Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugsėjo 18d. 09:00

Kriaušės nesaldžiai: 12 receptų – nuo salotų iki troškinio su kiauliena

Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
Mariaus Žičiaus nuotr. / Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu

Gerai prinokusios kriaušės tokio tobulo skonio, jog, rodos, kam jas dar gadinti – skaniausia valgyti tiesiog šviežias. Tačiau kartais jų namuose atsiranda per daug, kartais jos pabosta, o gal ir nebūna tokios jau idealios. Tuomet iš kriaušių galima kepti ne tik pyragus ar keksiukus, tačiau ir skaninti jomis nesaldžius užkandžius ar pagrindinius patiekalus.

Receptai
Receptas: Gaivios salotos su kriaušėmis ir graikiškais riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 49
Kaip gaminti

1. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, suberkite į sandarų indą ir dviem valandoms padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės.

2. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

3. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

4. Salotas išdėliokite į kelis dubenėlius, ant viršaus dėkite kriaušių ir sūrio gabalėlių, berkite riešutus. Salotas pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu, paruoštu iš citrinų sulčių, aliejaus, žiupsnelio cukraus ir pipirų.

Ingredientai
Salotos: 50.00 g (Saujelė įvairių nedidelių traškių salotų lapelių)
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė gerai prinokusi)
Graikiniai riešutai: 40.00 g
Sūris: 200.00 g (mėlynųjų pelėsių)
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas citrinos sulčių ir užpilui šaukštas citrinos sulčių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui taip pat)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui taip pat)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (užpilui; pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 10
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės.

2. Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

3. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.

4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, tada sudėkite kriaušių skilteles, apvelkite jas karamelizuota mase, užpilkite grietinėlės ir apie 8 min. patroškinkite, kol kriaušės suminkštės.

5. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.

6. Ant viršaus dėkite burokėlių ir nuvarvintų kriaušių gabalėlių.

7. Paruoškite užpilą: vynuogių kauliukų aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir kapotais česnakais, užpilkite ant salotų, šalia berkite skrudintų graikinių riešutų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Ingredientai
Salotos: 100.00 g (lapelių)
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės labai gerai prinokusios)
Grietinėlė: 100.00 ml
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (saujelė)
Vynuogių kauliukų aliejus (užpilui) 2.00 valg. š.
Grūdėtos garstyčios (užpilui) 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ožkų pieno sūrio ir kriaušių užkandėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.0 / 3
Kaip gaminti

1. Itališkos duonos riekeles aptepkite aliejumi, iki traškumo pakepinkite orkaitėje ir įtrinkite perpjauta česnako skiltele.

2. Kriaušę nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, tada supjaustykite nedideliais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą ir trumpai pakepinkite kriaušes. Tada sukrėskite medų, supilkite martinį ir dar truputį pakaitinkite, kol kriaušės apsivels medumi, o martinis nugaruos.

4. Ožkų pieno sūrio gabalėlius sudėkite į karščiui atsparią formą, ant viršaus krėskite kriaušių masės, berkite sveikų graikinių riešutų ir trumpam (maždaug 6 min.) pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

5. Užkandėlę tiekite apibarsčiusi rožiniais pipirais su duonos riekele ir gražgarsčių lapeliais.

Ingredientai
Duona: 2.00 vnt. (2 apvalios riekelės itališkos duonelės)
Graikiniai riešutai: 50.00 g
Ožkų pieno sūris: 2.00 riekės (2 apvalūs griežinėliai po 100 g)
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė, gerai prinokusi)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Martinis 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (rožinių)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Gražgarstės: 40.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Burokėlių ir kriaušių salotos su feta ir balzaminio acto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 19
Kaip gaminti
  1. Burokus gerai nuplaukite ir virkite ~30 min. šiek tiek pasūdytame vandenyje.
  2. Tuomet (kai jie jau šiek tiek suminkštės, bet dar nebus išvirę) juos sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis (galite naudoti ir kitokias, tiesiog būtent šios čia tinka tobulai), šalia padėkite kelias česnako skilteles ir burokus dėkite kepti į 200 laipsnių orkaitę ~25~30 min., kol visiškai suminkštės.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kriaušės: 2.00 vnt.
Saulėgrąžos: 1.00 st. (sauja sėklų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Fetos sūris: 50.00 g
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Kaip gaminti

1. Kriaušes nuplauname, nuskutame, perpjauname pusiau, išskobiame sėklas, puseles dubenyje sumaišome su balzaminiu actu ir keliais šaukštais medaus. Paragaujame, ar ne per saldu. Jei kriaušės labai prisirpusios, medaus galima nedėti.

2. Kepimo popieriumi išklotoje skardoje paskleidžiame kriaušes, šauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame 15–20 minučių. Atvėsiname.

3. Į keptuvę įpilame aliejaus ir suberiame sėklas, prieskonius, viską maišydami kaitiname. Kai moliūgų sėklos pradės pokšėti, užberiame druskos; sėklos nuo karščio šiek tiek išsipūs.

4. Ant kriaušių tepame šaukštelį sūrio, dedame kumpio ir gausiai pabarstome moliūgų sėklomis.

Ingredientai
Kriaušės: 6.00 vnt. (jei mažesnės, tuomet 8)
Balzaminis actas: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š. (galite dėti ir 2, o gal ir visai nedėti)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Moliūgo sėklos: 8.00 valg. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (minkšto)
Kumpis: 150.00 g (vytinto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pikantiškas pyragas su kriaušėmis ir sūriais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.4 / 5
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Kelias skirtingų dydžių kepimo formas ištieskite kepimo popieriumi ir dėkite po lakštą atšildytos tešlos.
  3. Jos vidurį šiek tiek subadykite šakute, kad kepdama labai neišsipūstų.
  4. Kiekvieną lakštą saikingai aptepkite bruknių džemu. Kriaušes nulupkite, perpjaukite per pusę ir, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
  5. Išdėliokite ant bruknių džemo, užberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir smulkintų svogūnų laiškų. 
  6. Baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūrius sumaigykite šakute, peiliu arba stambiai sutarkuokite ir suberkite ant kriaušių.
  7. Ant viršaus užbarstykite čiobrelių lapelių, kapotų riešutų.
  8. Pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 12–15 min.
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 1.00 vnt. (pakuotė)
Kriaušės: 4.00 vnt. (prinokusios)
Graikiniai riešutai: 1.00 st.
Sūris: 100.00 g (baltųjų pelėsių)
Džemas: 1.00 vnt. (mažas indelis bruknių)
Riešutai: 1.00 sauja (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keletas laiškų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Fokačija su kriaušėmis ir kumpiu
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Tešla gaminama pagal pagrindinį itališkos duonos receptą. Jį rasite čia: Itališka duona fokačija.

2. Pakilusią tešlą padalykite į keturias dalis.

3. Iš jų iškočiokite arba ištampykite pirštais maždaug 1 cm storio apskritus paplotėlius ir palikite pakilti apie pusvalandį.

4. Kriaušę nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklalizdį ir supjaustykite gabaliukais.

5. Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis.

6. Rozmariną nuplaukite, nuskabykite lapelius.

7. Į  pakilusius paplotėlius įspauskite kumpio juosteles ir kriaušių gabaliukus, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite rozmarinais, maltais pipirais ir stambia jūros druska.

8. Duoną kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių, iškepusius paplotėlius atvėsinkite.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kriaušės: 1.00 vnt.
Kumpis: 80.00 g (virtas)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Rozmarinai: 3.00 g (vieno stiebelio)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (stambi jūros apibarstyti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragėliai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

1. Kriaušes nulupkite, atsargiai išpjaukite sėklalizdžius (vaisiuose turi atsirasti skylė per visą ilgį).

2. Tešlos lakštus apšlakstykite šaltu vandeniu, sudėkite vieną ant kito ir ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite 42 cm x 35 cm dydžio stačiakampį lakštą. Iš jo banguotu peiliu išpjaukite šešis 14 cm x 14 cm dydžio tešlos kvadratus. Juos aptepkite trynių ir pieno plakiniu.

3. Ant kiekvieno kvadrato uždėkite po kriaušę, į jos vidų pridėkite smulkintų riešutų, mėlynojo sūrio trupinių ir peletrūnų mišinio, apšlakstykite klevų sirupu. Tešlos kampus sukelkite virš kriaušių ir užspauskite.

4. Likusią tešlą iškočiokite ir iš jos 4 cm skersmens stikline išspauskite šešis skritulius. Juos uždėkite ant pyragėlių, lengvai prispauskite, aptepkite plaktu kiaušiniu.

5. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

 

 

 

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (du tryniai ir kiaušinis)
Pienas: 2.00 valg. š.
Kriaušės: 6.00 vnt. (nedidelės - įdarui)
Graikiniai riešutai: 60.00 g (įdarui)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 150.00 g (įdarui)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų - įdarui)
Klevų sirupas: 6.00 valg. š. (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 8
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite riekelėmis, aptepkite minkštu sviestu ir kepkite orkaitėje, kol gražiai parus (jeigu naudosite skrudintuvą, netepkite sviesto).

2. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į įkaitintą keptuvę. Apibarstykite ruduoju cukrumi, prieskoniais ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Karšto vandens vonelėje pašildykite medų, kad suskystėtų.

3. Šiltas kriaušių skilteles dėkite ant duonos riekelių, apibarstykite trupintu sūriu, apšlakstykite medumi ir užbarstykite graikinių riešutų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (itališka balta)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Kriaušės: 4.00 vnt. (3-4 nedidelės)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kardamonas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Medus: 3.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Blyneliai su mėlynuoju pelėsiniu sūriu ir kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.5 / 4
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, berkite miltus, pilkite šiltą vandenį ir užmaišykite vienalytę skystą masę. Palikite valandai, kad išbrinktų miltai.

2. Pilkite aliejų, gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynelius.

3. Sūrį ir kriaušes supjaustykite riekelėmis, išdėliokite ant blynelių, užberkite riešutų ir sulankstykite.

4. Blynelius dėti į keptuvę ir lengvai apkepkite, kad sūris taptų skystas.

Skanaus!

Recepto autorius Martynas Kaštelianovas

Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 300.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Aliejus: 75.00 ml
Kriaušės: 2.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragėliai su feta ir kriaušėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
4.0 / 4
Kaip gaminti

1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Suformuokite rutulį ir suvyniokite į foliją. Dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą, vėliau iškočiokite.

2. Tešlą dėkite į pyragaičių formeles ir suformuokite krepšelius.

3. Kriaušes supjaustykite, sudėkite į krepšelius, pridėkite fetos sūrio ir užbarstykite sėklų mišiniu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Fetos sūris: 150.00 g
Kriaušės: 2.00 vnt.
Sviestas: 130.00 g (šalto)
Sėklų mišinys 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kiaulienos troškinys su kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 12
Kaip gaminti

1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite dideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir sutrinkite. Dubenėlyje išplakite vyną su kariu, sukrėskite česnaką.

2.Marinatą užpilkite ant mėsos ir palikite pastovėti 15 minučių. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Mėsos gabalėlius pavoliokite miltuose ir iš visų pusių apkepinkite puode įkaitintame aliejuje. Pabarstykite druska, pipirais.

3.Sudėkite svogūną, supilkite likusį marinatą, sultinį ir troškinkite 50 minučių. Kriaušes perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.

4.Melioną nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Iki virimo pabaigos likus 10 minučių viską sudėkite į puodą. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Kiauliena: 750.00 g
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Vynas: 250.00 ml (baltas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Karis: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Kriaušės: 4.00 vnt.
Melionas: 1.00 vnt. (pusė)
Svogūnų laiškai: 40.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką