Nidos receptas: vegetariškas baklažanų apkepas musaka

Jums turbūt taip būna, kad perskaitai (arba net ir galvoje susidėlioji) receptą ir žinai, maždaug, kokio skonio tikėtis. Man nepatogu kam ir prisipažint, bet kulinarinius receptus aš dažnai skaitau prieš miegą, jie mane nuramina, nuteikia pozityviai, nes žinau, ką veiksiu rytoj, poryt ir kartais net kelias savaites į priekį.
Nida Degutienė ir jos kepta musaka
Nida Degutienė ir jos kepta musaka / Nidos Degutienės nuotr.

Su šiuo receptu buvo taip: aš žinojau, kad rezultatas bus labai geras, vertas visų pastangų, bet nesitikėjau, kad bus TAIP gerai. O, beje, likęs ir pašildytas rytojaus dieną patiekalas buvo dar geresnis.

Savaitės dienos vakarienes paprastai stengiuosi gaminti lengvesnes (mėsiškus patiekalus palieku savaitgaliams), tad mintis pagaminti vegetarišką musaką kilo gana spontaniškai.

Ar esate girdėję šį neįprastą pavadinimą – musaka (moussaka)? Tai Graikijoje ypač populiarus apkepas, primenantis itališką lazaniją, tik gaminamas su kiek kitokiais prieskoniais (pvz., mėsa gardinama cinamonu, o bešamelio padažas – muskatu), o vietoje lazanijos lakštų čia naudojami apkepinti baklažanai. Tiesa, originalioje musakoje įdaras visada gaminamas iš maltos mėsos (jautienos ar veršienos).

Nidos Degutienės nuotr. /Vegetariškas baklažanų apkepas musaka
Nidos Degutienės nuotr. /Vegetariškas baklažanų apkepas musaka

Šioje vegetariškoje versijoje vietoj mėsos naudojau lęšius.

Kaip dabar keistai beskambėtų, musaką dar sovietmečiu kepdavo mano mama, o išmoko ją kepti iš savo draugės, gyvenusios Vilniuje. Neklauskit manęs, iš kur sovietmečiu kas nors galėjo ką nors žinoti apie graikišką virtuvę, bet kuo puikiausiai pamenu tas šventines vakarienes su pilnutėle skarda štai tokio aromatingo apkepo!

Šiame vegetariškame variante vietoj mėsos naudojau lęšius. Ir galiu pasakyti, kad mėsiavalgiai mėsos čia greičiausiai ir nepasiges: lęšiai ir spalva, ir skoniu, ir konsistencija taip puikiai įsipaišė į mano musaką, kad net nežinau, ar neapsistosiu prie šios versijos suvisam! Juk lęšiai – ypač daug augalinės kilmės baltymų turintys ingredientai, kurie tikrai pernelyg retai atsiranda ant mano stalo, o šis patiekalas – pats geriausia būdas lęšius patiekti dažniau!

Nidos Degutienės nuotr. /Vegetariškas baklažanų apkepas musaka
Nidos Degutienės nuotr. /Vegetariškas baklažanų apkepas musaka

Ingredientai (6 asm.):

baklažanams:

  • 2 baklažanai;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos.

pomidorų ir lęšių įdarui:

  • ½ stiklinės juodųjų lęšių;
  • 1,5 stiklinės vandens;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas, supjaustytas gabaliukais;
  • 2 salierų stiebai, susmulkinti;
  • 3 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • 400 g pomidorų, blanširuotų (galite pakeisti konservuotais);
  • 1 šaukštas pomidorų pastos;
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • ½ šaukštelio cinamono;
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių.

bešamelio padažui:

  • 50 g sviesto;
  • 5 šaukštai miltų;
  • 500 ml pieno (pašildyto);
  • 1 kiaušinis;
  • muskato riešuto, šviežiai tarkuoto;
  • ½ stiklinės tarkuoto sūrio (nebūtina).

Gaminimas:

1. Baklažanus supjaustykite maždaug 5 mm storio griežinėliais išilgai. Pabarstykite rupia druska ir palikite pastovėti apie pusvalandį, kad „išprakaituotų“. Tada nuvalykite popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite į kepimo skardą (gali prireikti dviejų), išklotą pergamentiniu popieriumi.

2. Per tą laiką, kol laukiate baklažanų, išvirkite lęšius: dėkite į puodą lęšius, užpilkite vandeniu, įberkite druskos, užvirinkite ir virkite apie 20 minučių arba kol lęšiai suminkštės (net jei ne visiškai suminkštės, nesijaudinkite, baigs minkštėti kepant). Jei vanduo išgaruos, įpilkite dar. Jei vandens liko per daug, nupilkite, kai lęšiai išvirs.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Baklažanus patepkite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę kepti apie 15–20 minučių, kol suminkštės.

4. Kol baklažanai kepa, pagaminkite lęšių įdarą. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejaus. Apkepinkite svogūnus, kol suminkštės, taps skaidrūs. Suberkite saliero stiebų griežinėlius, dar pakepinkite kelias minutes. Tada suberkite česnakus ir dar pakepinkite. Sudėkite supjaustytus pomidorus, įberkite druskos, cukraus, pipirų, sudėkite pomidorų pastą, suberkite cinamoną ir raudonėlius. Troškinkite viską, vis pamaišydami, kol skystis nugaruos ir masė taps sodri, tiršta (jei pernelyg sausėja, įpilkite vandens arba sultinio, arba baltojo vyno). Užtruksite apie 10–15 minučių (kuo ilgiau kepinsite, tuo padažas bus skanesnis). Pabaigoje suberkite virtus lęšius ir dar pakepinkite apie 5 minutes.

5. Pagaminkite bešamelio padažą. Puode storesniu dugnu ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir mediniu šaukštu intensyviai maišykite, kol miltų masė taps sausa. Tada dalimis pilkite pieną (idealu, jei pieną pašildysite prieš pildami) ir šluotele vis maišykite, kad neliktų masėje trupinių. Taip supilkite visą pieną ir nuolatos maišydami dar pakaitinkite, kad padažas sutirštėtų. Įberkite muskato, truputį druskos. Nukelkite nuo ugnies, palaukite apie 5 minutes, tada įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite. Pabaigoje, jei norite, įberkite tarkuoto sūrio (dalį galite pasilikti pabarstyti ant viršaus). Išmaišykite

6. Į kepimo indą įdėkite truputį lęšių įdaro ir paskirstykite po visą dugną. Dėkite vieną sluoksnį baklažanų, ant jo pilkite visą (arba pusę) lęšių įdaro. Tada vėl baklažanų sluoksnį (ir jei pylėt tik pusę lęšių masės – dabar supilkite likusį). Ant paties viršaus supilkite bešamelį, tolygiai paskirstykite per visą paviršių (jei norite, galite pabarstyti dar tarkuoto sūrio). Kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 min. arba kol bešamelis labai gražiai apskrus. Išėmę iš orkaitės palaukite apie 15 min., tada supjaustykite gabalėliais ir patiekite.

Pastaba: šį patiekalą galite gaminti ne tik su baklažanais, bet ir su kitomis daržovėmis: cukinijomis, saldžiosiomis bulvėmis arba galite šias daržoves maišyti (naudoti kelių rūšių). Visas jas prieš tai apkepinkite orkaitėje.

Nidos Degutienės nuotr. /Vegetariškas baklažanų apkepas musaka
Nidos Degutienės nuotr. /Vegetariškas baklažanų apkepas musaka

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius