketvirtadienį ryte pranešė, kad šalyje nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis.

Socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas sakė visuomeniniam transliuotojui ERR, kad „turimas omenyje Estijos gyventojas, nesantis jos pilietis“.

Pasak ministro, šis asmuo yra į Estiją neseniai iš Irano grįžęs šios šalies pilietis. Šiuo metu jis hospitalizuotas.

„Vėliau šiandien bus gauta papildomos informacijos apie šį atvejį“, – pažymėjo T.Kiikas.

Pasak ministro, minimas vyras neseniai sugrįžo į Estiją autobusu iš Rygos.

„Šiuo metu nustatomi autobuso keleiviai, su jais susisiekiama“, – aiškino A.Kiikas. Jis pridūrė kol kas negalintis pasakyti, kiek žmonių važiavo tuo autobusu arba turėjo kontaktų su užsikrėtusiuoju.

Iranas iki šiol yra užfiksavęs daugiau 130 užsikrėtimo koronavirusu atveju; 19 šių pacientų mirė.

Tuo metu susisiekimo bendrovė „Lux Express“ vėliau ketvirtadienį nurodė perdavusi Sveikatos apsaugos departamentui duomenis apie 23 keleivius, važiavusius reisu iš Rygos kartu su užsikrėtusiu iraniečiu.

„Informaciją, kad kalbama apie mūsų keleivį, gavome ketvirtadienį 9 val. 30 min. (vietos ir Lietuvos laiku). Iškart sušaukėme krizių grupę, o ši susisiekė su Sveikatos apsaugos departamentu, su kuriuo bendradarbiaudami vykdome virtinę priemonių saugumui užtikrinti“, – sakė „Lux Express“ vykdomasis direktorius Jannas Ritsbergas.

„Lux Express“ duomenimis, užsikrėtęs asmuo važiavo autobusu, trečiadienį 14 val. išvykusiu iš Rygos ir 18 val. 30 min. atvažiavusiu į Taliną. Į šį reisą parduoti 24 bilietai.

Bendrovė informavo apie padėtį autobuso vairuotoją ir palydovą; jie buvo išleisti atostogų viruso inkubaciniam laikotarpiui. „Lux Express“ pažadėjo informuoti visus savo darbuotojus dėl tolesnių veiksmų.

„Minėto reiso autobusas Taline buvo išvalytas ir 21 val. 30 min. išvažiavo į Sankt Peterburgą. Sveikatos apsaugos departamentas patikino, kad be viruso nešiotojo užsikrėsti autobuse mažai tikėtina, bet, nepaisant to, autobusas bus pašalintas iš eismo ir nuodugniai dezinfekuotas“, – pranešė įmonė.

Pakartotinė diagnozė

Japonijoje vienai moteriai, užsikrėtusiai naujuoju koronavirusu, bet vėliau pasveikusiai ir paleistai iš ligoninės, vėl buvo diagnozuota ši liga, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Šis atvejis yra pirmasis, kai veikiausiai nuo viruso pasveikusiam pacientui vėliau buvo pakartotinai diagnozuota infekcija, pareiškė vienas Osakos pareigūnas.

Pirmoji užsikrėtimo koronavirusu SARS-CoV-2 diagnozė 40-metei moteriai buvo patvirtinta sausio 29 dieną.

Sausio mėnesį ji dirbo gide ekskursijų autobuse, kur kontaktavo su turistais iš Kinijos Uhano – protrūkio epicentro. Autobuso vairuotojui taip pat buvo diagnozuota koronaviruso infekcija.

Išrašius pacientę iš ligoninės vasario 6 dieną jai buvo atlikti tyrimai, kurių rezultatai buvo neigiami, nors moteris tuomet dar kosėjo.

Po savaitės moteriai nepasireiškė jokių simptomų, tačiau vasario 21 dieną ji sugrįžo pas gydytoją, skųsdamasi gerklės ir krūtinės skausmais.

Trečiadienį jai antrą kartą diagnozuotas koronavirusas, pranešė pareigūnai.

Japonijoje liga COVID-19 susirgo 186 žmonės, trys nuo jos mirė.

Be šių atvejų, koronavirusas buvo diagnozuotas mažiausiai 705 žmonėms, buvusiems prie Japonijos krantų karantinuotame kruiziniame laive, įskaitant keleivius, kuriems buvo leista išsilaipinti, jų organizme neaptikus užkrato pėdsakų.

Iš viso buvo nustatyti keturi mirties atvejai, siejami su tame laive išplitusiu virusu.

Vyriausybė susidūrė su spaudimu dėl esą pernelyg atsainaus požiūrio į protrūkį, tačiau ketvirtadienį Osakos prefektūros valdžia pareiškė tikrinsianti daugiau pacientų, nei šiuo metu numato bendros gairės.

„Pasirūpinsime, kad žmonės, kuriems reikėtų atlikti tyrimus, būtų atlikti tyrimai. Sieksime išvengti blogiausio scenarijaus, pasirūpindami, kad šiems žmonėms neatsirastų simptomų ir kad nepablogėtų jų būklė“, – pareiškė Osakos gubernatorius Hirofumi Yoshimura.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius