Dabar populiaru
Publikuota: 2020 lapkričio 10d. 19:01

Kepame sausainius su riešutais, sėklomis, džiovintomis gėrybėmis: 12 receptų

Sausainiai
„Scanpix“ nuotr. / Sausainiai

Sausainius skanu triaukšti bet kuriuo metų laiku, tačiau rudenį prie karštos arbatos, kakavos puodelio, o gal, šiek tiek vaikiškai – su pienu, jie bene skaniausi. Jei sausainius praturtinsite riešutais, sėklomis, džiovintomis uogomis ar vaisiais, išeis visai neblogas užkandis, kuriuo galite sveikai pasisaldinti rytą ar popietę. Tokius kepinukus mielai valgys ir vaikai, tad nedvejokite!

Receptai
Receptas: Šokoladiniai sausainiai su riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 29
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Įmaišykite kapotų riešutų.

2. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant 5 cm tarpus.

3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Sviestas: 75.00 g
Cukrus: 250.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kakava: 125.00 g (miltelių)
Juodasis šokoladas: 50.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Žemės riešutai: 100.00 g (arba lazdynų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai su aguonomis ir citrinų kremo lašeliais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 12
Kaip gaminti
  1. PASIRUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ. Į prikaistuvį supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotas jų žieveles, miltelinį cukrų, supilkite tirpintą ir atvėsintą sviestą, įmuškite du kiaušinius. Elektriniu plaktuvu išplakite viską iki vientisos masės.
  2. Dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydamos, kaitinkite, kol masė ims tirštėti. Neužvirkite.
  3. Masei sutirštėjus, išjunkite ugnį. Paruoštą citrinų kremą supilkite į stiklainėlį ir atvėsinkite. Uždenkite sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve. 
  4. IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
  5. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir aguonas. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmaišykite kiaušinio trynį, vanilės ekstraktą ir nutarkuotas citrinų žieveles.
  6. Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais maišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite!
  7. Imkite po šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų formuokite gražius apvalius kamuolėlius. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami apie 5 cm tarpus. Šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu kiekvieno rutuliuko viduje įspauskite po gilią duobutę.
  8. Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol sausainiai taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės, dar kartą iškepusias duobutes paspauskite šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu, Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
  9. Imkito po šaukštelį šalto citrinų kremo ir užpildykite juo sausainių duobutes. Patiekite. Skanaus!
Ingredientai
Miltai: 140.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aguonos: 3.00 valg. š.
Sviestas: 160.00 g (110 g tešlai ir 50 g (tirpinto) kremui)
Cukrus: 50.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didelio kiaušinio trynys – tešlai ir 2 kiaušiniai – kremui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Citrinos: 3.00 vnt. (tešlai – citrinos tarkuota žievelė; kremui – 2 citrinų sultys ir nutarkuotos žievelės)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai su lazdynų riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 14
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukraus milteliais bei vaniliniu cukrumi ir tryniu.
  2. Į sviesto masę suberkite sumaltus lazdynų riešutus bei likusius išsijotus komponentus.
  3. Ant miltais pabarstyto stalo suminkykite tešlą, suvoliokite iš jos 4-5 cm skersmens volelį ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
  4. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus skardoje, ant kiekvieno griežinėlio uždėkite po riešutą.
  5. Kepkite 180 °C orkaitėje 12-15 min. Iškeptus pabarstykite cukraus milteliais.

Receptas DANSUKKER

Ingredientai
Sviestas: 225.00 g
Cukrus: 90.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynio)
Miltai: 210.00 g (140 - spelta miltų ir 70 - kvietinių)
Lazdynų riešutai: 75.00 g (75 - maltų ir 1 saujelė - sausainiams dekoruoti)
Krakmolas: 110.00 g (80 - bulvių ir 30 - kukurūzų)
Kakava: 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. („Dansukker“ - sausainiams dekoruoti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marokietiški sausainiai su sezamo sėklomis
15 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 11
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
  2. Vieno kiaušinio trynį atskirkite nuo baltymo.
  3. Sviestą išplakite su cukrumi iki purios masės, įmuškite vieną kiaušinį ir kito kiaušinio trynį.
  4. Suberkite miltus ir sezamo sėklas, viską gerai išmaišykite (tešla turi būti tvirta, bet lipni).
  5. Imkite po nedidelį gabalėlį tešlos, formuokite rutuliukus ir padėjus ant kepimo popieriumi išklotos skardos šiek tiek suplokite, kad sausainiai būtų nelabai stori (~1 cm storio).
  6. Sausainius aptepkite likusiu kiaušinio baltymu ir kepkite ~10 min. 180 C laipsnių orkaitėje.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Sviestas: 230.00 g
Cukrus: 1.00 puodelis
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sezamo sėklos: 100.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Riešutų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 16
Kaip gaminti
  1. 100 g nuluptų lazdynų riešutų kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol įgaus gražią auksinę spalvą (apie 15 min.). Kai riešutai atvės, nuvalykite žievelės likučius ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu, kad išeitų kažkas panašaus į grūdelius.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi. Išplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų, įberkite žiupsnelį druskos, dėkite riešutus, cukrų bei atsargiai išmaišykite.
  3. Masę semkite šaukštu ir dėkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 30 min.
Ingredientai
Lazdynų riešutai: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Cukrus: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai su aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 27
Kaip gaminti
  1. Sviestą suplakite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi.
  2. Įmaišykite pusę miltų ir kepimo miltelius.
  3. Likusius miltus įminkykite rankomis. Iš gautos tešlos formuokite nedidelius kamuoliukus (truputį mažesnius, nei graikiškas riešutas), vieną jų pusę pamirkykite sausose aguonose.
  4. Suformuotus sausainiukus sudėkite į švarią lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  6. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Viduje, palikite kelių pirštų pločio tarpus, dėliokite atšalusius sausainėlius.
  7. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių.
  8. Šokoladą ištirpinkite ir jame pamirkykite vieną, iškepusių ir atvėsusių, sausainiukų pusę.
  9. Išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti.

Receptas iš: g-blogas.lt

Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 puodelis (3/4)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Miltai: 2.00 puodelis (2 ir 1/3)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Aguonos: 2.00 valg. š.
Šokoladas: 100.00 g (pieniško su riešutais)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trapūs sausainiai su prieskoniais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 14
Kaip gaminti
  • Išimkite iš šaldymo kameros ir išpakuokite šaldytos tešlos lakštelius, tegul pakloti vienu sluoksniu ant miltais vos pabarstytos lentos ar stalviršio jie pabūna kambario temperatūroje apie 20 min – kol tešla nebebus ledinė ir įgaus paslankumo.
  • Tuo metu į elektrinį smulkintuvą supilkite riešutus, razinas, prieskonius ir sumalkite iki rupių trupinių – užtruksite 2–3 min. Perpilkite trupinius į dubenį, o tada supilkite išlydytą sviestą bei cukrų. Kruopščiai viską išmaišykite, kad gautumėte tirštą masę, kurioje tolygiai pasiskirstę visi ingredientai.
  • Atšilusią tešlą patepkite plaktu kiaušiniu, o tada ant kiekvieno lakštelio dėkite ir švelniai tolygiu sluoksniu paskirstykite riešutų-razinų įdarą. Atsargiai suvyniokite tešlą į ritinėlius (vynioti pradėkite nuo siauresniojo lakšto krašto – gausite trumpą storą ritinėlį). Dėkite juos į šaldytuvą bent 30 min. (galima ir 1–2 val.). Praėjus šiam laikui, išimkite ritinėlius ir aštriu peiliu supjaustykite juos maždaug 7–8 mm storio riekelėmis.
  • Dėkite šias riekeles į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami gana nemažus tarpus. Kepkite sausainius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 7 iki 10 min, kol sausainiai taps auksiškai rusvos spalvos. Atidžiai stebėkite, nes neprižiūrimi jie gali apdegti.
  • Išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Puikus gardėsis su kava, arbata ar pienu, gardžiausi valgomi tą pačią ar kitą dieną, ilgiau nelaikykite.
Ingredientai
Anakardžių riešutai: 50.00 g
Migdolai: 50.00 g
Razinos: 50.00 g
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Rudasis cukrus: 50.00 g
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š. (pabarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avižiniai sausainiai su imbiero cukatomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 13
Kaip gaminti
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
  • Sviestą išsukite su cukrumi iki šviesios purios masės. Įmaišykite medų, cinamoną ir druską, plakdami šluotele įmaišykite kiaušinius.
  • Įmaišykite kepimo sodą su kepimo milteliais.
  • Įmaišykite miltus ir avižas, po to – graikinius riešutus, sėklas ir imbierą.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis formuokite vidutinio dydžio tešlos rutuliukus ir dėliokite ant skardos, tarp rutuliukų palikdami 3 cm tarpus.
  • Kepkite 12–14 min., kol paruduos. Išėmę iš orkaitės, leiskite atvėsti ant grotelių, tuomet patiekite su karšta arbata. Beje, šie kepinukai bus minkšti, o ne kieti ir traškūs, kokie dažniausiai būna avižiniai sausainiai.
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (kambario temperatūros)
Rudasis cukrus: 80.00 g (lipnaus)
Avižiniai dribsniai: 2.00 st.
Miltai: 0.50 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Medus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Graikiniai riešutai: 0.25 st. (smulkintų)
Moliūgo sėklos: 0.25 st.
Saulėgrąžos: 0.25 st.
Imbieras: 50.00 g (cukatų, supjaustytų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladu pagardinti sausainiai su aguonomis
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.0 / 11
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi.

2. Į gautą masę įmaišykite pusę miltų ir kepimo miltelius.

3. Likusius miltus įminkykite rankomis ir iš gautos tešlos suformuokite nedidelius kamuoliukus.

4. Vieną sausainių pusę apvoliokite sausose aguonose. Suformuotus sausainius sudėkite į lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.

5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

6. Kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų tarpus, sudėliokite atšaldytus sausainius. Juos pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių.

Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros)
Šokoladas: 100.00 g (pieniško su riešutais)
Miltai: 370.00 g
Cukrus: 170.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Aguonos: 4.00 arbat. š. (sausų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai su spanguolėmis ir pistacijomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 2
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite su cukrumi ir vanile.

2. Kitame inde sumaišykite miltus ir druską.

3. Miltų mišinį berkite į sviestą ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.

4. Suberkite pasmulkintas spanguoles, kapotą šokoladą ir riešutus. Viską gerai suminkykite.

5. Tešlą padalykite per pusę, uždėkite ant skirtingų maistinės plėvelės gabaliukų ir, suformavę ritinius, suvyniokite. Dėkite valandai į šaldytuvą.

6. Pašaldytus tešlos ritinėlius supjaustykite piršto storumo gabaliukais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

7. Kiškite į 175 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite 10–15 min., kol krašteliai ims ruduoti.

Ingredientai
Sviestas: 170.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 80.00 g
Miltai: 220.00 g
Pistacijos: 70.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (ar šlakelis vanilės ekstrakto)
Baltasis šokoladas: 80.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greitai pagaminami sausainiai su kanapėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 10
Kaip gaminti

1. Kartu sumaišykite riešutų sviestą, medų ir kokosų aliejų. Jei medus ar kokosų aliejus kieti, viską lengvai pašildykite.

2. Miltus gerai permaišykite su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų sviesto masę kartu su kanapių sėklomis. Viską gerai išmaišykite.

3. Rankomis formuokite rutuliukus, juos lengvai paspauskite, kad pasidarytų šiek tiek plokšti. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.

4. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 12-15 minučių, arba kol iškepa. Sausainius išdėkite ant grotelių, kad atvėstų.

Ingredientai
Riešutų sviestas: 160.00 g (žemės, bet galite bandyti ir su kitokiu)
Medus: 90.00 g
Kokosų aliejus: 50.00 g
Miltai: 140.00 g (speltų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kanapių sėklos: 3.00 valg. š. (arba chia sėklų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avižiniai sausainiai su razinomis ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 20
Kaip gaminti

1. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.

2. Viename dubenyje gerai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, smulkintus riešutus ar saulėgrąžas ir druską.

3. Kitame dubenyje plaktuvu gerai išplakite kiaušinius, cukrų ir sviestą iki purios masės. Į ją dalimis, nuolat maišant suberkite miltus.

4. Razinas nuplikykite karštu vandeniu ir palikite 2-3 min. brinkti.

5. Į gautą masę sudėkite sutrintus bananus, avižinius dribsnius ir nusausintas bei miltuose apvoliotas razinas. Gerai išmaišykite.

6. Kabinkite šaukštu tešlą, o kitu šaukštu nubraukite ją ant skardos. Taip gausite netaisyklingus rutuliukai. Kepdami jie išsiplės, todėl tarp sausainukų paliekame tarpelius.

7. Kepkite apie 15 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol švelniai paruduoja. Ištraukus iš orkaitės palikite atvėsti, kad sukietėtų.

8. Visai atvėsusius sausainius sudėkite į sandarų indą.

Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 300.00 g (viso grūdo stambių)
Miltai: 200.00 g (100 g viso grūdo avižų ir 100 g viso grūdo speltų)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 50.00 g (nerafinuoto)
Bananai: 2.00 vnt. (prinokę)
Sviestas: 160.00 g (kambario temperatūros)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Razinos: 80.00 g
Riešutai: 40.00 g (pasmulkintų)
Saulėgrąžos: 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiškai su „Norfa“

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką