Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: gurmaniška burokėlių duona su ožkos pieno sūriu

Ar tai duona, ar pyragas? Štai koks klausimas jums kils, kai paragausite kąsnelį šio aromatingo kepinio. Sukurtas tikros šių laikų kulinarijos žvaigždės Yotamo Ottolenghi, šis užkandis po pirmo pamėginimo paprastai prigyja kiekvienuose namuose ir tampa didesnių ar mažesnių švenčių dalimi.
Nida Degutienė ir jos kepta duona
Nida Degutienė ir jos kepta duona / Nidos Degutienės nuotr.

Ir jei žodis „duona“ daugeliui asocijuojasi su varginančiu tešlos minkymu ir ilgomis kildinimo valandomis, tai ėmęsi šios, nustebsite – tešlą sumaišysite per tiek laiko, kiek prireiks įkaisti jūsų orkaitei.

Pikantiški pyragai su daržovėmis ir sūriu yra tie patogūs kepiniai, kurių riekelė atstos pusryčius arba ir lengvą vakarienę. Na ir jie nepamainomi, kai pakuosite pietų lauknešėlį į darbą ar mokyklą.

Nidos Degutienės nuotr. /Burokėlių duona su ožkos pieno sūriu
Nidos Degutienės nuotr. /Burokėlių duona su ožkos pieno sūriu

Burokėlių duona su sėklomis ir ožkos sūriu

Ingredientai:

sėklų mišiniui:

  • 50 g avižinių dribsnių;
  • 10 g čiobrelių lapelių (šviežių arba džiovintų);
  • 50 g moliūgo sėklų;
  • 2 arbat. šaukšt. kmynų;
  • 2 arbat. šaukšt. juodagrūdės sėklų (angliškai – nigella seeds).

duonos tešlai:

  • 100 g kvietinių miltų;
  • 100 g viso grūdo kvietinių miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • ¼ arbat. šaukšt. sodos;
  • ¾ arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 smulkiai sutarkuotų burokėlių (žalių, ne virtų!), iš viso 200 g;
  • 2 kiaušinių;
  • 80 ml aliejaus (pvz., rapsų);
  • 80 g grietinės;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • 20 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 120 g ožkų pieno sūrio (minkšto), sutrupinto gabalėliais.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Pasiruoškite pailgą kepimo formą (20x10 cm), galite patepti ją riebalais ir / arba iškloti pergamentiniu popieriumi.

2. Sumaišykite visas sėklas nedideliame dubenėlyje. Atidėkite šio mišinio 1 šaukštą į šalį – jo prireiks duonos viršui pabarstyti. Dideliame dubenyje sumaišykite abi rūšis miltų, kepimo miltelius, sodą ir druską. Sudėkite tarkuotus burokėlius ir suberkite sėklų mišinį.

3. Kitame nedideliame dubenėlyje suplakite kiaušinius, sumaišykite juos su aliejumi, grietine, medumi ir parmezano sūriu. Šį mišinį supilkite į puodą su miltais ir burokėliais. Mentele viską sumaišykite. Pabaigoje labai atsargiai įmaišykite ožkos sūrio gabalėlius, saugdami juos, kad nesusitrintų.

4. Šią masę supilkite į paruoštą kepimo skardą. Viršų išlyginkite ir pabarstykite sėklų mišiniu. Kepkite 40 minučių orkaitės viduryje. Tada pyrago viršų uždenkite aliuminio folijos gabalėliu ir toliau kepkite apie 40 minučių. Pyragas turi likti mažumėlę drėgnas, todėl kai įkišite medinį pagaliuką, jis nebus visiškai sausas, tačiau ir ne pernelyg drėgnas.

5. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite apie 5 minutes, tada išimkite iš kepimo formos ir pilnai atvėsinkite ant grotelių (sėklų puse į viršų). Atvėsinkite mažiausiai 20 minučių prieš pjaustydami.

Pastaba: Duona išliks minkšta ir tinkama valgyti mažiausiai savaitę, jei laikysite ją sandariai uždarytame inde. Taip pat šį kepinį galite užšaldyti. Kitą dieną šią duoną galite paskrudinti skrudintuvėje.

Nidos Degutienės nuotr. /Burokėlių duona su ožkos pieno sūriu
Nidos Degutienės nuotr. /Burokėlių duona su ožkos pieno sūriu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius