-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Idealūs pusryčiai pagal mitybos specialistę Ievą Savicką

Apie pusryčių naudą esame girdėję nemažai, o ir straipsnių prirašyta, atrodo, pakankamai. Remiantis apklausų duomenimis, dažnas žmogus pusryčius praleidžia arba išvis – geria tik kavą ir suvalgo mažą indelį jogurto ar sūrelį. Tačiau jeigu norite atsikratyti svorio, priaugti raumenų ar tiesiog gyventi sveikai, būtina valgyti visaverčius pusryčius.
Kaip išlaikyti normalų svorį?
Kaip išlaikyti normalų svorį? / Flickr.com

Tyrimai atskleidžia, kad subalansuotų pusryčių valgymas stiprina imuninę sistemą, spartina medžiagų apykaitą, o jų praleidimas – silpnina ir lėtina minėtus procesus. Tiesa, svarbu ne tik valgyti, bet ir gebėti atsirinkti tinkamą maistą. Pateikiame kelias pusryčių valgymo taisykles bei kilo.lt mitybos specialistės Ievos Savickos patarimus idealių pusryčių pasirinkimui.

Mitybos specialistė Ieva Savicka.
Mitybos specialistė Ieva Savicka.

Valgykite tik pabudę

Specialistė pusryčius rekomenduoja valgyti praėjus ne daugiau kaip pusvalandžiui nuo to laiko, kai pabundate. Ši taisyklė svarbi tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais.

Pusryčiai žadina mūsų organizmą, suteikia energijos, paspartina medžiagų apykaitą, todėl pusryčiauti patariama per pirmą pusvalandį nuo pabudimo. Tuo tarpu vėlesnis pusryčių valgymas medžiagų apykaitą lėtina.

Nepraleiskite pusryčių

Įprotis valgyti arba nevalgyti rytais yra formuojamas kasdien. Jeigu ryte valgyti visai nesinori, tai rodo, kad organizmo natūralus ritmas yra sutrikęs. Tam yra keletas priežasčių: prasta miego kokybė, stresas, piktnaudžiavimas kofeinu, alkoholiu, fizinio aktyvumo trūkumas arba prasta visos dienos mityba.

Atsisakydami maisto ryte, padarysite neigiamą įtaką medžiagų apykaitai, kadangi vėl praleisite progą ją paspartinti.

Kiekvieną dieną mes turime gauti tam tikrą kiekį reikiamų maistinių medžiagų, kurias organizmas pasisavina vartojant įvairius maisto produktus. Praleidžiant pusryčius, padidėja poreikis vartoti didesnį maisto kiekį kitų valgymų metu bei atsiranda persivalgymo rizika. Tuo labiau, padidinus suvartojamų medžiagų kiekį būtent antroje dienos pusėje, nesunaudota energija yra kaupiama kūne riebalų pavidalu, todėl pusryčių praleidimo įprotis daro neigiamą įtaką kūno linijoms.

Vakare arba prieš miegą vartojant maistą dideliais kiekiais, organizmas apsunksta, ir ryte pabudę galite jaustis sotūs, gali atrodyti, kad organizmas dar nėra pasiruošęs pusryčiams. Tačiau atsisakydami maisto ryte, padarysite neigiamą įtaką medžiagų apykaitai, kadangi vėl praleisite progą ją paspartinti, tad taip ir toliau suksitės šitame užburtame rate. Jeigu netikite, kad prie pusryčių galima priprasti, išsikelkite sau dviejų savaičių iššūkį ir stebėkite savo įpročių pokyčius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Norite numesti svorio? 5 produktai, kurių turite atsisakyti pirmiausia

Idealus pasirinkimas pusryčiams – košės

Įvairios grūdų ar kruopų košės yra puikus kompleksinių angliavandenių šaltinis, kuris mums padeda pradėti dieną kupiniems jėgų.

„Tai labai svarbu ryte, kai pavalgę skubame į numatytus dienos darbus. Valgant košes, energiją gauname lėtai ir tolygiai, todėl ilgą laiką jaučiamės energingi, kupini jėgų ir greitai neišalkstame. Valgant tokios rūšies angliavandenius iš pat ryto, nekyla hipoglikemijos rizika, kuomet gliukozės lygis kraujyje nukrenta tiek, kad jaučiame svaigulį ir didelį alkio jausmą, kai atrodo, kad bet ką suvalgytumėme.

Jeigu ryte valgyti visai nesinori, tai rodo, kad organizmo natūralus ritmas yra sutrikęs.

Esant tokios būsenos tikriausiai ne kartą pastebėjote, kad ranka linksta būtent prie saldumynų, nes tai pats greičiausias būdas atstatyti gliukozės kiekį kraujyje, bet, deja, – ne pats sveikiausias. Greitas gliukozės pokytis kraujyje nėra naudingas sveikatai ir užsibrėžtų tikslų siekimui. Žinoma, net ir valgant košes negalima daryti ilgų tarpų tarp valgymų, nes tuomet net ir tokio pobūdžio pusryčiai nepadės jums išvengti papildomo noro užkąsti menkaverčių produktų“, – teigia Ieva.

Vaisių ar jų kokteilių nepakanka

Pusryčiams visgi nevertėtų rinktis vienų vaisių ar jų kokteilių. „Košių nauda yra ta, kad gauname lėtai pasisavinamos energijos, kuri palaiko gana pastovų gliukozės kiekį kraujyje. Vaisiai tokios savybės neturi ir veikia priešingai.

Ryte, tuščiu skrandžiu suvalgius nemažą kiekį vaisių, greitai pakyla gliukozės ir insulino koncentracija kraujyje. Visa tai skatina riebalų kaupimo procesą. Vaisiai susideda iš greitai pasisavinamų angliavandenių, todėl rinkdamiesi juos pusryčiams greitai ir vėl išalkstame, kadangi vaisių teikiama energija yra trumpalaikė. Nepaisant to, vaisiai yra puikus vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis, todėl visos dienos mityboje jie yra būtini, tačiau reikia žinoti, koks metas jiems yra tinkamiausias.

Didžiausia angliavandenių kiekį turime gauti pirmoje dienos pusėje, dėl to priešpiečiams galite rinktis kokios tik norite rūšies vaisius. Darbo metu ar per pertraukėlę suvalgius vaisių suaktyvinsite ne tik medžiagų apykaitą, bet ir smegenų veiklą, todėl prie darbų grįšite kupini energijos. Vaisiai taip pat galimi ir pusryčiams, tačiau reikėtų juos valgyti ne kaip pagrindinį patiekalą, o tik kaip ingredientą kartu su liesais baltymais ar kompleksiniais angliavandeniais, kad būtų sulėtintas vaisiuose esančių angliavandenių pasisavinimas“, – pataria Ieva.

Fotolia nuotr./Vaisių ir uogų kokteiliai.
Fotolia nuotr./Vaisių ir uogų kokteiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius