-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 03 11 /2022 03 12

Neoficialūs šaltiniai: Vladimiras Putinas ėmėsi bausti FSB žvalgus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ėmėsi represijų prieš Federalinės saugumo tarnybos (FSB) 5-ąją valdybą. Būtent šis padalinys karo išvakarėse pateikė duomenų apie politinę padėtį Ukrainoje.
Rusijos FST pareigūnai
Rusijos FST pareigūnai / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus daugiau nei dviem savaitėms nuo karo pradžios Rusijos vadovas, kaip penktadienį vakare paskelbė tinklalapis „Meduza“, pradėjo dorotis su „savo mylima agentūra – FSB“.

Apie tai pranešė ir Vokietijos „Spiegel“. Rusijos ataka prieš Ukrainą neatnešė tokių greitų ir sėkmingų rezultatų, kaip buvo tikėtasi, todėl esą Kremliuje ėmė kilti nepasitenkinimas.

Skelbiama, kad buvo apklausti

Žurnalistų Andrejaus Soldatovo ir Irinos Borogan teigimu, smūgio sulaukė vadinamoji FSB 5-oji valdyba. Jos vadovybei esą buvo skirtas namų areštas. Tiesa, oficialiai ši informacija nepatvirtinta.

5-oji valdyba (oficialiai vadinama Operatyvinės informacijos ir tarptautinių ryšių tarnyba) rūpinasi FSB santykiais su užsienio partneriais, įskaitant ir JAV agentūras. Jai priklauso ir liūdnai pagarsėjęs Operatyvinės informacijos departamentas, atliekantis užsienio žvalgybą.

Namų areštas, Kremliaus eksperto, karo žurnalisto A.Soldatovo teigimu, buvo skirtas 5-osios valdybos vadovui Sergejui Besedai ir jo pavaduotojui, pastarojo departamento vadovui Anatolijui Boluchui.

„Jei pasitvirtins, tai bus tikrai didžiulė naujiena, – taip šią informaciją pakomentavo žinomas bulgarų žurnalistas Christo Grozevas. – S.Beseda buvo atsakingas už žvalgybą Ukrainoje (= vaikinas, kuris būtų klaidingai informavęs V.Putiną apie Ukrainos pasiruošimą „svetingai sutikti išlaisvintojus“). S.Boluchas papildomai yra atsakingas už dezinformaciją.“

Remdamasis nenurodytame „Telegram“ kanale pateikta informacija, Ch.Grozevas penktadienį vakare paskelbė, esą abu pareigūnai buvo iškviesti į apklausą FSB kontržvalgybos departamente ir vis dar yra jo būstinėje.

„Jie neatsako į telefono skambučius (bandžiau)“, – pridėjo žurnalistas.

Ch.Grozevo teigimu, ši informacija atrodo patikima, mat minėtas „Telegram“ kanalas paprastai skelbia prokremlišką ir FSB remiančią informaciją.

Atsirado V.Putino laikais

Ši tarnyba veikia užsienyje, jos darbuotojai dirba patarėjais daugelyje Rusijos ambasadų ir prekybos atstovybių. FSB bendradarbiauja su daugiau nei 200 specialiųjų tarnybų, teisėsaugos institucijų ir sienų apsaugos struktūrų daugiau nei šimte valstybių. Tai daroma kovojant su terorizmu, elektroniniais nusikaltimais ir organizuotu nusikalstamumu.

Teisę vykdyti operacijas užsienyje FSB įgijo 10-ojo deš. pabaigoje, kai jos direktoriumi dirbo pats V.Putinas. Tuo pačiu metu FSB atsirado naujas skyrius, kuriam pavesta užsiimti žvalgyba buvusios SSRS teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius