Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mityba: 10 mitų, kurių dietologai nekenčia labiausiai

Profesionalai teigia, kad pats laikas nebetikėti šiais mitais apie sveiką mitybą ir svorio metimą.
Avokadai ir bananai
Avokadai ir bananai / 123RF.com nuotr.

Subtilių temų sąraše vieną aukščiausių vietų užima tinkama mityba, rašo Prevention.com. Klientai nuolat pasakoja, kad jiems atsibodo girdėti prieštaraujančią informaciją apie mitybą, ir jie jau nebežino, kuo tikėti.

Sutaupysite pinigų ir būsite gerokai sveikesni, jei valgysite kuo mažiau apdorotus produktus ir „kasdienį supermaistą“.

Patikėkite, dietologai šiuo atveju su jumis visiškai sutinka. Šiais laikais kiekvienas save laiko mitybos specialistu, o tai sukelia plačiai paplitusius mitybos nesusipratimus. Pateikiame jums 10 populiariausių mitų apie mitybą, kurių dietologai negali pakęsti.

1 mitas. Supermaistas yra egzotiškas ir brangus

„Tai yra vienas labiausiai erzinančių mitų. Nors man patinka kuo daugiau sužinoti apie maistingųjų medžiagų kupiną maistą iš įvairiausių pasaulio kampelių, noriu, kad žmonės žinotų, jog vietinis, kasdienis maistas taip pat yra supermaistas – ir gerokai pigesnis“, – sako teksto autorė, dietologė Christy Brissette.

Pasak jos, jeigu jūsų mityba kupina apdoroto maisto ir tiesiog į ją įterpiate ožerškio uogų ar spirulinos dumblių, dar nereiškia, kad jūsų mityba yra sveika. „Sutaupysite pinigų ir būsite gerokai sveikesni, jei valgysite kuo mažiau apdorotus produktus ir „kasdienį supermaistą“ – špinatus, grybus, moliūgus, mėlynes, apelsinus ir obuolius, lęšius, nesmulkintus grūdus ir riešutus. Šie pažįstami produktai yra kupini antioksidantų ir ląstelienos, be to, jie nesumažins jūsų biudžeto, kaip padarytų acai uogų milteliai“, – teigia Ch.Brissette.

Vida Press nuotr./Špinatai
Vida Press nuotr./Špinatai

Ji primena, kad kai rinkoje atsiranda naujas egzotiškas superproduktas ir tampa labai populiarus, visa tai tėra išpūstas reikalas. Niekada nebus vieno maisto produkto, geresnio už visus kitus. Paklauskite savęs, ar leisdami pinigus šiuo metu populiariam supermaistui, labai padedate pagerinti savo sveikatą. O gal yra kitų jūsų mitybos dalių, kurias reikėtų patobulinti.

2 mitas. Jei esi liekna, vadinasi, esi sveika

Šitą mitą sunku pamiršti, nes mūsų visuomenė labai daug dėmesio kreipia į kūno matmenis. Visur, kur tik galime pažvelgti, visuomenė mums sako, kad lieknumas yra geidžiamas. Laimė, šis mitas pradeda sklaidytis.

Antsvorio turintys ir aktyvų gyvenimo būdą praktikuojantys žmonės gali būti sveikesni ir gyventi ilgiau nei lieknesni nesportuojantys asmenys.

„Iš tiesų mes beveik negalime kontroliuoti savo kūno dydžio ir formos, be to, šie dalykai neapibrėžia mūsų sveikatos“, – sako Kaleigh McMordie, tinklalapio „Lively Table“ dietologė.

Tyrimai rodo, kad antsvorio turintys ir aktyvų gyvenimo būdą praktikuojantys žmonės gali būti sveikesni ir gyventi ilgiau nei lieknesni nesportuojantys asmenys. Visų mūsų kūnų tipai skirtingi ir pats laikas nebekreipti dėmesio į dydį, nukreipti jį į sveikesnių įpročių ugdymą.

„Kaip dietologė, noriu matyti, kad žmonės renkasi maistą, remdamiesi jo maistiniais pranašumais, o ne vien galvodami apie kalorijas. Pavyzdžiui, lašiša salotose yra daug maistingesnis pasirinkimas nei apdoroti vištienos gabaliukai, kupini dirbtinių skonių, spalvų ir konservantų“, – teigia Ch.Brissette.

3 mitas. Vegetarai ir veganai negauna pakankamai baltymų

Šis mitas po pasaulį sklando jau kurį laiką ir augalinės kilmės dietologams jau užtenka. Nuomonė, kad žmogui būtina valgyti mėsą, norint išgyventi, yra tiesiog nepagrįsta. „Gerai subalansuota, augalinės kilmės mityba, su daugybe augalinės kilmės produktų, yra sveika ir pamaitinanti kūną, – sako Jennifer Rodriguez, tinklalapio „Food Is Vida“ dietologė. – Tokia mityba gali suteikti visas reikalingas amino rūgštis ir patenkinti kiekvieno asmens kalorijų poreikį.“

Kaip aiškina dietologė Amy Gorin iš Niujorko, reikia planuoti savo maistą ir pasirūpinti gerais baltymų šaltiniais. Ankštiniai, tokie kaip pupos, lęšiai, avinžirniai ir džiovintos pupelės yra puikus baltymų šaltinis, turintis apie 8 gramus baltymų vienoje porcijoje (1/2 stiklinės pagaminto produkto). „Man patinka juos (ankštinius) maišyti su pakepintomis daržovėmis arba rudaisiais ryžiais, arba net naudoti juos kaip priedą ant picos“, – sako A.Gorin.

Pasak jos, gerai suplanuota vegetariška arba veganiška mityba taip pat gali padėti sumažinti antro tipo diabeto, aukšto kraujospūdžio, širdies ligų ir kai kurių vėžio rūšių riziką. Tačiau jei norite laikytis vegetariškos arba veganiškos mitybos, reikėtų susitikti su dietologu ir įsitikinti, kad gaunate visas reikiamas maistines medžiagas.

4 mitas. Turite vengti cukraus, net vaisių

Becukrė mityba šiuo metu yra labai populiari, tačiau yra skirtumas tarp cukraus, randamo vaisiuose ir daržovėse, ir rafinuoto, randamo apdorotame maiste. Vaisiuose ir daržovėse taip pat gausu ląstelienos, kuri sulėtina natūralaus cukraus įsisavinimą.

„2015-ųjų mitybos gairės primygtinai ragina sumažinti pridėtinio cukraus, sausainiuose, tortuose, saldainiuose ir saldžiuosiuose gėrimuose randamų saldiklių rūšies, vartojimą iki 10 proc. (ar net mažiau) dienos kalorijų normos, – aiškina Elizabeth Ward, tinklalapio „Better Is The New Perfect“ dietologė. – Į šią rekomendaciją neįeina natūraliai saldus maistas, kuris taip pat yra svarbių vitaminų, mineralų ir fito maistinių medžiagų šaltinis.“

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių cukrus
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių cukrus

Pasak specialistės, jeigu norite sumažinti cukraus vartojimą, daug protingiau yra sumažinti pridėtinio cukraus vartojimą, o ne atsisakyti maistinių medžiagų kupinų maisto produktų. (Maisto įmonės pridėtinį cukrų slepia po daugybe įvairių pavadinimų.) „Žinoma, vaisiai, daržovės, jogurtas ir kefyras yra visiškai kitoje kategorijoje nei gazuoti gėrimai ir kepti saldėsiai. Pastaruosiuose gausu pridėtinio cukraus ir kalorijų, ir labai mažai maistingųjų medžiagų“, – sako E.Ward.

5 mitas. Sojoje gausu moteriškų hormonų

Nerimaujate, kad vartojant sojos maistą arba sojos baltymus vyrams užaugs krūtys, jums padidės vėžio rizika? Sojos tyrimai sako, kad tai – mitai.

Sojos vartojimas neturi reikšmingo poveikio žmogaus sveikatai.

„Noriu, kad žmonės žinotų, jog tarp estrogeno (kūne esančio hormono) ir fitoestrogeno (daug silpnesnės rūšies, randamos sojoje) yra didžiulis skirtumas, – pabrėžia Nita Shandra, tinklalapio „Carrots & Cake“ dietologė. – Apžvelgus literatūrą, matome, kad sojos vartojimas neturi reikšmingo poveikio žmogaus sveikatai. Iš tiesų, 2 ar 3 porcijos mažai apdorotos sojos per dieną gali turėti apsauginį poveikį.“

Mitybos ir dietetikos akademijos dietologė ir atstovė spaudai Ginger Hultin teigia: „Vyrai, vartodami sojos produktus, nesumoteriškės; soja yra saugi ir sveika, tinka vartoti vaikams, ji nesukelia ir neskatina vėžio. Yra įrodymų, kad soja gerina kaulų sveikatą bei stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, taip pat yra puikus baltymų ir maistinių medžiagų šaltinis.“

Geriausia rinktis neapdorotus sojos produktus, tokius kaip sojos pupelės ir fermentuotą soją, pavyzdžiui, tempe arba miso – stiprina žarnyną. Šios sojos rūšys yra mažiausiai apdorotos ir jose yra daugiausia maistinių medžiagų.

6 mitas. Norėdami numesti svorio, turite atsisakyti angliavandenių

Šis mitybos mitas sklando jau metų metus ir iš proto varo dietologus, tokius kaip Kristen Smith, tinklalapio „360 Family Nutrition“ įkūrėją. „Nebijokite valgyti angliavandenių turinčio maisto. Tačiau nepamirškite kontroliuoti porcijų, – sako K.Smith. – Geriausias būdas nepadauginti angliavandenių porcijos yra pripildyti pusę lėkštės vaisiais arba daržovėmis, ketvirtadalį lėkštės nesmulkintais grūdais ir ketvirtadalį - lieso baltymo šaltiniu.“

Dietologė Christina Fitzgerald sutinka: „Kalbant apie mitybą ir svorį, daug svarbiau yra bendra pasirenkamo maisto kokybė ir kiekybė. Svoris augs, jei valgysite daugiau, nei reikia jūsų kūnui, o ne dėl kokios nors maistinės medžiagos.“

Vida Press nuotr./Duona
Vida Press nuotr./Duona

Labai protinga pakeisti rafinuotus grūdus baltos duonos pavidalu į angliavandenius, pamažu išskiriančius cukrų į kraują, tokius kaip avižos, saldžiosios bulvės ir quinoa, tačiau tikrai nebūtina iš savo mitybos išbraukti visų angliavandenių. Blogiausiu atveju, tai gali sukelti dar didesnį potraukį angliavandeniams ir svorio priaugimą, vos nustosite laikytis savo beangliavandenės mitybos.

7 mitas. Mityba, padedanti modeliams ir įžymybėms, padės ir jums

Jūsų mėgstamiausia įžymybė gėrė tik tuno ir šparagų sultis ir numetė 7 kg per dvi dienas. Ar tai reiškia, kad ir jūs turėtumėte išbandyti tą patį ir tikėtis tokio pat rezultato? Žinoma, ne.

Įžymybių gyvenimuose yra daugybė pagalbininkų. Tai reiškia, kad jos nenukenčia, jei po ekstremalios dietos kelias dienas nesugeba normaliai funkcionuoti.

Įsitikinimas, kad įžymybėms padėjusi mityba padės ir jums, yra mitas, kurio dietologai labai nekenčia. Pirmiausia, apsvarstykite informacijos apie šią ekstremalią mitybą, šaltinį. Ar jis padeda parduoti žurnalus? O gal stengiasi surinkti daugiau peržiūrų? Kaip teigia dietologė Sharon Palmer, jūs neturite nė menkiausio supratimo, ar pateiktos „mitybos“ įžymybė iš tiesų laikėsi.

Žinomi žmonės paprastai parenkami pagal puikią išvaizdą ir lieknus kūno tipus, kurie yra genetinės dovanos. Žmonių kūnų tipo ir metabolizmo genetinė įvairovė yra didžiulė, todėl daugeliui labai sunku pasiekti tą išvaizdą, kurią žurnalai pristato kaip grožio idealą.

„Man patinka priminti sau ir savo klientams, kad modelių ir įžymybių gyvenimuose yra daugybė pagalbininkų. Tai reiškia, kad jos nenukenčia, jei po tokios ekstremalios dietos kelias dienas nesugeba normaliai funkcionuoti.

Jūs tikriausiai neturite tokios prabangos arba gydytojo, galinčio atvažiuoti į namus bet kuriuo paros metu vos paskambinus. Ką jau kalbėti apie neigiamą poveikį jūsų sveikatai ir medžiagų apykaitai laikui bėgant. Patarimų dėl savo mitybos ieškokite kreipdamiesi į ekspertus, o ne žiūrėdami į įžymybes“, – pataria dietologė.

8 mitas. Natūralus cukrus nėra cukrus

Bandote sumažinti pridėtinio cukraus vartojimą, o baltąjį cukrų pakeitėte medumi, agavų arba klevų sirupu. Galbūt gaunate mažą kiekį antioksidantų iš medaus arba klevų sirupo, tačiau jūsų kūnas juos metabolizuoja panašiai kaip ir cukrų.

Dietologei ir „Nourish Nutrition“ savininkei Rebeccai Clyde žmonės pasakojo, kaip jie laikėsi becukrės mitybos, tačiau vartodavo agavų sirupą arba medų. „Medus, agavų sirupas ar kitokios rūšies cukrus nėra becukris, ir organizme jie perdirbami taip pat, – pabrėžia specialistė. – Tai nėra sveikiau už cukranendrę. Nebedemonizuokime cukraus ir nebegarbinkime medaus arba kitų saldiklių, o tiesiog laikykime juos lygius.“

Fotolia nuotr./Medus
Fotolia nuotr./Medus

9 mitas. Riebus maistas yra nesveikas

Manote, kad riebus maistas jus storina? Tyrimai rodo, kad tai mitas. Mažo kaloringumo mityba, kurioje yra sveikųjų riebalų, gali padėti žmonėms atsikratyti daugiau svorio nei panaši, kurioje sumažintas riebalų kiekis, – tokius rezultatus gavo „International Journal of Obesity“ išspausdintas tyrimas. Taip yra dėl to, kad riebalai padeda labiau mėgautis maistu ir neleidžia vėl išalkti. Abu šie veiksniai yra labai svarbūs, norint numesti svorio ir išlaikyti rezultatą.

„Nors viename grame riebalų iš tiesų yra daugiau kalorijų (9 kcal) nei viename grame baltymų (4 kcal) ar angliavandenių (4 kcal), jie nėra priešai, – tikina dietologė Natalie Rizzo. – Stebėjimo tyrimas parodė, kad 5 proc. dienos kalorijų, gaunamų iš sočiųjų riebalų, pakeitę nesočiaisiais riebalais, mirties riziką sumažinate net 27 proc. Kitaip tariant, nebijokite sveikųjų riebalų, randamų graikiniuose riešutuose, alyvuogių aliejuje ir avokaduose.“

Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas
Vida Press nuotr./Pjaustomas avokadas

Kiekvieno maisto metu vartokite sveikųjų riebalų, jie padės jums mėgautis maistu ir ilgiau išlaikys sotumo jausmą. „Man patinka įdėti avokadą į lavašą arba į glotnutį, košę ir salotas barstyti riešutais ir sėklomis bei gamintis padažus iš pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus“, – pasakoja dietologė.

10 mitas. Angliavandenių, baltymų ir riebalų vartojimas vienu metu kenkia virškinimui

Šis mitas gyvuoja jau nežinia kiek laiko. Pradžioje apie tai buvo kalbama kaip apie „maisto derinimą“, dabar šis mitas atgimsta „Atskiros mitybos“ pavidalu. Pagrindinė tokios mitybos mintis – baltyminis maistas, toks kaip kiaušiniai, turi būti valgomas vieno valgymo metu, angliavandenių kupinas maistas, toks kaip skrebučiai – kito valgymo metu, tačiau niekada kartu.

Maišyti angliavandenius, baltymus ir riebalus yra net naudinga, nes gaunate daugybę įvairių maistinių medžiagų.

„Šis mitas neturi jokio mokslinio pagrindo, nes kai tik maistas pasiekia skrandį, skrandžio rūgštis pradeda skaidyti visą maistą, – sako dietologė Lindsey Pine, „TastyBalance Nutrition“ savininkė. – Iš tiesų, maišyti angliavandenius, baltymus ir riebalus yra net naudinga, nes gaunate daugybę įvairių maistinių medžiagų, taip pažabojami insulino šuoliai, o baltymai ir riebalai padeda išlaikyti sotumo jausmą.“

Ar įsivaizduojate jogurtą be uogų arba krekerius be sūrio? Jūsų virškinimo sistema sukurta maisto įvairovei atlaikyti. Valgykite tai, ką mėgstate, o ne tai, ką perskaitėte dar viename straipsnyje apie naujausią mitybos tendenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius