Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

7 puikūs patiekalai iš Švedijos: nuo mėsos kukulių iki varškės apkepo

Kai Lietuvoje darosi šalta, galime „guostis“, jog yra vietų, kur dar šalčiau! Žinoma, šiek tiek juokaujame, tačiau tiesa ta, kad iš Švedijos atkeliavę patiekalai mums artimi ir pagal skonį, ir pagal paruošimo būdą, ir pagal šildantį efektą. Pasidairykite po mūsų siūlomą receptų rinkinį ir būtinai ką nors išbandykite!
Švediški kukuliai
Švediški kukuliai / Vida Press nuotr.
Švediškas varškės apkepas
Receptas: Tobulasis švediškas varškės apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 104
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 50.00 g
Migdolų miltai: 60.00 g (galima susimalti migdolų drožlių)
Grietinėlė: 300.00 ml (35 proc. riebumo)
Migdolai: 3.00 vnt. (kartieji; arba šiek tiek karčiųjų migdolų ekstrakto, arba nesukit galvos, jei neturit)
Varškė: 400.00 g (birios, 9 proc. riebumo)
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Cukrų ir kiaušinius lengvai išplakite šluotele. Suberkite maltus migdolus, supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Sutarkuokite karčiuosius migdolus per smulkią tarką. Arba įlašinkite kelis lašus ekstrakto. Arba jei neturite, tai praleiskite šį žingsnį.

2. Tuomet suberkite varškę ir gerai viską išmaišykite. Tešla yra skysta.

3. Kepimo indą arba kepimo indelius ištepkite sviestu. Ir supilkite tešlą.

4. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 1 valandą. Apskrudęs paviršius tik prideda skonio.

Švedai valgo su plakta grietinėle ir braškių uogiene. Bet puikiai tinka ir lietuviškas variantas – grietinė + mėgstama uogienė.

Suskleisti
Silkė
Receptas: Švediškas silkės tortas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Silkė: 500.00 g (filė; gali būti marinuota)
Jogurtas: 200.00 g (tiršto (graikiško))
Juoda duona: 200.00 g
Sviestas: 70.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (virti)
Krapai: 1.00 sauja
Svogūnai: 10.00 vnt.
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Duoną sutrupinkite ir maišykite su lydytu sviestu, kol bus vientisa masė. Sudėkite į tortui numatytą atsegamą kepimo formą ir gerai suspauskite. Padėkite atšalti.

2. Silkę supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sumaišykite su krapais, užberkite prieskonių ir sudėkite ant atvėsusio duonos sluoksnio.

3. Ant silkės suberkite nedideliais gabaliukais smulkintą svogūną.

4. Ant viršaus sudėkite smulkintus kiaušinius, užpilkite ar užtepkite jogurto sluoksnį.

5. Tortą užbaikite smulkintų svogūnų laiškų sluoksniu.

6. Prieš patiekdami ir imdami iš formos gerai atšaldykite.

Suskleisti
Švediški kukuliai
Receptas: Skanieji švediški kukuliai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 116
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 450.00 g (maltos)
Kiauliena: 350.00 g (maltos)
Džiūvėsiai: 90.00 g (maltų)
Jautienos sultinys: 550.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis smulkiai sukapotas)
Šoninė: 2.00 riekės (rūkytos, smulkiai supjaustytos)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (švelniai paplakti)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Cukrus: 1.50 arbat. š.
Muskatas: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Miltai: 2.00 valg. š.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nedideliame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius ir 1/3 sultinio – palikite, kad išbrinktų.

2. Keptuvėje storu dugnu ištirpinkite gabaliuką sviesto, berkite svogūnus ir ant vidutinės ugnies kepinkite 8–10 min. – kol taps rusvi (atsargiai, nesudeginkite!). Suberkite pakepintus svogūnus į didelį dubenį.

3. Išvalykite keptuvę, kurioje kepinote svogūnus ir grąžinkite ant ugnies. Suberkite į keptuvę šoninės gabaliukus ir pakepinkite, kol gabaliukai bus traškūs, tada sudėkite juos į dubenį su svogūnais (išsiskyrusius riebalus pasilikite).

4. Į dubenį su svogūnais bei šonine sudėkite mėsą, muškite kiaušinius, berkite prieskonius, druską, išbrinkusius džiūvėsėlius ir viską labai gerai rankomis išmaišykite.

5. Iš gautos masės formuokite nedidukus kukulius (orientuokitės į masės, kuri tilptų į valgomąjį šaukštą, kiekį). Dėkite kukulius ant aliejumi pateptos kepimo skardos ar kito nelipnaus paviršiaus.

6. Keptuvėje vėl įkaitinkite pasiliktus riebalus, kurie išsiskyrė kepinant šoninę, įdėkite dar šaukštą sviesto ir per 3 kartus pakepinkite suformuotus kukulius – vienai porcijai skirkite 6–8 min., stebėkite, kad apkeptų iš visų pusių. Dėdami kiekvieną naują porciją kukulių, į keptuvę vis įmeskite po gabaliuką sviesto.

7. Kai visi kukuliai bus pakepinti, pasilikite keptuvėje apie 2 šaukštus riebalų, berkite į juos miltus ir paplakite šluotele, kol turėsite gana tirštą košelę. Į šią košelę pilkite likusį sultinį, išmaišykite, užvirinkite, o tada suberkite kukulius, uždenkite keptuvę ir ant silpnos ugnies pavirkite 5–6 min. – kol kukuliai bus iškepę.

8. Keptuvę su kukuliais nuimkite nuo ugnies, įmaišykite grietinę ir tiekite ant stalo – su bulvių koše, burokėlių mišraine, spanguolių ar bruknių padažu. Skanaus!

Suskleisti
Švediški kotletukai
Receptas: Švediški kotletukai
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.0 / 45
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 500.00 g (malta)
Bulvės: 2.00 vnt. (2-3 virtos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 100.00 ml (100-200 ml)
Sultinys: 1.00 valg. š. (sausas)
Burokėliai: 100.00 g (marinuoti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Maltą mėsą sudėkite į dubenį ir pagardinkite druska bei pipirais. Sutarkuokite bulves, dubenėlyje šakute išplakite kiaušinį ir viską sudėkite į faršą. Susmulkinkite svogūną ir sudėkite į faršą. Įpilkite šaukštą vandens, sudėkite burokėlius ir gerai išminkykite.
  2. Suformuokite aštuonis plokščius kotletus. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir apkepkite kotletus po 5–6 minutes iš abiejų pusių. Tuomet į keptuvę supilkite vandenį, įberkite sultinio ir užvirkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 3–4 minutes. Tiekite su spanguolių džemu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Suskleisti
Bulvės švediškai „Hasselback Potatoes“
Receptas: Švediškos bulvės („Hasselback Potatoes“)
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 140
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (šviežios vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Šviežias bulves gerai nuplaukite.

3. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Turite supjaustyti jas labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t. y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė gana kieta, o aštrus peilis kartais ima... ir perpjauna ją perpus. Kad taip nenutiktų, galite imtis gudrybių:

I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.

II variantas. Jeigu pasirinkote didesnes bulves, kurios netelpa į šaukštą, naudokite medinius pagaliukus (pvz., sušių lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės: peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus, ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika, bus gražiai supjaustyta.

4. Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir bus lengviau ją supjaustyti.

5. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

6. Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti aromatą. Jeigu nenorite naudoti prikaistuvio, sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį apie minutę galite kaitinti mikrobangų krosnelėje, paskui labai gerai sušmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.

7. Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu aptepkite jas maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir dar apie 20 min. kepkite.

8. Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Vėl stenkitės, kad jo patektų tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20–30 minučių, kol bulvės bus gražios aukso spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.

9. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti jas galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą

Plačiau skaitykite: Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes)

Suskleisti
Švediškas obuolių pyragas
Receptas: Švediškas obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 117
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt.
Riešutų sviestas: 1.00 valg. š. (migdolų, tačiau galite keisti cinamonu, kardamonu)
Sviestas: 100.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml (plakamosios)
Vanduo: 50.00 ml
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 150.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (M dydžio)
Migdolai: 100.00 ml (maltų)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Perlinis cukrus: 1.00 valg. š. (nebūtinai)
Miltai: 350.00 ml
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu.

2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir 2/3 jų sumaišykite su migdolų sviestu.

3. Puode ant mažos kaitros išlydykite sviestą, supilkite pieną ir vanilės esensiją.

4. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki purios balsvos masės. Po truputį pilkite sviesto ir pieno masę ir gerai išmaišykite. Suberkite kepimo miltelius, maltus migdolus ir kvietinius miltus. Gerai išmaišykite.

5. Į formą dėkite obuolius su riešutų sviestu, supilkite tešlą ir ant viršaus išdėliokite likusius obuolius. Kepkite orkaitės apatinėje dalyje apie 45 minutes, kol pyragas gražiai pakils ir parus.

6. Apibarstykite perliniu cukrumi ir tiekite su vaniliniais ledais ar kremu. Ar tiesiog užsipilkite plakamosios grietinėlės.

Suskleisti
Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
Receptas: Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 60
Receptas
Ingredientai
Varškė: 500.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 st. (plakta)
Cukrus: 130.00 g (130-200)
Pienas: 100.00 ml
Krakmolas: 15.00 g
Miltai: 10.00 valg. š.
Migdolų miltai: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite plaktą grietinėlę, pieną, krakmolą ir smukintus migdolus (juos reikia apkepti keptuvėje, nulupti odeles ir sutrinti).
  2. Į masę sukrėskite varškę, viską išmaišykite, paskui suberkite miltus, vėl išmaišykite.
  3. Masę supilkite į pašildytą ir pateptą sviestu formą, uždenkite kepimo popieriumi.
  4. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie valandą. Idealiai iškeptas pyragas turėtų būti su rusva plutele.
  5. Pravėsusį galima papuošti uogomis, vaisių gabaliukais ar plakta grietinėle.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius