Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainai vietoj Volodymyro Zelenskio nevadovauja kariai: jis eina savo pareigas

Nuo karo Ukrainoje pradžios platinamos melagienos, esą prezidentas Volodymyras Zelenskis yra palikęs Kyjivą ar neina savo pareigų, vien įrašinėja vaizdo kreipimusis nenurodytoje vietoje, nedingsta iš viešosios erdvės. Nors tai jau seniai paneigta, rusiškoje žiniasklaidoje iki šiol pilna straipsnių, esą užpultai šaliai vadovauja ne tikrasis jos vadovas, o kariuomenės atstovai.
Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis surengė spaudos konferenciją metro stotyje Kyjive / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nušalino nuo valdžios“

„Naujiena“, kad V.Zelenskis nebevadovauja Ukrainai, pasklido prieš keletą savaičių. Ją iškart pasigavo rusiški ir prorusiški tinklalapiai ir ėmė tiražuoti, cituodami vienas kito publikacijas.

Internete galima iki šiol rasti kelias dešimtis straipsnių su skambiomis antraštėmis: „Jau ne V.Zelenskis: senatorius atskleidė, kas iš tiesų vadovauja Ukrainai“, „Tapo žinoma, kas vadovauja Ukrainai vietoj V.Zelenskio“, „Federacijos Taryboje paskelbta, kad Ukrainai vietoj V.Zelenskio šiuo metu vadovauja kariškiai“.

Visus šiuos rašinius iki šiol galima paskaityti internete, nė vienas nebuvo praplėstas išsamesniais komentarais, ką tai reiškia, patikslintas, papildytas ar paneigtas.

Žinią apie V.Zelenskio „pakaitalą“ paskelbė Federacijos Tarybos (Senato – aukštesniųjų Rusijos parlamento rūmų) narys Sergejus Cekovas.

Anksčiau Ukrainos, dabar – Rusijos politikas atstovauja pastarosios 2014 m. okupuotam Krymui, todėl tariamai turįs daugiau žinių apie realią padėtį pastarosios užpultoje šalyje.

Įžvalgomis apie „tikrąjį“ Ukrainos vadovą senatorius Simferopolyje pasidalijo su Kremliaus ruporu laikoma naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Nors V.Zelenskis ir vadina save prezidentu, jis nevadovauja valstybei, – aiškino politikas. – Jis tiesiog iš kažkur transliuoja.

Dabar valstybę daugiausia kontroliuoja vietos administracijos ir kariuomenė. Ir ne gynybos ministras, o šalies generalinis štabas, kuris yra atsakingas už karinius veiksmus.“

S.Cekovo įsitikinimu, kitos jėgos „jau seniai nušalino prezidentą nuo valdžios“.

Rusijos žurnalistai citavo ir buvusį Ukrainos premjerą Nikolajų Azarovą, esą V.Zelenskis liko šoumenu ir tik vaidina prezidentą. Jis tariamai nežinąs šalies konstitucijos, kalbąs išmoktomis frazėmis.

Kalbos nėra vienodos

Šie išvedžiojimai nėra teisingi. Ukrainos konstitucijoje nurodyta, kad valstybės vadovas yra prezidentas. Dabar jo pareigas eina V.Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Teisės studijas baigęs, bet pagal specialybę niekada nedirbęs aktorius, komikas, prodiuseris šeštuoju Ukrainos prezidentu buvo išrinktas 2019 m. balandžio 21 d. Už jį balsavo 73 proc. rinkėjų.

Ginkluotųjų pajėgų pareiga – Ukrainos gynyba ir jos suverenumo, teritorinio nedalomumo ir neliečiamumo apsauga.

Kad V.Zelenskis aktyviai atlieka prezidento pareigas, galima įsitikinti panagrinėjus pranešimus apie jo veiklą oficialiame prezidento tinklalapyje.

Pavyzdžiui, trečiadienį šalies vadovas išreiškė paramą iniciatyvai sukurti nacionalinį prekės ženklą „United 24“, o jo pirmuoju ambasadoriumi paskyrė legendinį futbolininką Andrijų Ševčenką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka

Pirmadienį jis vaizdo konferencijos metu pakvietė JAV akademikus prisijungti prie šalies švietimo institucijų, nukentėjusių dėl Rusijos invazijos, atkūrimo, o su Tarptautinio valiutos fondo vadove Kristalina Georgieva aptarė paramą karo krečiamos šalies ūkiui.

Savaitgalį V.Zelenskis susitiko su JAV senatorių delegacija, kiek anksčiau – su Vokietijos ir Nyderlandų užsienio reikalų ministrais.

Klaidingi ir teiginiai, esą prezidentas kalbąs išmoktomis frazėmis. Karo metu jis kreipėsi į daugelio šalių parlamentus bei tarptautines organizacijas ir kaskart stengėsi akcentuoti tai, kas svarbu vienai ar kitai šaliai, aptarti aktualijas.

Pavyzdžiui, balandžio viduryje kreipdamasis į Seimą V.Zelenskis dėkojo jo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen, kuri pirmoji iš tokio aukšto rango kitų šalių pareigūnų apsilankė Ukrainoje, prasidėjus karui.

„Jūs buvote pirmieji, kurie atėjote į pagalbą Ukrainai. Ir liekate vienais iš tų, kurie rūpinasi taika ir saugumu Europoje daugiausia“, – pažymėjo jis.

Toje kalboje V.Zelenskis bene pirmą kartą užsiminė apie Rusijos karį, kuris draugams siuntė vaizdo įrašą, kuriame užfiksavo, kaip tvirkina kūdikį.

Prezidentas daug dėmesio skyrė karo nusikaltimams, visų pirma – padarytiems Bučoje. Apie pastaruosius pasaulis išgirdo praėjus mėnesiui nuo karo pradžios, tad anksčiau į kitų šalių politikus jis negalėjo kreiptis tokiomis pačiomis frazėmis.

Melagienos – iš prorusiško eksparlamentaro

Panašus naratyvas apie V.Zelenskį – esą jis tinkamai neina savo pareigų, net apskritai paliko Ukrainą, o nuolat transliuojamos jo žinutės, kartais – ir iš Kyjivo gatvių ar kitų vietų, iš tiesų filmuojamos studijoje, nėra naujas.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Volodymyras Zelenskis: „Jokių ginklų nesiruošiame sudėti iki savo pergalės“
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Volodymyras Zelenskis: „Jokių ginklų nesiruošiame sudėti iki savo pergalės“

Tokias žinutes nuo karo pradžios skleidė prieštaringai vertinamas dabar jau buvęs Aukščiausiosios Rados narys Ilja Kyva.

Vasario 24-ąją, vos Rusijai užpuolus Ukrainą, politikas išreiškė pritarimą agresorės veiksmams, nes ukrainiečiai esantys viena tauta su rusais ir baltarusiais, todėl juos reikią išlaisvinti. Be to, jis aiškino, esą Vakarai pavergė ukrainiečius ir užkrėtė juos nacizmu. Dėl karo I.Kyva apkaltino prezidentą ir paragino jį atsistatydinti.

Praėjus savaitei „Opozicijos platforma „Už gyvenimą“ pašalino politiką iš savo frakcijos parlamente ir partijos, o generalinė prokurorė Iryna Venediktova pranešė, kad jis kaltinamas valstybės išdavyste. Aukščiausioji Rada atėmė iš I.Kyvos ir parlamentaro mandatą.

Taip pat skaitykite: Valstybės išdavyste kaltinamas politikas parodė V.Zelenskio „rusišką pasą“

Galiausiai jis paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino suteikti Rusijos pilietybę ir politinį prieglobstį.

Vienas Lietuvos portalas citavo I.Kyvą sakius, kad „V.Zelenskis varo žmones į neišvengiamą mirtį, įrašydamas savo surežisuotus vaizdo įrašus iš Europos“.

Ukrainos prezidento administracijos nuotr./Volodymyras Zelenskis apsilankė Bučoje
Ukrainos prezidento administracijos nuotr./Volodymyras Zelenskis apsilankė Bučoje

Iš tiesų jis teigė tik tiek, kad prezidentas įsakymus šalies ginkluotosioms pajėgoms ir savanoriams gynėjams „dalijo saugiai sėdėdamas Vakarų Ukrainoje“.

Netrukus Rusijoje ėmė aktyviai sklisti dezinformacija, esą Ukrainos vadovas pabėgo į Lenkiją. Tačiau nei viena, nei kita versija nebuvo teisinga. V.Zelenskis ne kartą ne tik vaizdo įrašais, bet ir susitikimais su žurnalistais bei kitais asmenimis demonstravo, kad yra Kyjive ir eina savo pareigas.

Vos prasidėjus karui jis nusifilmavo Kyjivo gatvėse, rodydamas, jog kartu su komanda lieka sostinėje. Kitą dieną pasirodė įrašas, kuriame prezidentas paragino netikėti melagienomis, esą paliko ne tik miestą, bet ir šalį.

Balandžio pradžioje Kyjive neplanuotai lankėsi Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas. Politikai buvo užfiksuoti vaikštantys Kyjivo gatvėmis, o viena praeivė net įteikė jiems dovanų – molinius gaidžio formos ąsočius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Zelenskis ir N.Pelosi susitikimas Kyjive
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Zelenskis ir N.Pelosi susitikimas Kyjive

Panašiu metu jis susitiko su Austrijos kancleriu Karlu Nehammeriu, Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentais.

Tad išvedžiojimai, esą V.Zelenskis neatlieka savo pareigų, tai yra nevadovauja šaliai, arba yra išvykęs ne tik iš Kyjivo, bet ir apskritai iš šalies, neturi pagrindo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius