-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: vegetariški rikotos, lapinių kopūstų ir migdolų kukuliukai

Ar jums būna tokių dienų, kai suprantat, kad kurį laiką gaminat vis pagal tuos pačius receptus, o tie patys valgiai jau pradeda įgristi... Man tokių dienų tikrai būna. Vaikštau tarp parduotuvės lentynų ir niekas manęs neįkvepia – tų pačių patiekalų gaminti nesinori, o naujiems neateina įkvėpimas. Bet tada man labai praverčia viena kita mėgiamo autoriaus kulinarinė knyga: juk jose dažniausiai atrandu kai ką, ko pati nebūčiau sugalvojusi. Taip nutiko ir šįkart.
Nida Degutienė ir jos gaminti kukuliukai
Nida Degutienė ir jos gaminti kukuliukai / Nidos Degutienės nuotr.

Kotletukai, kukuliukai, maltinukai... Viskas, kas taip vadinama, paprastai yra maistas, siejamas su komfortu. Ne be reikalo šie apvalūs rutuliukai paprastai ir įvardinami mažybine forma. Matyt, visiems tokie primena vaikystę.

Tad štai šiandien aš gaminau kukuliukus, kuriuose nė gramo mėsos (nesvarbu, kad jie atrodo, lyg būtų visiškai mėsiški), gaminimo procesas paprastas, o viduje pripakuota supergerų ir maistingų dalykų (kalnas šviežių lapinių kopūstų, šviežios rikotos (kurią, neabejoju, galima pakeisti lietuviška varške), migdolų miltų, šiek tiek kietojo sūrio).

Ir iškart pagalvojau apie jus: jei kurią dieną jus ištiks kūrybinė krizė ir norėsite kai ko mielo, nostalgiško, kaip močiutės kotletukai, tik lengvesnio, greitesnio, ir dar vegetariško, na ir šiek tiek madingo, griebkit šį receptą ir mėgaukitės!

Nidos Degutienės nuotr. /Rikotos, lapinių kopūstų ir migdolų kukuliukai
Nidos Degutienės nuotr. /Rikotos, lapinių kopūstų ir migdolų kukuliukai

Ingredientai:

kukuliukams:

  • 280 g lapinių kopūstų (kale) lapų (be kotelių, tik žalioji dalis, labai smulkiai susmulkinta peiliu);
  • 1 indelis (400 g) konservuotų pupelių cannellini, nuskalautų ir nusausintų;
  • 1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 360 g rikotos (galima keisti varške ir dalimi feta sūrio);
  • 1 kiaušinis;
  • 180 g migdolų miltų (susmulkintų migdolų);
  • 40 g tarkuoto parmezano (plius dar šiek tiek pabarstyti patiekiant);
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

pomidorų padažui:

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 12 šalavijo lapų;
  • 4 česnako skiltelės, plonai supjaustytos;
  • 2 indeliai (po 400 g) konservuotų pomidorų savo sultyse (susmulkintų);
  • 125 ml sultinio (arba vandens).

Gaminimas:

1. Susmulkintus lapinio kopūsto lapelius sudėkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu, palikite pastovėti 3 minutes, tada nupilkite vandenį, šiek tiek atvėsinkite ir nuspauskite kuo daugiau skysčio. Galiausiai suberkite ant popierinio rankšluosčio skiautės ir nusausinkite.

2. Dubenyje šakute lengvai patrinkite pupeles, suberkite citrinų žieveles, rikotą, įmuškite kiaušinį, suberkite migdolų miltus, parmezaną, nusausintus kopūsto lapus, įberkite druskos ir pipirų ir viską sumaišykite.

3. Suformuokite iš gautos masės 16 kukuliukų, sudėkite juos kol kas ant kepimo skardos ar kokio kito laikino paviršiaus.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

5. Didelėje keptuvėje, kurią galėsite vėliau įdėti į orkaitę (maniškė yra ketaus, 30 cm skersmens), įkaitinkite aliejų, sudėkite šalavijus ir česnakus, pusę minutės pakaitinkite, tik kol šalavijai apskrus, tada supilkite pomidorus bei sultinį, įberkite pipirų ir druskos. Viską sumaišykite ir palikite virti ant vidutinės ugnies apie 5 minutes.

5. Sudėkite į keptuvę kukuliukus ir pašaukite keptuvę į orkaitę. Kepkite apie 20–25 minutes, t. y. kol kukuliukai gražiai apskrus ir bus iškepę.

6. Patiekiant pabarstykite dar trupučiu tarkuoto parmezano. Skanu su makaronais arba prancūziško batono riekele.

Nidos Degutienės nuotr. /Rikotos, lapinių kopūstų ir migdolų kukuliukai
Nidos Degutienės nuotr. /Rikotos, lapinių kopūstų ir migdolų kukuliukai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius