Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė pataria, kokias daržoves valgyti žiemą

Mitybos specialistai pataria žiemą nepamiršti vartoti kuo daugiau žalumynų ir daržovių, kurios turi organizmui reikalingų vitaminų ir kitų medžiagų. Taip pat naudinga valgyti ir raugintas daržoves, kurios ne tik išsaugo didžiąją dalį vitaminų, bet ir turi daug probiotikų, padedančių žarnyno veiklai ir netgi gali padėti apsisaugoti nuo vėžio.
Rauginti agurkai.
Rauginti agurkai. / Shutterstock nuotr.
Gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė.
Gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė.

Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė teigia, kad be pomidorų ir agurkų turime labai daug lietuviškų daržovių, kurias galime valgyti žiemą ir ištisus metus.

„Tai morkos, įvairūs kopūstai ir burokai. Taip pat nepamirškime tokių vertingų daržovių kaip moliūgai, cukinijos, baklažanai, salierai, svogūnai, česnakai, avokadai, šparaginės pupelės ir kitos ankštinės daržovės.

Kita vertus, dabar ištisus metus galima įsigyti ir užaugintų žalumynų, turinčių daug žiemą reikalingų vitaminų ir kitų naudingų medžiagų: špinatų, rūgštynių, prieskoninėmis žolelėmis vadinamų petražolių, kalendrų, svogūnų laiškų, krapų. Juose būtinų aktyvių medžiagų itin gausu“, – sako pašnekovė.

Dietologė priduria, kad nederėtų pamiršti į mitybą įtraukti ir raugintų daržovių – kopūstų ir agurkų. Jose ne tik gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų, rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus.

Taip pat skaitykite: Valgiaraščio planavimas: būdai sutaupyti, apie kuriuos galbūt nepagalvojote

„Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui. Daugelis klysta, manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku, jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija“, – sako L. Romeraitė-Kuklierienė.

Taip pat svarbu nepamiršti, kad naudingųjų savybių raugintos daržovės turi tik jas užraugus su druska. Marinuotos su actu daržovės minėtų savybių neturės.

Rauginti kopūstai
Receptas: Rauginti kopūstai su spanguolėmis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 69
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Spanguolės: 100.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (2-3)
Obuoliai: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Kopūstus nestambiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite.
  2. Tuomet sluoksniuokite kopūstus, morkas, su nuluptais ir perpus perpjautais obuoliais bei spanguolėmis į indą.
  3. Kaskart po sluoksniavimo užberkite pagal skonį druskos, cukraus, kmynų. Kad atsirastų daugiau sulčių, galite šį turinį nestipriai pastuksenti. Kuo? Paprasčiausias įrankis, kurį pasigaminsite per kelias minutes: šampano ar kitokį butelį ilgesniu, patogiu į ranką paimti kakleliu pripilkite vandens ir užsukite.
  4. Nepamirškite taip paruoštų kopūstų prislėgti ir pastatyti į šiltą vietą, kad pradėtų rūgti.
  5. Kartkartėmis pamaišykite juos ar pabadykite peiliu, kad išeitų susidaręs oras.
  6. Po 4-5 dienų jau galėsite skanauti. Arba jei pasigaminsite daugiau (4 žmonėms nurodytą  ingredientų kiekį dauginkite iš 4), sandariai sudėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje.
Suskleisti
Rauginti kopūstai kepti su džiovintomis slyvomis
Receptas: Rauginti kopūstai kepti su džiovintomis slyvomis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 30
Receptas
Ingredientai
Rauginti kopūstai su morkomis 500.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 200.00 ml
Džiovintos slyvos: 8.00 vnt. (8-10 vnt. be kauliukų)
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepkite šlakelyje aliejaus.

2. Kopūstus perplaukite šaltu vandeniu ir sumaišykite su svogūnais, druska bei džiovintomis slyvomis. Formeles patepkite aliejumi, sudėkite kopūstus ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų.

3. Kepkite apie 20 minučių 175 °C temperatūros orkaitėje.

4. Norint tokiu būdu pagaminti įdarą pyragėliams arba pyragui, slyvas reikia supjaustyti. Šiuos kopūstus galima ruošti porcijinėse formelėse arba didesnėje kepimo formoje, tik ji turi būti storų sienų (stiklinė, keramikinė). Slyvas geriau naudoti saldesnes.

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Suskleisti
Rauginti kopūstai su moliūgais ir žolelėmis
Receptas: Rauginti kopūstai su moliūgais ir žolelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Moliūgai: 1.00 kg
Raudonėliai: 10.00 g (pagal skonį)
Mėtos: 10.00 g (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite moliūgą postambiais gabalėliais ir pabarstykite cukrumi bei palikite kuriam laikui, kad išsiskirtų sultys.
  2. Susmulkinkite kopūstus, pertrinkite juos su druska ir sumaišykite su smulkintomis žolelėmis.
  3. Į paruoštą indą dėkite kopūstus, o ant viršaus moliūgus. Prislėkite paruoštus kokiu nors sunkiu daiktu ir palikite kelioms paroms šiltoje vietoje.
  4. Po kelių dienų galite ragauti ir sudėti į stiklainius. Laikykite šaltoje ir vėsioje vietoje.
Suskleisti

Žiemą išaugusią raugintų daržovių paklausą pastebi ir prekybininkai.

„Nors raugintų daržovių būna ir kitais metų laikais, labiausiai jos perkamos žiemą, tikriausiai, todėl, kad žmonės taip įpratę, nes dabar ir vidury žiemos žalumynų galima laisvai nusipirkti. Pirkėjai ieško lietuviškų prekių, todėl pas mus – tik Lietuvos ūkininkų pagal tradicinius receptus raugtos daržovės. Vieniems patogiau iš karto maišeliuose supakuotos, o kiti nori, kad įdėtume tiesiai iš kubilo. Žmonės sako, kad skaniausi – rauginti kopūstai su spanguolėmis“, - pasakojo prekybos miestelyje „Urmas“, įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje, prekiaujanti Greta Padriezienė.

Rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus.

Anot G. Padriezienės, dažnai pirkėjai pasiteirauja ir patarimų, kaip geriausiai paruošti, su kuo valgyti raugintas daržoves. Daugelis išsikalba, kad raugintus mėgsta sumaišyti su aliejumi, įdėti šiek tiek svogūnų. Vis tik didžiausia dalis pirkėjų teigia kopūstus troškinantys su dešrelėmis ar šonkauliukais.

Dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė atkreipia dėmesį, kad troškinant kopūstus aukštoje temperatūroje, jie praranda dalį vertingų medžiagų.

Taip pat skaitykite: 7 priežastys, kodėl verta valgyti raugintus kopūstus

„Kasdien rekomenduojama suvalgyti daugiau nei 400 g daržovių. Didžiąją dalį jų rekomenduojama valgyti šviežias bei raugintas. Dalis gali būti ir šaldytų – tai geras konservavimo būdas, nes didžioji dalis naudingų medžiagų išlieka. Nedidelė dalis daržovių gali būti termiškai apdorota. Stenkitės kiek įmanoma trumpiau kaitinti daržoves, nes dauguma naudingų medžiagų aukštoje temperatūroje žūva“, - pataria gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius