Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Valstybės išdavyste kaltinamas politikas parodė V.Zelenskio „rusišką pasą“

Karui Ukrainoje nesibaigiant, jos lyderis Volodymyras Zelenskis vis tampa melagienų ir sąmokslo teorijų herojumi. Valstybės išdavyste kaltinamas eksparlamentaras Ilja Kyva paskelbė nuotrauką, tariamai rodančią, kad prezidentas yra Rusijos pilietis, todėl negalėjo tapti kitos šalies vadovu. Tačiau oficialioje biografijoje nurodyta, kad jis yra tik Ukrainos pilietis.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nurodymai Rusijos pareigūnams

Rusijos piliečio paso kopija socialiniuose tinkluose dalijamasi jau gerą savaitę. Ją savo kanale „Twitter“ paviešino buvęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas I.Kyva.

Po nuotrauka Tyrimų komitetui (pagrindinei Rusijos tyrimų tarnybai, veikiančiai kaip antikorupcinė institucija) pasiūlyta „patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir įtraukti į ieškomų asmenų sąrašą Rusijos pilietį Zelenskį V.A.“ – už „teroristinę veiklą ir kaip įtariamąjį teroristiniais išpuoliais bei tūkstančių Rusijos ir Ukrainos piliečių nužudymu“.

Anot I.Kyvos, šis asmuo yra Ukrainos prezidentas, todėl ten turi teisinę neliečiamybę, tačiau Rusijoje esąs paprastas pilietis.

„Tai, kad Zelenskis neturėjo teisės dalyvauti prezidento rinkimuose, turėdamas dvigubą pilietybę, o prezidento pareigas eina neteisėtai, po visų jo nusikaltimų tai tik vaikiškas pokštas!“ – pareiškė eksparlamentaras.

Jo įrašas per bemaž dešimt dienų perskaitytas jau daugiau nei 70 tūkst. kartų, tą pačią nuotrauką galima rasti įvairių socialinių tinklų įrašuose ir forumuose rusų, anglų, prancūzų, vokiečių, olandų, italų, japonų ir kitomis kalbomis.

Kartu su nuotrauka platinama kone identiška frazė: esą V.Zelenskis turi dvigubą pilietybę, tai reiškia, kad jis negalėjo tapti Ukrainos prezidentu.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Apie tariamai rusišką Volodymyro Zelenskio pasą prabilo valstybės išdavyste apkaltintas Ukrainos eksparlamentaras Ilja Kyva
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Apie tariamai rusišką Volodymyro Zelenskio pasą prabilo valstybės išdavyste apkaltintas Ukrainos eksparlamentaras Ilja Kyva

Apie tariamai dvigubą V.Zelenskio pilietybę pranešė ir Rusijos žiniasklaida.

Nėra įrodymų, kad tikras

I.Kyva paviešino ankstesnio pavyzdžio Rusijos Federacijos piliečio paso kopiją (2004 m. šis dokumentas buvo pakeistas, dabar jis atrodo dar kitaip).

Nuotraukoje matyti tokie asmens duomenys: vardas – Vladimiras Aleksandrovičius Zelenskis, gimimo data – 1978.01.25, gimimo vieta – Kryvoj Rogas. Asmenvardžiai ir vietovardis surašyti rusiškai, ukrainietiškai skamba Volodymyras Oleksandrovičius Zelenskis ir Kryvyj Rihas.

Taip pat skaitykite: Nauja G.Soroso „nuodėmė“: platinamas melas, kad yra V.Zelenskio pusbrolis

Pasas esą buvo išduotas 2001 m. vasario 6 d. (beje, kaip tik šią dieną 1978 m. gimė Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska) viename iš Federalinės migracijos tarnybos skyrių Orechovo-Zujevo mieste Maskvos srityje.

Dalis paso puslapių viršuje (nuotraukoje – dešinėje pusėje) esančio kodo uždengta.

Dokumento nuotraukoje matyti jaunas tamsiaplaukis vyras, kiek primenantis V.Zelenskį ankstyvoje jaunystėje (šiame vaizdo įraše galima pamatyti, kaip jis atrodė būdamas 20-ies, beveik treji metai iki rusiško paso „gavimo“).

Bet ar tai tikrai yra Ukrainos prezidentas, jokių įrodymų nepateikiama. Ar tai yra tikro paso, o jei taip – ar jis tikrai buvo išduotas žmogui su tokiais asmens duomenimis, iš šios nuotraukos neįmanoma suprasti. Nuotraukoje matyti tik dviejų paso puslapių kopija (panašu, kad fotografuota būtent kopija, o ne pats atverstas dokumentas).

Pasinaudojus vaizdo redagavimo programa, į tikro paso nuotrauką galima „įklijuoti“ kito žmogaus nuotrauką ir įrašyti kito žmogaus duomenis.

Puslapyje anti-scam.de pateiktas ne vienas suklastotų dokumentų pavyzdys (pavyzdžiu, čia, čia), taip padedama demaskuoti vyrų Vokietijoje ieškančias ir neteisingą informaciją apie save pateikiančias merginas bei moteris iš Rusijos.

Tik Ukrainos pilietis

Pagal Ukrainos konstituciją, prezidentu gali būti renkamas šios šalies pilietis, sulaukęs 35 metų, turintis teisę balsuoti, gyvenęs Ukrainoje bent dešimt metų iki rinkimų dienos ir kalbantis valstybine kalba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis įeina į Aukščiausiąją Radą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis įeina į Aukščiausiąją Radą

Oficialioje V.Zelenskio biografijoje pateikta informacija (vardas, gimimo data ir vieta) sutampa su įrašytąja „pase“. Ukrainietiškame ir rusiškame biografijos tekstuose nurodyta, kad jis yra Ukrainos pilietis ir kad 10 metų iki rinkimų gyveno šioje šalyje.

Teisės studijas baigęs, bet pagal specialybę niekada nedirbęs aktorius, komikas, prodiuseris šeštuoju Ukrainos prezidentu buvo išrinktas 2019 m. balandžio 21 d. Už jį balsavo 73 proc. rinkėjų.

Kelias į Radą buvo ilgas, iš jos – trumpas

Apie tariamą dvigubą prezidento pilietybę pranešęs I.Kyva yra itin spalvinga asmenybė, nuo seno garsėjantis prorusiškomis pažiūromis ir dėl to ne tik praradęs parlamentaro mandatą, bet ir sulaukęs baudžiamosios bylos.

Taip pat skaitykite: „Endless Love“ perdainavęs duetas lyginamas su Volodymyru ir Olena Zelenskiais

Diplomuotas teisininkas po darbo įvairiose srityse ir kaltinimų korupcija gavo majoro laipsnį policijoje. Jis vadovavo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų nacionalistinės organizacijos „Dešinysis sektorius“ skyriui gimtojoje Poltavoje. 2017-aisiais įstojęs į Socialistų partiją, I.Kyva porą metų buvo jos pirmininku.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Posėdis Ukrainos parlamente
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Posėdis Ukrainos parlamente

Prieš tai nesėkmingai kandidatavęs į Aukščiausiąją Radą ir kurį laiką padirbėjęs tuomečio vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo patarėju, jis lygiai tai pat nesėkmingai bandė tapti prezidentu. Kartu su kitais 38 kandidatais šalies vadovo rinkimuose I.Kyva metė iššūkį V.Zelenskiui, bet surinko mažiau nei 6 tūkst. balsų ir užėmė 29-ą vietą.

Tačiau tais pačiais 2019 m. jam pavyko patekti į parlamentą kaip prorusiškos opozicinės partijos „Opozicijos platforma „Už gyvenimą“ nariui.

Vasario 24-ąją, vos Rusijai užpuolus Ukrainą, politikas išreiškė pritarimą agresorės veiksmams, nes ukrainiečiai esantys viena tauta su rusais ir baltarusiais, todėl juos reikią išlaisvinti.

Be to, jis aiškino, esą Vakarai pavergė ukrainiečius ir užkrėtė juos nacizmu. Dėl karo I.Kyva apkaltino prezidentą ir paragino jį atsistatydinti, o vėliau paprašė Kremliaus panaudoti prieš Ukrainą branduolinį ginklą.

Karolinos Stažytės nuotr./Kyjivas
Karolinos Stažytės nuotr./Kyjivas

Praėjus savaitei nuo karo pradžios „Opozicijos platforma „Už gyvenimą“ pašalino politiką iš frakcijos ir partijos, o generalinė prokurorė Iryna Venediktova pranešė, kad jis kaltinamas valstybės išdavyste. Aukščiausioji Rada taip pat atėmė iš I.Kyvos ir parlamentaro mandatą.

Galiausiai jis paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino suteikti Rusijos pilietybę ir politinį prieglobstį.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius