Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 22

Kaip turėtų atrodyti jūsų popietė, kad gerai išmiegotumėte ir atsibustumėte žvalūs?

Mąstote, kada baigti gerti kavą ir padėti į šalį technologijas, kad geriau miegotumėte? Kaip dažnai turėtumėte skalbti patalynę? Mokslininkai taip pat ieškojo atsakymų į šiuos klausimus, rašo businessinsider.com.
Vaisiai ir daržovės
Vaisiai ir daržovės / Fotolia nuotr.

Jų atsakymus galite naudoti priimdami daugybę sprendimų, kuriuos priimate kiekvieną vakarą – nuo to, ką geriate vakare, iki to, kaip dažnai skalbiate patalynę.

Stebėkite kofeino vartojimą po pietų

„Mayo“ klinika suaugusiems rekomenduoja riboti kofeino vartojimą iki 400 mg per dieną, arba maždaug 2–3 kavos puodelius per dieną. Tačiau kofeino kiekis gali labai stipriai skirtis, priklausomai nuo kavos tipo. Vos 1,5 puodelio bet kokios kavos kavinėje turi 400 mg kofeino, kai tuo tarpu „McDonald's“ kavos galėtumėte išgerti net 4 puodelius.

Kas per daug, tas negerai – ši taisyklė galioja ir kofeinui, kadangi per didelis kofeino kiekis sukelia nemažai rizikos, įskaitant migreną, galvos skausmus, dirglumą, skrandžio problemas ir net raumenų traukulius – todėl svarbu žinoti, kiek kofeino gaunate.

Keliaudami namo viešuoju transportu, nebijokite bakterijų

Genetikų komanda 2015-aisiais okupavo visas antraštes, kai nusprendė surašyti visas bakterijas, esančias Niujorko miesto metro. Jie rado beveik 600 skirtingų rūšių mikrobų, gyvenančių metro.

Prieš apsiginkluodami antibakteriniu rankų kremu ar servetėlėmis, turėkite omenyje: beveik visi mokslininkų rasti mikrobai buvo visiškai nekenksmingi. Yra net įrodymų, kad reguliarus kontaktas su bakterijomis padeda palaikyti sveiką imuninę sistemą ir leidžia jai ateityje lengviau atpažinti pavojingus mikrobus. Tokia mintis gali iš dalies paaiškinti, kodėl vaikai, augantys tarp augintinių arba užmiestinėse teritorijose, yra mažiau linkę susirgti tokiomis ligomis kaip astma, nei vaikai, kurie gyvena mieste.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gydytoja I.Kravčenkienė: „Nutukimą lemia ne kalorijos, kaip vis dar manoma, o mūsų kūno gyventojai – mikrobai“

Negerkite su kolegomis po darbo, apsiribokite maistu ir kompanija

Alkoholis yra vienas labiausiai pasaulyje paplitusių narkotikų, tačiau gėrimas net mažais kiekias – pavyzdžiui, viena stiklinė vyno ar vienas bokalas alaus per dieną, – yra siejamas su daugybe neigiamų poveikių, įskaitant vėžį.

Lapkričio mėnesį, Amerikos klinikinės onkologijos bendrija (AKOB), geriausių šalies vėžio specialistų grupė, publikavo precedento neturintį pranešimą, kuriame jie siūlė Amerikai gerti mažiau.

„AKOB tiki, kad aktyvi Bendrijos pozicija dėl alkoholio vartojimo mažinimo turi didelės reikšmės vėžio prevencijai“, – buvo skelbiama pranešime.

Tad kito kolegų susibūrimo metu, pasvarstykite galimybę nevartoti alkoholio ir daryti kažką kitą.

Vartokite daug vandens

Gerti pakankamai vandens yra gyvybiškai svarbu. Mūsų kūnas yra 60% sudarytas iš vandens, ir jeigu gauname nepakankamai, gali prasidėti galvos skausmai, nuovargis ir net persivalgymas. Tačiau priešingai, nei yra manoma, nebūtina išgerti 8 stiklinių per dieną.

Jūsų kasdienė dienos norma gali keistis, priklausomai nuo kelių veiksnių, – nuo to, kiek daug tą dieną sportavote iki oro sąlygų. Tam tikras maistas taip pat yra geras vandens šaltinis, tad jei valgysite jo daugiau, reikės gerti mažiau vandens. Žiedinis kopūstas, baklažanas, paprika ir špinatai – visi jie turi 92% vandens. Morkos, žaliosios pupelės ir net bulvės turi daugiau kaip 79% vandens.

Vida Press nuotr./Pjaustomas baklažanas
Vida Press nuotr./Pjaustomas baklažanas

Ilsinkite akis nuo telefonų ir kompiuterių – taip išvengsite įtampos akyse

Dauguma iš mūsų spoksome arba į kompiuterį, arba į telefoną, ir tdėl to mūsų akys dažnai išsausėja, niežti, tampa dirglios ir liejasi vaizdas. Oftalmologai šią būseną vadina „skaitmeninė akių įtampa“. Norėdami jos išvengti, įsitikinkite, kad išgeriate pakankamai vandens (ir pakankamai mirksite), ir venkite darbo su telefonu po lempos šviesa. Taip pat galite praktikuoti taip vadinamą 20-20-20 taisyklę.

Kas 20 minučių 20 sekundžių žiūrėkite į kažką, kas yra už 20 pėdų (6 metrų). Tai leis jūsų akims pailsėti.

Jei valgote ne namuose, planuokite trečdalį parsinešti namo

Mūsų užkandžių ir maistų porcijų dydžiai labai padidėjo per pastaruosius 40 metų – net mūsų naudojamos lėkštės ir stiklinės labai padidėjo.

Vidutinis daugumos maisto dydis – nesvarbu, tai greitas maistas, maistas restorane ar net prekės parduotuvėje – nuo 1970-ųjų padidėjo net 138 procentais, pasak „American Journal of Public Health“, „Journal of Nutrition“ bei „Journal of the American Medical Association“ duomenų. Tad atkreipkite dėmesį į porcijų dydį, ir jei valgote ne namuose, pasvarstykite galimybę pasiimti išsinešti nuo trečdalio iki pusės porcijos.

Bent 30 minučių iki miego išjunkite telefonus ir kompiuterius

Mėlyna šviesa, kuri apšviečia ekranus, taip pat sumažina melatonino produkciją – tai hormonas, kurį naudoja mūsų smegenys, kad pasakytų kūnui, jog laikas miegoti. Jūs nenorite to daryti naktį, ypač kai jau ruošiatės miegoti. Ekspertai rekomenduoja padėti į šalį visas technologijas bent 30 minučių prieš miegą.

Vida Press nuotr./Lovoje su telefonu
Vida Press nuotr./Lovoje su telefonu

Prieš guldami į lovą, įsitikinkite, kad jūsų patalynė yra švari

Mūsų lova gali tapti tikru bakterijų ir grybelio „botanikos sodu“ vos per savaitę, „Business Insider“ sakė Niujorko universiteto mikrobiologas Philipas Tierno.

Prakaito, gyvūnų odos, žiedadulkių, purvo, dulkių, dulkių erkučių liekanų ir daugybės kitų dalykų kombinacija yra pakankama, kad susargdintų bet ką, ką jau kalbėti apie asmenį, turintį kažkokių alergijų. Tad keiskite patalynę bent jau kartą per savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius