Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mediko patarimai: kaip mus veikia miegojimas ant skirtingo paviršiaus

Pasak medikų, nugaros skausmai – viena iš didžiųjų XXI amžiaus problemų. Pirmiausiai mūsų stuburas kenčia nuo nejudraus gyvenimo būdo, tačiau ne mažesnę apkrovą jis gauna ir miego metu, jei lovos minkštumas ar kietumas nedera su mūsų kūno fiziologiniais ypatumais. Taigi ką reikia žinoti, renkantis čiužinį?
Lovoje
Lovoje / 123RF.com nuotr.

Per dieną stuburas sutrumpėja – naktį turime jį ištempti

Santaros klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadovas prof. Alvydas Juocevičius teigė, kad čiužinys turi visgi būti pakankamai kietas, kad stuburas išliktų tiesus. Tiesa, komfortiško kietumo pojūtis – dažnai individualus dalykas, priklausantis ir nuo žmogaus svorio bei figūros.

Mūsų stuburas dėl apkrovų per dieną sutrumpėja 1–2 centimetrais, todėl per naktį jis vėl turi būti ištemptas.

„Svarbiausia sąlyga – tiek gulint ant nugaros, tiek ant šono, stuburas turi išlikti pakankamai tiesus.

Kita vertus, tiek ant nugaros, tiek ant šono turėtume jaustis komfortiškai. Būtent todėl čiužinys neturi būti per minkštas, nes gulint tiek ant nugaros, tiek ant šono susidarys fiziologiškai netinkami išlinkimai, o tai neleis per naktį visiškai atsistatyti stuburo struktūroms.

Per dieną stuburas šiek tiek suspaudžiamas, o per naktį viskas turi grįžti į savo vietas. Pavyzdžiui, sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas, kilnodamas didelius svorius, per dieną sutrumpėdavo net keliais centimetrais. Mūsų stuburas dėl apkrovų taip pat per dieną sutrumpėja 1–2 centimetrais.

Jei sudarome stuburui sąlygas per naktį išlikti tiesiam, jis puikiausiai atsistato. Jei paliksime kurį nors kampą iškreiptą, visa serija diskų bus ir toliau spaudžiama, balansas negrįš.

Dabar yra naujos kartos čiužinių, kurie prisitaiko prie mūsų kūno. Jie palaiko teisingą stuburo padėtį. Jie gali būti kietesni ar minkštesni, todėl juos renkantis reikia atsižvelgti į savo kūno svorį, figūrą.

Pavyzdžiui, jeigu pečiai labai platūs, o dubuo siauras, reikia ieškoti čiužinio, ant kurio atsigulus šonu stuburas išliktų tiesus. Kadangi naktį daug vartomės, labai stipriai prisitaikantis ir mūsų pozą fiksuojantis čiužinys, ant kurio būna net sunku pasiversti, nors labai gerai stabilizuoja stuburo padėtį, ne pats geriausias variantas, nes mes vis tiek versimės, ir nėra gerai, kad mums dar reikės įveikti pasipriešinimą“, – aiškino medikas.

Donoras.lt nuotr./Profesorius Alvydas Juocevičius
Donoras.lt nuotr./Profesorius Alvydas Juocevičius

Ar kietas pagrindas – visada gerai?

Pašnekovo teigimu, tinkamas čiužinys miegui – iš tiesų svarbus dalykas, ypač dirbantiems sunkų fizinį darbą arba per dieną ilgai sėdintiems prie kompiuterio. Deja, žmonės vis dar dažnai miega ant seno, nugulėto čiužinio, kuris per minkštas, todėl ilgainiui nuo kūno svorio atsiranda neteisingas įdubimas.

Kartais padėtį gali šiek tiek pataisyti antčiužinis, tačiau viskas priklauso nuo to, kiek pats čiužinys bus išgulėtas. Jeigu yra didelis įdubimas, jo nepanaikins joks antčiužinis, galintis atlikti kompensacinę funkciją tik tuomet, jei čiužinys ne visai tinka, bet dar pakankamai geras.

Gulint stuburas kaklo srityje turi būti tiesus. Jeigu pagalvė bus per žema, kaklas bus palinkęs į vieną pusę, jei per aukšta – į kitą.

Pasak A.Juocevičiaus, pirmas signalas, ar čiužinys geras – jei atsikėlę nejaučiate jokio sustingimo, skausmų ir tiesiog jaučiatės pailsėję. Jeigu atsikeliate sustingę, su nugaros skausmu, čiužinį reikia keisti.

Paklaustas, kaip vertina populiarų požiūrį, kad stuburui labai sveika gulėti ant visai kieto pagrindo, medikas patikino, kad daliai žmonių tai iš tiesų tinka.

„Aišku, miegoti ant kieto pagrindo reikia priprasti, bet stuburas iš tiesų bus pakankamai tiesus. Kai kurie žmonės, kuriems paūmėja stuburo skausmai, iš tiesų taip daro ir tvirtina, kad jiems padeda. Tačiau toks variantas tikrai tinka ne visiems. Daliai žmonių kaip tik atsiranda skausmai.

Jei stuburas jau daug metų iškrypęs, kietas pagrindas dirbtinai ištiesins stuburą, bet tai nėra sveika ir natūralu. Stuburo negalima tiesinti per jėgą. Daug geriau stuburui, kai čiužinys natūraliai prisitaiko prie mūsų kūno formos. Taip pat sunkiau ant kieto pagrindo miegoti liekniems žmonėms, nes jiems ima skaudėti šonus, kadangi jų kaulai yra labai arti odos. Tai natūralu – pragulos liekniems žmonėms visada išsivysto daug greičiau“, – aiškino pašnekovas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gydytoja pataria: norite gerai išsimiegoti – žinokite savo organizmo cirkadinius ritmus

123rf.com nuotr./Miegas
123rf.com nuotr./Miegas

Kaip pasirinkti pagalvę

Medikas atviravo naudojantis ortopedinę pagalvę, kadangi pastaroji turi reikalingą kalnelį kaklui. Tiesa, net ir renkantis ortopedinę pagalvę, reikia pasirinkti tinkamą jos aukštį. Mat gulint stuburas kaklo srityje turi būti taip pat tiesus. Jeigu pagalvė bus per žema, kaklas bus palinkęs į vieną pusę, jei per aukšta – į kitą. Būtent todėl ortopedinėse pagalvėse padarytas įdubimas galvai ir kalnelis kaklui.

„Pailsinti kaklą yra labai svarbu, šiais laikais tai aktuali problema, kadangi sėdėdami prie kompiuterio apkrauname ne tik juosmens, bet ir kaklo sritį. Jei miegate ant paprastos pagalvės, reikėtų rinktis žemesnę, antraip kaklo sritis taip pat netinkamai bus išlenkta. Kaklui galioja ta pati taisyklė – kad stuburas pailsėtų, jis turi būti savo fiziologinėje padėtyje, tai yra turi išlikti nepažeisti fiziologiniai išlinkimai.

Įvairūs natūralūs užpildai, pavyzdžiui, pūkai, plunksnos, grikiai, iš tiesų geriau prisitaiko prie galvos ir veido formos. Istoriškai tokias pagalves mūsų protėviai naudojo, tačiau vėlgi reikia vengti aukštų pagalvių“, – patarė medikas.

Kuo labiau silpsta raumenys, tuo labiau krypsta stuburas, ir atvirkščiai

Pasak A.Juocevičiaus, mūsų amžiuje nugaros skausmai – didžiulė problema, kadangi sėdint stuburui tenka didžiausias krūvis, todėl labai svarbu naktį papildomai stuburo neapkrauti. Kol žmogus jaunas, jis labai gerai prisitaiko prie visko, taip pat ir prie nepatogaus čiužinio. Tačiau su amžiumi atsiranda stuburo pakitimų, ir jau ne taip viskas paprasta.

„Mūsų protėviai daug fiziškai judėdavo, buvo treniruoti, todėl jų stuburas buvo labai stangrus, raumenys jį laikydavo.

Mes nebeturime ištvermingų, gerų raumenų, todėl didesnė krūvio dalis tenka pasyvioms struktūroms – diskams, sąnariams ir pan., ir jos dėl to daug greičiau susidėvi.

Susidaro užburtas ratas – mes labai mažai judame, todėl mūsų raumenys blogai atlieka stuburą stabilizuojančią funkciją ir greitai pavargsta. Dėl to, kad jie pavargsta, atsiranda pakitimų, o dėl pastarųjų raumenys vargsta toliau, jie bando stuburą stabilizuoti, bet išsenka, jų masė pradeda mažėti, ir jie praranda stangrią struktūrą. Ir kuo daugiau pakitimų, tuo labiau silpsta raumenys.

Jei miegate ant paprastos pagalvės, reikėtų rinktis žemesnę, antraip kaklo sritis taip pat netinkamai bus išlenkta.

Taigi jeigu jūsų raumenys geri, net miegodami ant nelabai gero čiužinio, nieko bloga nepajausite, bet jeigu raumenys jau nusilpę, stuburo struktūros per naktį nespės atsigauti po krūvio, kurį gavo dienos metu, todėl degeneraciniai stuburo pakitimai dar labiau intensyvės, nes kitos dienos krūvis stuburą vargins dar labiau. Norint to išvengti, reikia žinoti, kad pasyvaus poilsio stuburo struktūroms reikia tikrai pakankamai daug“, – aiškino medikas.

Taigi tinkamas miego pagrindas nėra tik komforto dalis, bet ir turi didžiulį poveikį mūsų savijautai ir sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius