Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LEU likviduojamas nebus: Seimas sukūrė plačios aprėpties VDU

Penktadienį atidėjęs šį klausimą, šeštadienį, paskutinio rudens sesijos posėdžio metu, Seimas pritarė Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetų (LEU ir ASU) prijungimui prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU).
Lietuvos Edukologijos Universitetas
Lietuvos edukologijos universitetas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokią reorganizaciją palaimino 64 parlamentarai. Prieš balsavo 7, 4 susilaikė – visi jie Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai.

Kaip balsavo kiekvienas parlamentaras, galite patikrinti čia.

Pirmadienį įsigalios neigiamas Studijų ir kokybės vertinimo centro (SKVC) priimtas LEU veiklos vertinimas. Jei ne šiandienis parlamento sprendimas, aukštoji mokykla būtų likviduojama. Dabar užteks reorganizacijos.

Sprendimui formuoti plačios aprėpties VDU yra pritarę VDU, LEU ir ASU valdymo organai.

Pagal priimtą Seimo nutarimą, universitetai iki kovo 1-osios parlamentui turės pateikti reorganizacijos planą. Jį vertins ekspertai.

Po reorganizacijos plačios aprėpties VDU studijas vykdys Kaune, LEU studentai turės galimybę studijas užbaigti Vilniuje, LEU turtas atiteks Vyriausybei.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Svarstant universitetų reorganizacijos projektą konservatorius Andrius Kubilius pateikė visiškai kitą aukštųjų mokyklų jungimo planą ir šūsnį pasiūlymų – keisti nutarimo pavadinimą, pažymėti, kad minėtose aukštosiose mokyklose mažėja besimokančiųjų skaičius, paminėti, kad LEU dėl pakartotinio neigiamo vertinimo gali netekti akreditacijos ir leidimo vykdyti studijas, pasiūlė likviduoti LEU.

Bendrapartietis Gabrielius Landsbergis, išreikšdamas nuomonę, LEU įvardijo kaip „monstrą, kuris turi būti uždarytas“.

A.Kubilius taip pat siūlė ASU „disponuojamą technologijų ir fizinių mokslo sričių potencialą reorganizavimo būdu sutelkti Kauno technologijos universitete (KTU), prijungiant šios srities ASU padalinius ir programas prie KTU“. Tokią viziją palaiko Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA).

A.Kubilius teigė neišgirdęs argumentų, kodėl prie VDU turėtų būti jungiamas „žemdirbiškas“ ASU, ir pridūrė, kad Seimo nutarimu siūlomas trijų universitetų jungimas pakenks VDU vardui, tapatybei ir autoritetui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Tos pačios frakcijos narė konservatorė Ingrida Šimonytė atitarė A.Kubiliui teigdama, kad tiek logikos požiūriu, tiek ekonomikos, racionalaus planavimo požiūriu, Seimo siūlomas trijų universitetų sujungimas „yra keisčiausias, koks tik gali būti“.

„Kur dingo KTU klausimas, kuris turėjo būti jungiamų Kauno universitetų ašis?“ – klausė konservatorė Gintarė Skaistė, pridurdama, kad ASU ir LEU prijungimas prie VDU „padarys geriau“, bet ne geriausiai.

Kur dingo KTU klausimas, kuris turėjo būti jungiamų Kauno universitetų ašis?

„Daug girdėjome apie jungiamuosius universitetus, kurių smaigalyje yra VDU. Kaip bebūtų keista, visad girdime aliuziją į KTU. KTU niekur nedingo. Jis, kaip ir Vyriausybė mato, vystys ir stiprins Lietuvai reikalingas kryptis [...]“, – tikino Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas „valstietis“ ne vienerius metus dirbęs LEU Eugenijus Jovaiša.

A.Kubiliaus iniciatyvoms tiek trečiadienį posėdžiavęs Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, tiek parlamentas nepritarė.

Penktadienį poziciją dėl aukštųjų mokyklų tinklo pertvarkos Kaune paskelbė ir Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės teigimu, dalies „Kauno universitetų sujungimas savaime neišspręs visos Kauno aukštųjų mokyklų problematikos – tai tik pirmas žingsnis telkiant mokslo ir studijų potencialą“.

Ministrė kalbėjo ir Seimo posėdžio metu.

„Jungimai neturi vykti vien dėl jungimų. Jungimai turi vykti taip, kad būtų didinama aukštojo mokslo kokybė. Dabar siūlomi jungimai realiai mažina, tam tikra prasme, studijų programų dubliavimą Kaune, jie sutelkia tam tikra apimtimi mokslinį potencialą, jie leidžia efektyviau išnaudoti infrastruktūrą, kas buvo labai aiškiai pabrėžta Valstybės kontrolės išvadose, kad švietimo srityje pati sudėtingiausia situacija dėl turto valdymo, dėl neefektyvumo, todėl išjudėti reikia. Bet jeigu galvojame, kad išsprendžiame visas problemas – tikrai ne“, – dėstė J.Petrauskienė.

SKVC, atsižvelgdamas į tarptautinės ekspertų grupės išvadas, pakartotinai neigiamai LEU veiklą įvertino gruodžio viduryje. Tai sudarė sąlygas naikinti leidimą LEU vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

Dėl tokios išvados iš pareigų pasitraukė LEU rektorius Algirdas Gaižutis. Darbą jis baigė penktadienį.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas E.Jovaiša anksčiau siūlė LEU, VDU ir ASU reorganizuoti sujungimo būdu, tačiau tokiu atveju būtų reikėję steigti naują juridinį asmenį – jis negalėtų perimti pirmtako pavadinimo.

Vyriausybė lapkritį patvirtino visų Lietuvos universitetų tinklo pertvarkos planą. Pagal jį, šalyje iš keturiolikos universitetų turėtų likti devyni.

Pirminiu Vyriausybės sumanymu, universitetų tinklo pertvarka turėjo atrodyti taip: sostinėje – sujungtas Vilniaus universitetas ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius ASU, KTU, Lietuvos sporto universitetą ir VDU (prie VDU prijungtas Lietuvos edukologijos universitetas).

Kaune turėjo likti ir vienas profilinis universitetas – LSMU. Šiaulių universitetą siūlyta prijungti prie VU, o Klaipėdos universitetą palikti kaip jūrinės pakraipos aukštąją mokyklą.

Penktadienį Seimas, nepaisydamas LSU senato ir tarybos priešinimosi bei noro išlaikyti autonomiją, palaimino šios aukštosios mokyklos prijungimą prie LSMU. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius