-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 patiekalai su žiediniais kopūstais: užkandis, sriuba ir derinys su makaronais

Žiemą paprastai norisi valgyti riebiau ir sočiau, tačiau svarbu nepamiršti ir šviežio bei sveiko maisto: žalumynų ir daržovių. Vertėtų paskanauti ir žiedinių kopūstų, žinomų ir kalafiorų pavadinimu. Tai sotumo suteikianti, tačiau nekaloringa daržovė, tinkanti daugybei patiekalų.
Žiedinių kopūstų ir bulvių troškinys
Žiedinių kopūstų ir bulvių troškinys / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, kalafiorai yra viena iš seniausių žinomų Viduržemio jūros regiono daržovių.

„Kalafiorai, arba žiediniai kopūstai, buvo be galo mėgstami Italijos bei Kipro gyventojų, vėliau paplito ir Rytuose, pradedant nuo senovės Egipto bei Persijos žemių, o šiandien jų galima rasti beveik kiekviename pasaulio kampelyje. Žiediniai kopūstai priklauso augalų rūšiai, vadinamai Brassica oleracea. Jai priskiriamos ir kitos puikiai pažįstamos daržovės: lapiniai kopūstai, brokoliai ir Briuselio kopūstai“, – sako J.Sabaitienė.

„Fotolia“ nuotr./Žiedinis kopūstas
„Fotolia“ nuotr./Žiedinis kopūstas

Nors mūsų akims labiausiai pažįstamas baltos spalvos žiedinis kopūstas, jų būna net keturių spalvų: tradicinis baltasis, oranžinis, violetinis ir žalias. Nepriklausomai nuo to, kokios spalvos yra žiedinis kopūstas, visi jie pasižymi panašiomis sveikatai naudingomis savybėmis.

„Šis kopūstų šeimos augalas turi daugybę naudingųjų medžiagų, tokių kaip kalis, magnis, C, K bei B grupės vitaminai. 100 g žiedinių kopūstų per dieną gali suteikti beveik visą organizmui reikalingą dienos vitamino C dozę. Be vitaminų ir mineralų, daržovė gausi maistinių skaidulų, kurias organizmas lengvai ir greitai pasisavina. Be to, 100 gramų žiedinių kopūstų tėra vos 25 kalorijos“, – prideda J.Sabaitienė.

Vida Press nuotr./Kepti žiediniai kopūstai
Vida Press nuotr./Kepti žiediniai kopūstai

Paruošiami įvairiausiais būdais

„Tai ne tik skani, bet ir greitai paruošiama daržovė, todėl žiediniai kopūstai – idealus pasirinkimas dirbantiems ar nuolat skubantiems žmonėms, kurie stengiasi sveikai maitintis. Jei labiau mėgstate termiškai apdorotus kopūstus, virkite juos ne ilgiau nei 5 minutes. Norėdami, kad žiediniai kopūstai išlaikytų visas maistines medžiagas, geriau juos ruoškite ne vandenyje, o garuose. Visgi žiedinius kopūstus galima gaminti ir kitais būdais – kepti keptuvėje, orkaitėje, iš jų ruošti įvairiausias piurė, netgi veganų pamėgtus žiedinių kopūstų „kepsnius“, – pasakoja ekspertė.

Vida Press nuotr./Kepti kalafiorai
Vida Press nuotr./Kepti kalafiorai

Žiediniai kopūstai puikiai dera daugelyje patiekalų – jie puikiai tinka su kitomis įvairiausiomis daržovėmis, mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, makaronais ir gali būti gardinami įvairiausiais prieskoniais, o ypač ciberžole, česnaku, bazilikais, kalendra, čiobreliais, paprikos milteliais, kuminu, krapais. Žiediniai kopūstai dera su sūresniais priedais, tokiais kaip alyvuogės, ančiuviai, kaparėliai, taip pat ir riešutais, net obuoliais, paprika. Ir, žinoma, tradicinėmis arba saldžiosiomis bulvėmis, brokoliais, grybais, špinatais.

Vida Press nuotr./Kepti žiediniai kopūstai su sūriu
Vida Press nuotr./Kepti žiediniai kopūstai su sūriu

„Žali, susmulkinti žiediniai kopūstai traškumo pridės įvairiausioms salotoms. Jeigu norite pasigaminti lengvą garnyrą – supjaustytą kalafiorą pašlakstykite alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir 10–15 minučių pakepkite orkaitėje. Vėliau galite ant jų užberti tarkuoto sūrio arba paskrudintų kedro riešutų. Dar vienas puikus būdas panaudoti kalafiorą – juo pagardinti bulvių košę arba pasigaminti žiedinių kopūstų piurė. Tereikia kalafiorus išvirti vandenyje arba iškepti orkaitėje, pagardinti grietinėle, druska, pipirais, sviestu ir viską sutrinti iki kreminės masės“, – teigia ekspertė.

Virtų žiedinių kopūstų šaldytuve nelaikykite ilgiau nei 2 dienas.

Pasak jos, norėdami, kad ši daržovė ilgai išsilaikytų šviežia, žiedinius kopūstus sudėkite į plastikinį arba popierinį maišelį ir laikykite šaldytuve žiedynu į viršų – taip išvengsite besikaupiančios drėgmės, o virtų žiedinių kopūstų šaldytuve nelaikykite ilgiau nei 2 dienas.

J.Sabaitienė dalijasi ir keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite žiedinius kopūstus.

Žiedinių kopūstų griežinėliai

Ingredientai:

  • 2 nedideli žiediniai kopūstai;
  • 1 česnako skiltelė;
  • 1 rozmarino šakelė;
  • 300 ml grietinės;
  • 60 ml alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

2. Žiedinius kopūstus nuplikykite – užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite apie 5 min. ir nupilkite. Kai kopūstai atvės, supjaustykite juos 2 cm storio griežinėliais.

3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite griežinėlius iš vienos pusės.

4. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi, išdėliokite apkeptus žiedinių kopūstų griežinėlius, apibarstykite juos druska, pipirais bei susmulkintu rozmarinu ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skardą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–10 minučių.

5. Grietinę sumaišykite su smulkintu česnaku ir pagardinkite druska.

6. Prieš patiekdami, keptus žiedinių kopūstų griežinėlius užliekite grietinės padažu.

Kreminė žiedinių kopūstų sriuba

Ingredientai:

  • 100 g svogūnų;
  • 1 česnako skiltelė;
  • 200 g bulvių;
  • 500 g žiedinių kopūstų;
  • 100 ml grietinėlės;
  • 80 g sviesto;
  • 40 ml alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • 8 prancūziško batono riekelės.

Gaminimas:

1. Žiedinį kopūstą nuplaukite, nupjaukite žiedyną, o iš lapų ir stiebo išvirkite sultinį.

2. Smulkiai supjaustykite svogūną ir apie 10 min. pakepinkite puode su alyvuogių aliejumi. Tuomet į puodą išspauskite česnaką, įdėkite gabaliuką sviesto ir kubeliais pjaustytas bulves. Viską išmaišykite ir užpilkite sultiniu.

3. Kai bulvės bus pusiau išvirusios, sudėkite žiedinio kopūsto žiedynus, viską pagardinkite druska ir virkite, kol bulvės visiškai suminkštės.

4. Sutrinkite išvirusią sriubą trintuvu, supilkite grietinėlę, įberkite pipirų ir patiekite su paskrudintu prancūzišku batonu.

Makaronai su žiediniais kopūstais

Ingredientai:

  • 400 g „Capellini“ ar kito mėgstamo formato makaronų;
  • 400 g žiedinių kopūstų;
  • 80 g tarkuoto parmezano (ar kito kietojo) sūrio;
  • 60 g sviesto;
  • 60 g miltų;
  • 300–400 ml vandens;
  • 100 ml grietinėlės;
  • 70 g tepamo sūrio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • 10 šviežių baziliko lapelių.

Gaminimas:

1. Išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas.

2. Apvirkite žiedinius kopūstus pasūdytame vandenyje, tuomet vandenį nupilkite į kitą indą.

3. Tuščiame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus ir pakaitinkite, kol jie šiek tiek pagels. Nuolat maišydami į puodą supilkite vandenį, kuriame virėte kopūstus, ir ant mažos kaitros virkite dar 10 minučių. Galiausiai į puodą supilkite grietinėlę, sudėkite lydytą sūrį ir pusę turimo tarkuoto sūrio. Viską maišykite, kol sūris išsilydys, ir įberkite žiupsnelį druskos.

4. Į lėkštę dėkite porciją makaronų, ant viršaus – žiedinius kopūstus, tuomet viską užpilkite paruoštu padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu, užberkite šiek tiek pipirų, papuoškite baziliko lapeliais ir patiekite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius