-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: kiaulienos šonkaulių kepsnys traškia odele

Kai beveik prieš dvejus metus viešėjau Australijoje, parsitempiau iš ten krūvą kulinarinių knygų. Neklauskit manęs, kada aš viską iš tų knygų, kurias turiu savo bibliotekoje, pagaminsiu, bet viena iš tąkart su manimi parskridusių buvo skirta šventėms. Nemažai jau ir pagaminau – Velykoms, Kalėdoms, gimtadieniams... Tačiau vieną receptą iš tos knygos atidėjau kokiai nors Ypatingai Dienai. Šeštas jausmas kuždėjo, kad tas receptas bus pats pačiausias.
Nida Degutienė ir jos keptas kiaulienos šonkaulių kepsnys
Nida Degutienė ir jos keptas kiaulienos šonkaulių kepsnys / Nidos Degutienės nuotr.

Neapsirikau, žinokit, nė kruopelės! O ta Ypatinga Diena buvo visai be progos – tiesiog grilio sezono atidarymas. Didžiulis kiaulienos šonkaulių gabalas, iškeptas kamado tipo kepsninėje, su pačia traškiausia pasaulyje odele, sultingas iki negalėjimo, buvo pats savaime didžiausia šventė. Visos kitos progos nuėjo į antrą planą, nes daugiau apie nieką nesinorėjo kalbėti. Vien tik jausti kiekvieną skonio niuansą ir protarpiais girdėti palaimingus kitų valgančiųjų atodūsius.

Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos šonkaulių kepsnys su traškia odele
Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos šonkaulių kepsnys su traškia odele

Australijoje, kaip ir mano dažnai lankomoje Pietų Afrikoje, grilis yra tikrai svarbi laisvalaikio leidimo priemonė. Todėl tenykščiai receptai, mano įsitikinimu, taip gerai „išdirbti“, kad nepasisekti negali. Ir tegul jusų neišgąsdina patiekalo receptūra – be mėsos jums čia prireiks tik druskos ir poros šaukštų alyvuogių aliejaus. Ir jokių kitų prieskonių!

Tiesa, prireiks keistų dalykėlių, ne visai įprastų virtuvinių spintelių turiniui. Pavyzdžiui, plaukų džiovintuvo! Kodėl? O gi tam, kad iškepusi kiaulienos idelė būtų ypač traški, ją reikia kuo geriau išdžiovinti. Dar reikės storam kartonui pjaustyti skirto tvirto peiliuko (pasirauskite savo (vyrų) įrankių dėžutėje, turėtumėt tokį įrankį surasti, paprastai jis praverčia buityje šį bei tą remontuojant), – mat kažin ar virtuviniu peiliu pasiseks padaryti įpjovas kepsnio odelėje. O tos įpjovos – dar vienas slaptas ginklas, traškiosios odelės garantas.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui ruošiamas kepsnys
Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui ruošiamas kepsnys

Kiaulienos kepsnį geriausia užsisakykite mėsos parduotuvėje – taip ir paaiškinkite, kad jums reikia eilutės šonkaulių su visa odele. Įkūrę kamado tipo grilį, pirmąjį pusvalandį mėsą kepsite aukštoje temperatūroje, ir iš kamino tikrai rūks daug dūmų. Perspėkit kaimynus, kad užsidarytų langus! Kaip ir daugelį grilio patiekalų, kuriais dalijuosi, šį galite kepti ir orkaitėje, tačiau šįkart dūmų virtuvėje tikrai bus daugiau nei įprasta.

Patiekite sultingą kepsnį su obuolių ir pankolių salotomis, bei, pavyzdžiui, paskrudintomis bulvytėmis.

Kiaulienos šonkaulių kepsnys su traškia odele

Ingredientai (8 asm.):

kiaulienos šonkaulių kepsniui:

  • 2,5 kg kiaulienos šonkaulių eilutė (su oda), iš viso 8 šonkauliai;
  • 2 valg. šaukšt. rupios druskos;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

dar jums prireiks:

  • kartonui pjauti skirto peilio;
  • kulinarinės virvelės;
  • plaukų džiovintuvo (feno).

obuolių ir pankolių salotoms:

  • 2 pankoliai (apie 1 kg);
  • 2 obuoliai (apie 300 g);
  • ¼ stiklinės smulkintų svogūnų laiškų;
  • 150 g majonezo;
  • 2 valg. šaukšt. baltojo balzamiko padažo;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Šį patiekalą pradėkite ruošti likus mažiausiai parai iki kepimo. Kiaulienos šonkaulių kepsnį nuplaukite ir labai gerai nusausinkite. Kepsnio odelę labai aštriu peiliu (tikrai netiks jūsų turimas virtuvinis, nes odelė gana kieta, todėl rekomenduoju specialų peilį, skirtą pjauti storesniam popieriui, arba naudojamą statybose) įpjaukite išilgomis linijomis išilgai šonkaulių, darydami maždaug ½ cm tarpus. Dar kartą gerai nusausinkite, įsitikindami, kad tikrai neliko jokios drėgmės (tik taip užtikrinsite, kad odelė iškepus bus traški ir labai skani).

2. Pusę kiekio druskos gerai įmasažuokite į odelę, pasistengdami, kad druskos patektų į kiekvieną įpjovą, kuo giliau ir tolygiau. Druska ištrauks drėgmę ir tai užtikrins odelės traškumą.

3. Plaukų džiovintuvu išdžiovinkite visą kepsnio paviršių (įpjautos ir druska įtrintos odelės pusę) taip, kad prilietus tikrai jaustumėt, jog kepsnys maksimaliai išsausėjo (aš užtrukau geras 7–8 minutes). Taip išdžiovintą mėsą dėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą skardą odele į viršų. Neuždengtą padėkite į šaldytuvą 24 valandoms.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepsnį būtina gerai apdžiovinti, tik taip odelė bus traški
Nidos Degutienės nuotr. /Kepsnį būtina gerai apdžiovinti, tik taip odelė bus traški

4. Prieš kepimą ištraukite kiaulieną iš šaldytuvo ir palikite apie 20 minučių pastovėti kambario temperatūroje.

5. Įkaitinkite kamado tipo grilį iki 230 °C temperatūros. Įdėkite konvektorių, ant jo padėkite vienkartinę arba daugkartinę skardelę riebalams varvėti.

6. Pasidėję kepsnį ant darbastalio odele į viršų, apriškite visą kulinarine virvele, perjuosdami per kiekvieną tarpą tarp šonkaulių ir sutvirtindami – taip kepant kepsnys išlaikys formą. Tada ištepkite visą kepsnį iš abiejų pusių alyvuogių aliejumi ir pabarstykite visą likusia druska.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui ruošiamas kepsnys
Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui ruošiamas kepsnys

7. Dėkite kiaulienos kepsnį ant įkaitintų grotelių odele į viršų ir kepkite apie 30 minučių, kol odelė gerokai apskrus. Neišsigąskite, kad bus daug dūmų, tokioje aukštoje temperatūroje kepamos kiaulienos riebalai lašės ir svils.

8. Sumažinkite grilio temperatūrą iki 190 °C. Toliau kepkite kiaulieną apie 60–90 minučių, arba tol, kol vidinė mėsos temperatūra (matuokite storiausioje vietoje, arti kaulo) pasieks 65 °C. Išimkite kepsnį iš grilio, uždenkite aliuminio folija. Leiskite mėsai „pailsėti“ apie 15 min.

Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos šonkaulių kepsnys su traškia odele
Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos šonkaulių kepsnys su traškia odele

9. Kol mėsa kepa, paruoškite salotas: labai plonai supjaustykite pankolius (geriausia naudodami mandoliną arba ypač aštrų peilį). Obuolius (nenuluptus) supjaustykite plonais šiaudeliais, sumaišykite su pankoliais ir su smulkintais svogūnų laiškais. Sumaišykite majonezą su balzamiko actu ir sumaišykite su pankoliais ir obuoliais. Paragaukite, jei trūksta, įberkite druskos, pipirų, gal lašelį citrinos sulčių.

10. Nukirpkite ir išmeskite kulinarinę virvelę, kepsnį supjaustykite porcijomis išilgai šonkaulių. Patiekite su salotomis ir, pvz., keptomis bulvėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos šonkaulių kepsnys su traškia odele
Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos šonkaulių kepsnys su traškia odele

Pastaba: patariu paprašyti mėsininko, kad išpjautų jums būtent tokį gabalą šonkaulių eilutės. Taip pat paprašykite mėsininko, kad nuskustų kaulus. Svarbiausia, kad nuo kaulų būtų pašalinta plėvelė, tik tada kepant kaulai neapdegs, išliks sausi, už jų bus patogu paimti ir laikyti pirštais valgant.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius