Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 12d. 21:17

Ar mokate elgtis su druska? Klaidos, kurias darome gamindami maistą

Vištienos kepsnys
123RF.com nuotr. / Vištienos kepsnys

Gamindami padarome ne vieną klaidą, tad patiekalai būna prastesnės kokybės ir skonio, o kai kuriuos maisto produktus sugadinti galime dar nė nespėję jų apdoroti. Pavyzdžiui, neretai žuvį ir mėsą pasūdome iš anksto, bet virtuvės šefė Honorata Lyndo LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako, kad tai viena didžiausių klaidų. O profesorius Rimantas Stukas priduria, kad, nors neįprasta šiluma apdoroti kai kurias daržoves, tokiu atveju jos tampa net naudingesnės už šviežias.

Ką būtina žinoti ruošiant mėsą ir žuvį

„Druska barstome tik apkeptą žuvį ir mėsą, kitaip druska iš mėsos ištraukia dar daugiau sulčių. Tarkim, kai apkepa viena pusė, apverčiate mėsą ir tada barstote druska. Be to, pabarstyti druska galima net ir lėkštėje“, – pataria H.Lyndo.

Be to, priduria ji, jei ruošiate plakinį, geriausia druską berti į miltus (ar džiūvėsėlius) arba bent jau į plakinį – ne ant pačios žuvies (tiesiai ant jos galima berti kitus prieskonius, pvz., pipirus, raudonėlius).

„Jei žuvis buvo šaldyta, druska iš jos ištrauks dar daugiau sulčių, ir žuvis ims byrėti“, – sako H.Lyndo.

Taip pat svarbu tinkamai paruošti ir šaldytus produktus – daržoves į verdantį vandenį būtina dėti dar sušalusias, tačiau to jokiu būdu negalima daryti su mėsa.

VU Visuomenės sveikatos katedros vadovas prof. dr. Rimantas Stukas pabrėžia, kad į verdantį vandenį įdėta šaldyta mėsa praranda daug vertingų medžiagų ir būna ne tokia aromatinga ir sultinga, sausesnė, ne tokia skani.

Kad maistas būtų skanus, H.Lyndo primena neperkepti mėsos, o tam svarbiausia gerai įkaitinti keptuvę.

Cheminės technologijos docentė Milda Keršienė sako, kad virtuvėje reikia turėti ir maistinį termometrą. Visiškai iškepta mėsa ir paukštiena laikoma tuomet, kai viduje kepsnio pasiekiama 70 laipsnių temperatūra. Vadinamajam kepsniui su krauju užtenka 55 laipsnių.

 Strelkabelka nuotr./Kepti pomidorai
Strelkabelka nuotr./Kepti pomidorai

Kai kurias daržoves naudinga apdoroti šiluma

Prof. R.Stukas sako, kad visada turime galvoti, kaip paruoštas patiekalas bus naudingesnis sveikatai ir kaip galėtume išryškinti tam tikras jo savybes. Pavyzdžiui, neįprasta šiluma apdoroti kai kurias daržoves, tačiau tokiu atveju jos tampa net naudingesnės už šviežias.

„Valgydami žalią pomidorą, gauname jame esančių vitaminų. Bet jei norime, kad suaktyvėtų likopenas (biologiškai aktyvi medžiaga, pasižyminti antioksidaciniu poveikiu ir nesuyranti netgi 100 laipsnių temperatūroje), pomidorus reikia apdoroti šiluma. Pomidorų nebūtina virti – kartais užtenka tiesiog pakaitinti, pvz., įdėti į orkaitę. Beje, likopenas išlieka aktyvus ir pomidorų sultyse, tyrėse“, – aiškina R.Stukas.

Profesorius sako, kad pomidoruose esantis likopenas apsaugo organizmą nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio, taip pat nuo cholesterolio kaupimosi. Tačiau H.Lyndo perspėja dėl kitos pomidorų savybės: jei gaminate troškinius, sriubas ar kitus patiekalus, kuriuose, be pomidorų, dar yra ir kitų daržovių, pomidorus derėtų įdėti pačius paskutinius, kitaip patiekalą gaminsite daug ilgiau.

„Scanpix“ nuotr./Obuoliai
„Scanpix“ nuotr./Obuoliai

R.Stuko teigimu, pakaitinti papildomos vertės gauna ir obuoliai. „Obuoliuose, be vitaminų ir mineralų, yra ir pektinų, kurie organizmą apvalo nuo toksinių medžiagų. O pektininės medžiagos suaktyvėja apdorojus šiluma. Tad, jei obuolį iškepsime orkaitėje, vitaminų šiek tiek sumažės, bet pektininės medžiagos bus aktyvios, todėl apsivalys organizmas“, – sako profesorius.

Išsaugoti naudingas medžiagas lengva

Pasakodama, kaip tinkamai paruošti įvairias daržoves, H.Lyndo akcentuoja, kad svarbu jose sulaikyti kuo daugiau vitaminų, neišleisti jų į vandenį, kuriame verdame.

„Daržovės dedamos į pasūdytą verdantį vandenį – tada jose lieka vitaminai. Verdame trumpai, priklausomai nuo pačios daržovės ir kaip ji supjaustyta (tarkim, špinatus apskritai kelias sekundes), tada ištraukiame ir būtinai dedame į šaltą vandenį, kad sustabdytume virimo procesą. Kai jos atvėsta, galima trumpai pakepti svieste“, – pataria H.Lyndo.

Beje, kruopas geriau išvirti ne iki galo nei pervirti, nes išsaugosime daugiau naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, sako R.Stukas, jei ryte norime grikių košės, galima iš vakaro juos užpilti kad ir šaltu vandeniu, o ryte kruopos bus minkštutės, tad beliks tik pasišildyti.

„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai
„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai

O kuskuso H. Lyndo apskritai pataria nevirti: „Tiesiog užviriname vandenį (100 g kuskuso reikia 100 g vandens), suberiame kruopas, uždengiame, palaikome ir tada išmaišome.“

Neretai pasigirsta diskusijų, koks terminis maisto apdorojimo būdas pats naudingiausias. Vienas nenuginčijamų favoritų – virimas garuose. R.Stukas sako, kad garuose apdoroto maisto net nebūtina gardinti prieskoniais tiek, kiek išvirus vandenyje ar kepant, nes produktas išlaiko visas medžiagas, o kai kurių skonis ar kvapas netgi išryškėja.

„Garuose verdamose bulvėse išlieka visos biologiškai vertingos medžiagos, net vitaminas C. Tik labai svarbu bulves suvalgyti karštas, – teigia R. Stukas. – Joms atvėsus, jau po trijų valandų vitamino C sumažėja 50 proc. O per dieną nesuvalgysite ir padėsite į šaldytuvą, kitą dieną jo liks tik pėdsakai.“

Tačiau yra produktų, kuriuos, termiškai apdorojus, kaip tik būtina palikti pastovėti. Tai – orkaitėje kepta mėsa, visi konditerijos gaminiai. H.Lyndo primena, kad jei iš orkaitės ištrauktą mėsą iškart imsite pjaustyti, ištekės visos sultys, tad pastovėti ji turi bent 10 minučių.

Parengė Jurgita Jasiūnienė.

Lrt.lt
Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Šiemet Davosas – be D.Trumpo, bet su rusų oligarchais ir įtampa dėl Kinijos

Kaimo mokykla: elektros nėra, vaikų yra, bet per mažai. Pastrėvys

Aktualu

Ekspertai apie S.Skvernelio kandidatūrą: nemano, kad tai planuota iš anksto, įžvelgia riziką

Aktualu

Lietuvis įvykdė neapykantos nusikaltimą prieš šiaurės airį: sužalojo visam gyvenimui

Gazas

Balys Bardauskas ruošiasi į Lietuvą: „Jaučiuosi lyg įveikęs Dakarą“

Aktualu

Sulaikytas nužudyto Gdansko mero apsaugos vadas

24sek

Dar viena istorinė L.Dončičiaus naktis – skrydis į operatorę ir pirmas trigubas dublis

Aktualu

Girtas panevėžietis „Nissan“ į medį nukreipė visiškai tiesioje gatvės atkarpoje

Karštas „Ginčas“ dėl maišto „Ryte“: kas kaltas – D.Suttonas, D.Adomaitis ar vadovai?

Kultūra

Svaiginimąsi kare aprašęs Łukaszas Kamieńskis: „Turime dvigubą kariuomenės ir narkotikų istoriją“

Pasaulis kišenėje

Gran Kanarija traukia ne tik pakrante – pažvelkite į išskirtinius jos namus-urvus

Aktualu

Ant vaikų rėkusios Žiežmarių mokytojos artima kolegė: „Jos būklė – itin bloga“

Išrinktos juokingiausios 2018 metų vestuvių nuotraukos

Kultūra

Paskelbtas galutinis Nacionalinės viktorinos vietų sąrašas – vyks beveik 40-yje miestų

24sek

Lietuvos studentų čempionate – neregėtos rungtynės: VDU metė tik tritaškius

Aktualu

Juodojoje jūroje užsidegus dviem tanklaiviams žuvo mažiausiai 14 jūrininkų

Vardai

Brado Pitto moterys: tarp Charlize Theron ir Angelinos Jolie jau prieš daug metų perbėgo juoda katė

Gyvenimas

Koks amžius tinkamiausias prarasti nekaltybę?

Vardai

Violetai Tarasovienei – žiūrovų liaupsės, bet jos stilistei – kritika: kodėl tokia glaustinukė?

24sek

Įdomių minčių pateikęs R.Javtokas – apie „Žalgirio“ duobę ir naują Šaro sutartį

Gyvenimas

Dėl nežinomos ligos Justas eidamas negali sustoti, jo atmintis – tik 10 minučių

Vardai

Karoliną Meschino puošęs Kęstas Rimdžius nukopijavo Izraelio mados namų suknelę? Palyginkite

Aktualu

Gydytojai ir vaistininkai skundžiasi stringančia e. receptų sistema

Sportas

Italijoje – užtikrinta „Juventus“ pergalė prieš absoliučius autsaiderius

Aktualu

Britanijos lyderė pristatė „Brexit“ atsarginį planą, nedaug tesiskiriantį nuo ankstesnio

Naujienos

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Ak, kaip mes valgėme... Be krevečių, be majonezo!

Aktualu

Prie laužų susibūrę kauniečiai prisiminė Sausio 13-osios įvykius

24sek

Antanas Sireika: „Rytas“ šiuo metu nėra neįveikiama komanda

Gyvenimas

Trys grėsmės namuose, apie kurias nė nepagalvojame

Aktualu

Selemonas Paltanavičius: ar žinote, kaip mūsų protėviai kaupdavo sniegą?

24sek

Pastiprinimas: į „Neptūną“ sugrįžta Deividas Gailius

24sek

Prieš mūšį su „Žalgiriu“ – kalbos apie naujoką „Panathinaikos“ gretose

Aktualu

Ažytėnų kaimo centre karaliauja pūstauodegė: vietiniai lapę vadina „nagla“

Vardai

„Man-go“ lyderė Rima Petrauskytė susilaukė antro vaiko: gimė dukra

Sportas

„Premier“ lyga: „Chelsea“ po įtemptos kovos patiesė „Newcastle United“ klubą

Verslas

Kariuomenė iš „auksinius šaukštus“ pardavusių verslininkų toliau perka prekes

Verslas

Arklininkystė ne tik pomėgis, bet ir pragyvenimo šaltinis

Aktualu

Vilniuje pagerbiant žuvusius Sausio 13-ąją uždegti atminimo laužai

Kultūra

„Už Kremliaus sienų“: Numirėlių kalnas ir Diatlovo perėjos paslaptis

Gyvenimas

Florencijos vyrų mados savaitė. Egoistas keičia būvį. Svarbiausia – išsaugoti tvarią gamtą

24sek

Kapitono sugrįžimą „Rytas“ pažymėjo pergalingu trileriu Šiauliuose

Aktualu

JK ruošiasi „Brexit“ be susitarimo: repetuoja transporto kamščius ir kaupia vyną

Gazas

​​​​​​​B.Bardauskas penktąjį Dakaro ralio etapą prisimins kaip akmenų košmarą

Maistas

FeedMySister receptas: avižiniai „Hobnobs“ sausainiai

Vardai

S.Grafininos motina: „Susidoroti su mano dukra nebuvo sunku, nes ji buvo nėščia“

Verslas

Seimas linkęs pritarti naujiems draudimams: kada balkone sutrauksime paskutinę cigaretę?

Gyvenimas

Lietuvės apie natūralius žilus plaukus: vienas jie išlaisvino, kitos niekada ir nedažė

Interviu Aktualu

Ukrainą remiantis Jonas Ohmanas: „Buvo laikas, kai aš ėjau vos ne į bankrotą“

24sek

Drama Klaipėdoje: pranašumą iššvaistęs „Neptūnas“ krito prieš „Pieno žvaigždes“

Gazas

Baudos Dakare: dėl ko gali tekti sumokėti tūkstančius eurų ar lenktynes palikti anksčiau?

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

01:07
01:46
02:03

Maistas

Kinas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką