Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#Paskuipabėgėlius: kilogramas aukso ir mama su trimis vaikais ant šaligatvio

Izmire kitaip. Nebeliko baimės, kad kažkas tave stebi. Gausiai sutinkami europiečiai keletą pirmų valandų net privertė jaustis nejaukiai. Kažkas buvo keista ir neįprasta po Urfos ir Akcakales.
Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas su pabėgėliais Izmire (Turkija)
Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas su pabėgėliais Izmire (Turkija) / Vidmanto Balkūno nuotr.

Ryte judame Egėjo jūros krantine. Šios dienos tikslas – Izmiro turgus. Sako, kad čia viena populiariausių prekių yra gelbėjimosi liemenės. Norime tuo įsitikinti.

Turgų randame nesunkiai, bet be lietuviškų gariūninių prekių nieko daugiau nepavyksta aptikti. Paklaidžioję klausiame kelio pas vietinį juvelyrikos prekeivį. Žmogus išsilavinęs, puikiai moka anglų kalbą ir noriai mums padeda.

Beje, lyg tarp kitko juvelyras užsimena, kad praėjusią savaitę vienas siras bandė jam ir jo kolegoms parduoti kilogramą aukso. Nežinia, ar jam pavyko, bet pirminė mintis – šokiruoja.Pasirodo, ieškome visai ne toje vietoje. Pagrindinė pabėgėlių masė bazuojasi prie geležinkelio stoties. O aplinkinėse gatvelėse vyksta intensyvi prekyba ir sukasi juodieji verslo sandoriai – susitarimai dėl žmonių kontrabandos.

Vis bandau susidaryti nuomonę, kas gi tie pabėgėliai yra. Stereotipiškai didžioji dalis visuomenės mano, kad tai badaujantys, perkarusiais šonais vargšai kaimiečiai, kurie nebeturi namų. Ir neduok die, kas nors sužino, kad štai vienas ar kitas turi išmanųjį telefoną, brangius akinius ar net visą kilogramą aukso.... Tokius reikia esą iškart siųsti atgal nė nieko neklausiant.

Žiniasklaida mėgaujasi mažų vaikų ir moterų korta. Ir vakare, tvarkydamas nuotraukas, pats puikiai supratau, kad aš darau tą patį.

Manau, kad iš dalies dėl to kalta ir pati žiniasklaida. Iš šios dienos įspūdžių ir patirties tapo aišku (bent kol kas, gal vėliau nuomonė pasikeis), kad vis dėlto žiniasklaida mėgaujasi mažų vaikų ir moterų korta. Ir vakare, tvarkydamas nuotraukas, pats puikiai supratau, kad aš darau tą patį. Kitaip tariant, žurnalistai ir sukuria tą vargšo pabėgėlio įvaizdį. Moterį, kuri glaudžia prie krūtinės kūdikį. 

Apytiksliai skaičiuojant – vaikai ir moterys sudaro iki 5 procentų viso srauto, kurį mums teko matyti. Tačiau tvarkydamas nuotraukas supratau, kad vaikai ir moterys užima kokia 80 proc. mano padarytų vaizdų. Ir tas kaip ir suprantama – tai paveiku. Vaikai visuomet sukels gailestį, liūdesį ir visą puokštę kitų emocijų. O žiūrint į sveikų trisdešimtmečių veidus, skaitytojų išspausti ašaros nepriversi.

Deja, tiesa tokia, kad bent Izmire prie traukinių stoties didžioji dalis pabėgėlių yra būtent darbingo amžiaus vyrai. Ir toli gražu ne patys skurdžiausi. Nes vien persikėlimas į Lesbo salą jiems kainuoja 1000-1100 eurų. Viskas priklauso nuo Europos politikų kalbų. Jeigu žada sienas atidaryti – kaina kyla. Jeigu sako, kad uždaro – kaina krenta. O tai tik maža dalis viso kelio. Nors, tiesa, – labai svarbi. 

Paskui pabėgėlius: kelionės maršrutas
Paskui pabėgėlius: kelionės maršrutas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius