Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reiškia įvairios vaisių ir daržovių spalvos?

Nuo pat mažens girdime, jog vaisius ir daržoves valgyti sveika, bet ar pastebėjote, kokie jie spalvoti? Būtent spalvos ir lemia tai, kokių naudingųjų medžiagų yra vaisiuose bei daržovėse. Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė visų pirma pabrėžia, jog vaisiai ir daržovės yra vienas iš pagrindinių maistinių skaidulų šaltinių. Žmogaus organizmui yra svarbi maisto produktų įvairovė. Todėl, anot gydytojos, renkantis skirtingų spalvų vaisius ar daržoves reikia prisiminti, kad iš pačių įvairiausių rūšių gauname ir skirtingų mūsų organizmui naudingų medžiagų.
Saldžiosios paprikos
Vaisiai ir daržovės / Fotolia nuotr.

Raudona: pomidorai, arbūzai, greipfrutai, raudonasis kopūstas

Raudonos spalvos vaisiai ir daržovės pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Jose esančios medžiagos padeda reguliuoti kraujospūdį, saugo ląsteles nuo pažeidimų.

K. Jasmontienė teigia, jog žymiausias raudonų daržovių atstovas yra pomidoras – pagrindinė pomidorų vertybė yra ta, kad juose yra nemažai likopeno – natūralaus veiksmingo antioksidanto, saugančio ląsteles nuo žalojančio laisvųjų radikalų poveikio bei kitų aplinkos iššūkių.

Pasak gydytojos, tyrimai rodo, jog likopenas padeda apsisaugoti ir nuo vėžio.

Geltona, oranžinė: morka, moliūgas, citrina

Norint turėti naudos apdorojant produktus, tiek šaldant, tiek ir konservuojant, svarbu tai padaryti teisingai, nepersistengti naudojant druską, cukrų ar actą

Geltonos bei oranžinės daržovės ir vaisiai, sako K. Jasmontienė, turi beta karotino, taip pat vitamino A, kurie gerina regėjimą, stiprina plaukus, nagus, gražina odą.

Šios spalvos gėrybės taip pat sveika jūsų širdžiai – jos mažina cholesterolio kiekį bei reguliuoja kraujo spaudimą.

Žalia: brokoliai, kopūstai, špinatai

Žaliuose vaisiuose ir daržovėse yra vitamino C, jie pasižymi ir antioksidacinėmis savybėmis, stabdo odos senėjimą, gerina virškinimą, reguliuoja kraujospūdį, taip pat saugo nuo uždegimų.

Mėlyna, violetinė, juoda: baklažanas, mėlynės, alyvuogės

Anot gydytojos, tamsių spalvų vaisiai ir daržovės taip pat labai naudingi organizmui – juose esančios medžiagos gerina virškinimą, regėjimą, taip pat padeda išvengti širdies ligų, reguliuoja cholesterolio kiekį, saugo ląsteles nuo pažeidimų ir net nuo onkologinių ligų.

Balta: svogūnai, česnakai, krienai, ropės

Ne be reikalo susirgus raginama valgyti daugiau česnako – baltos spalvos vaisiai ir daržovės turi antibakterinių savybių, gerina imuninę sistemą, kovoja su organizmą puolančiais virusais.

Gydytoja K. Jasmontienė pataria rinktis ryškesnius vaisius ir daržoves, nes ryškesnė spalva užtikrina didesnį vitaminų ir mikroelementų kiekį.

Gydytoja ragina visada valgyti kuo įvairesnių spalvų vaisių ir daržovių, ypač tamsiomis lietuviškomis žiemomis

Ji taip pat teigia, jog, esant galimybei, geriausia yra produktus rinktis pagal mūsų sezonus, tuos, kurie yra užauginami Lietuvoje. Jeigu žiemą norime pasimėgauti šiltojo meto derliumi, geriausia daržoves ir vaisius šaldyti – taip jie praranda mažiausiai naudingųjų medžiagų.

Apskritai, pasak gydytojos, norint turėti naudos apdorojant produktus, tiek šaldant, tiek ir konservuojant, svarbu tai padaryti teisingai, nepersistengti naudojant druską, cukrų ar actą.

Kuo ryškesnės spalvos, tuo geresnė nuotaika – tad, jei norite jaustis ne tik sveiki, bet ir laimingi, gydytoja ragina visada valgyti kuo įvairesnių spalvų vaisių ir daržovių, ypač tamsiomis lietuviškomis žiemomis.

Penkis kartus per dieną

Renkantis maisto produktus reiktų pagalvoti ne tik apie tai, kad vaisiai ir daržovės būtų įvairių spalvų, bet ir apie tai, kad per dieną būtinai turėtumėte suvalgyti 5 jų porcijas.

Tai sudarytų apytikriai 400-600 gramų, kuriuos kasdien suvalgyti rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

O rinkdamiesi Europos Sąjungoje užaugintus produktus būsite tikri dėl jų kokybės – ES šalyse auginamiems vaisiams ir daržovėms taikomi griežti reikalavimai, suformuluoti remiantis Europos maisto saugos tarnybos mokslininkų išvadomis.  

Teisingas įprotis / ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius