Dabar populiaru
Publikuota: 2020 kovo 28d. 10:01

Laikas naminei duonai: nuo greito varianto su kepimo milteliais iki mielinės

Beatos Nicholson naminė duona
Deimantės Urbonaitės nuotr. / Beatos Nicholson naminė duona

Pastarąsias savaites kai kuriuose namuose orkaitės įdarbintos pilnu tempu. Daugiau gaminti tenka ne tik dėl to, kad visa šeima namie, kai kam tai ir nusiraminimo, „įsižeminimo“ būdas. Dėl kepaliuko duonos į parduotuvę lėkti neverta, tad jei tik turite miltų, druskos ir ingredientų, kurie padės kepiniui išsipūsti (tinka ir soda, ir kepimo milteliai, ir mielės, ir, žinoma, raugas), metas raitytis rankoves!

Receptai
Receptas: Sodos duona
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 43
Kaip gaminti

1. Abiejų rūšių miltus, dribsnius, sodą ir druską sumaišykite giliame dubenyje.

2. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trinkite tol, kol gausite birius it smėlis trupinius.

3. Supilkite jogurtą, išmaišykite mediniu šaukštu ir greitai užminkykite tešlą. Ją išverskite ant miltais pabarstyto stalo, suformuokite 6 bandeles arba vieną didelį kepalą, sudėkite ant miltais pabarstytos kepimo skardos, aštriu peiliu įpjaukite pliuso ženklą ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 minutėms.

4. Jei kepsite bandeles, stebėkite kepimo laiką – joms prireiks apytikriai 20-25 minučių.

Duoną geriausia suvalgyti per kelias dienas.

Skanaus!

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Rupių miltų (viso grūdo) 250.00 g
Avižiniai dribsniai: 125.00 g
Sviestas: 60.00 g (nesūdyto šalto)
Jogurtas: 300.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (3/4 šaukštelio)
Soda: 2.00 arbat. š. (1 1/2 šaukštelio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Airiška šviesi duona su soda
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 32
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.

3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.

4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.

6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.

7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.

Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 240.00 g (kvietiniai)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 3.00 g (0,5 arbat. š.)
Jogurtas: 180.00 ml (natūralus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 11
Kaip gaminti

1. Miltus gerai sumaišykite su druska, mielėmis ir smulkintais rozmarinais. Po truputį pildami vandenį gerai suminkykite tešlą.

2. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir iškočiokite tešlą pagal būsimą kepimo plotą – iki 1-2 cm storio. Palikite tešlą pusvalandžiui kilti.

3. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki didžiausios temperatūros (maniškė traukia iki 275 laipsnių karščio).

4. Aptepkite tešlos paviršių aliejumi, apibarstykite sezamo sėklomis ir pašaukite į orkaitę. (Jeigu galite kepti ant kepimo akmens – būtų tobula).

5. Kepkite apie 10-15 minučių, kol duona gražiai pagels ir apskrus.

6. Valgykite šiltą arba šaltą.

Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 350.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Mielės: 7.00 g (sausų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 2.00 vnt. (šakelės)
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališka duona fokačija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 35 min.
3.4 / 16
Kaip gaminti

1. Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.

2. Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.

3. Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.

4. Tuomet tešlą dar kartą išminkykite ir padalykite į dvi dalis.

5. Iš abiejų gabalų iškočiokite maždaug 1 cm storio ovalus. Juos dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir leiskite pastovė apie 15 minučių.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Papločiuose pirštais įspauskite nedidelių duobučių, patepkite likusiu alyvuogi aliejumi, apibarstykite jūros druska.

7. Fokačijos papločius kepkite 30–35 minutes, kol gražiai pagels, ištrauktus iš orkaitės atvėsinkite.

 

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai (550 D tipo))
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (arba medaus)
Druska: 2.00 arbat. š. (ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Neminkyta duona
4 asmenims
Pagaminsite per 21 val.
3.0 / 20
Kaip gaminti

1. Inde į miltus suberkite mieles ir druską, gerai išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį ir maišykite, kol gausite vientisą masę.

2. Indą (geriausia molinį ar keraminį) uždenkite maistine plėvele ir palikite 18 valandų.

3. Pakilusią tešlą išverskite ant virtuvinio rankšluosčio, gausiai pabarstyto miltais, jos viršų dar apibarstykite miltais, šiek tiek paplokite, kraštus užlenkite į vidų kaip voką.

4. Tešlą uždenkite kitu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite 2 valandas, kad pakiltų.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 260 laipsnių, kartu įkaitinkite ir indą duonai kepti ar puodą.

6. Nuėmę rankšluostį, įdėkite paruoštą tešlą į kepimo indą (ar puodą), uždenkite dangčiu ar folija ir kiškite į orkaitę.

7. Kepkite apie 30 minučių, tuomet nudenkite ir dar 15 minučių pakepkite, kad duonutė apskrustų.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 420.00 g (kvietiniai)
Vanduo: 350.00 ml
Mielės: 2.00 g (0,3 arbat. š. sausų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Balta sumuštinių duona
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 15
Kaip gaminti

Parduotuvėje vargiai rasite sumuštinių duonos be konservantų ar puriklių, o namuose kepta balta duona skoniu tikrai nenusileidžia pirktinei.

1. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską, viduryje padarykite duobutę. Mieles sumaišykite su cukrumi ir 2 šaukštais šilto vandens. Palikite pastovėti porą minučių, kad suputotų. Supilkite mieles į duobutę miltuose, įpilkite 300 ml šilto vandens ir išmaišykite mediniu šaukštu.

2. Kai tešla atšoks nuo dubens sienelių, išverskite ant miltais pabarstyto stalo ir 10 min. stipriai minkykite rankomis. Kuo stipriau minkysite tešlą, tuo duonelė bus puresnė. Gerai išminkyta tešla turi būti švelni ir elastinga.

3. Suformuokite gumulą, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite šluoste ir kildinkite maždaug valandą.

4. Stačiakampę kekso formą patepkite aliejumi ir pabarstykite sezamų sėklomis. Ant miltais pabarstyto stalo trumpai paminkykite tešlą, suformuokite plokščią ovalą, užlenkite kraštus vieną ant kito, apverskite kepaliuką lygiąja puse į viršų ir įdėkite į skardą, viršų apibarstykite sezamų sėklomis arba miltais.

5. Uždenkite ir kildinkite dar 20 min. Kepkite 220 °C temperatūroje ant žemiausios orkaitės lentynos maždaug 30 min.

Plačiau skaitykite: „Kepti duoną namuose jau nemadinga? Nesutinkame!“

Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Druska: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Aliejus: 1.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Puri speltų miltų duona
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 7
Kaip gaminti

1. Užpilkite razinas šiltu vandeniu ir leiskite pabrinkti.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite 120 ml vandens ir mieles, palaukite, kol mielės ištirps. Supilkite medų, abiejų tipų miltus, nutarkuotą apelsino žievelę ir pradėkite minkyti, minkykite kelias minutes, o tada suberkite druską ir įpilkite dar šilto vandens, kantriai minkykite, kol tešla taps elastinga (šį darbą galite patikėti ir elektriniam prietaisui, tačiau atliksite jį ir rankomis).

3. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir po kelis meskite į tešlą nenustodami minkyti, tešla turi išlikti elastinga, tačiau nuo sviesto ji kiek suminkštės, taps riebesnė.

4. Nusunkite razinas ir suberkite į tešlą, dar kiek paminkykite, kad jos tolygiai pasiskirstytų.

5. Dėkite tešlą į dubenį, pridenkite medžiaginiu virtuvės rankšluostėliu ir leiskite pabūti šilumoje 30 min. Tuo metu sviestu kruopščiai ištepkite pailgą kepimo formą aukštais kraštais (skirtą keksams ir/ar duonai kepti).

6. Padalinkite tešlą į 3, 6 ar 8 dalis, suformuokite rutulius ir dėkite juos į kepimo formą – jei 3, tuomet vieną greta kito, jei 6 ar 8, tuomet 2x3 arba 2x4.

 

7. Dėkite kepimo formą su tešla į šiltą vietą leiskite pabūti ten 2–3 valandas, kol tešla akivaizdžiai išsipūs.

8. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pakilusią duoną švelniai patepkite paplaktu kiaušiniu, pabarstykite cukrumi.

9. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 40 min., arba kol viršus bus auksiškai rudas. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.

Valgykite vieną, su džemu, su sviestu, galite pjaustyti plonomis riekėmis ir paskrudinti. Tokia duona, suvyniota į rankšluostėlį, išliks skani 2–3 dienas.

Ingredientai
Mielės: 10.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml (šilto)
Miltai: 500.00 g (300 g šviesių speltų ir 200 g viso grūdo speltų)
Medus: 50.00 g (skysto, švelnaus skonio)
Sviestas: 50.00 g (kambario temperatūros)
Razinos: 60.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Druska: 10.00 g
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Plikyta duona
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 40
Kaip gaminti
  1. Pusę miltų sumaišykite su druska ir užpilkite visu verdančiu vandeniu.
  2. Išsukite iki vientisos masės. Palikite atvėsti.
  3. Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šaukštu vos vos šilto vandens.
  4. Kai plikyti miltai atvėsta, į vidų sudėkite mielių mišinį ir įminkykite likusius miltus bei kmynus.
  5. Vis dar lipnią tešlą perkelkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai kambario temperatūroje.
  6. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  8. Iškilusią tešlą atsargiai išverskite ant paruoštos skardos ir rankomis suformuokite kepaliuko formos rutulį.
  9. Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį.

Receptas iš: g-blogas.lt

Ingredientai
Vanduo: 350.00 ml (verdančio)
Miltai: 400.00 g (jei miltai rupesni, naudokite apie 350g)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 valg. š.
Mielės: 10.00 g (sausų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Duona su moliūgų sėklomis
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.1 / 10
Kaip gaminti

1. Moliūgų sėklas, kurias bersite į tešlą, paskrudinkite sausoje keptuvėje. Žiupsnelį pasilikite apibarstyti kepaliukui. Atvėsinkite ir stambokai sukapokite.

2. Į dubenį sutrupinkite mieles. Vandenį pašildykite iki kūno temperatūros, nedideliame jo kiekyje trindami mediniu šaukštu ištirpinkite mieles.

3. Supilkite likusį vandenį, sirupą arba cukrų, įberkite druskos ir išmaišykite.

4. Supilkite miltus ir išminkykite vientisą tešlą. Į minklę įmaišykite ir kapotas moliūgų sėklas.5

5. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir pusvalandžiui palikite šiltai, kad tešla pakiltų.

6. Iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių.

7. Pakilusią tešlą perkelkite ant stalo, pabarstyto miltais, lengvai perminkykite ir padarykite norimos formos kepaliuką. Apšlakstykite vandeniu, apibarstykite nesmulkintomis moliūgų sėklomis. Pridengtą rankšluosčiu pakildykite dar 20 minučių.

8. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių, skardą su duona dėkite ant žemutinių grotelių ir kepkite 30–40 minučių (arba kol temperatūra duonos viduje bus 98 laipsniai).

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Ingredientai
Ruginiai miltai: 150.00 g
Miltai: 180.00 g (kvietinių)
Moliūgo sėklos: 60.00 g
Mielės: 20.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml
Cukrus: 6.00 g (0,5 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avižinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 30
Kaip gaminti

1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.

2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.

3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.

4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.

5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.

6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Avižiniai dribsniai: 200.00 g
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml (drungno)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Speltų miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 18
Kaip gaminti

1.  Iš vakaro 10 g mielių išleiskite 300 ml šilto vandens. Visadalius ruginius miltus ir trečdalį speltų miltų supilkite į dubenį ir išsukite su mielių vandeniu. Mišinį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite per naktį.

2. Speltų grūdus užpilkite šiltu vandeniu ir taip pat palikite per naktį.

3. Išbrinkusius speltų grūdus supilkite į sietą ir nuvarvinkite.

4. Linų sėmenis, sezamų ir saulėgrąžų sėklas sumaišykite.

5. Į dubenį suberkite likusius speltų miltus, 15 g sutrupintų mielių, sėklų mišinį, speltų grūdus, druską, įpilkite 50 ml šilto vandens ir mielių mišinį.

6. Virtuviniu kombainu išminkykite vientisą tešlą. Ją pasidėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir minkykite rankomis, kol nelips prie paviršiaus.

7. Iš tešlos suvoliokite rutulį ir leiskite pastovėti 15 minučių. Tuomet suformuokite kepaliuką, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite ir dar valandą palaikykite šiltai.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duonutę apibarstykite likusiu sėklų mišiniu. Prieš pašaudami kepaliuką į orkaitę, vidines jos sieneles apipurkškite vandeniu.

9. Praėjus 10 minučių nuo kepimo pradžios, temperatūrą sumažinkite iki 220 laipsnių ir kepkite dar 30–40 minučių, orkaitės sieneles nuolat apipurkšdami vandeniu. Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 635.00 g (135 g visadalių ruginių ir 500 g speltų miltų (630 tipo))
Mielės: 25.00 g (25-30 g šviežių)
Speltų grūdai: 50.00 g
Linų sėmenys: 40.00 g
Sezamo sėklos: 40.00 g
Saulėgrąžos: 40.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Senovinė kvietinė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.9 / 25
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite. Mieles ištrinkite su cukrumi ir supilkite į dubenį su pienu, suberkite trečdalį miltų ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir palaikykite 2–3 valandas šiltai, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą gerai išplakite, pasūdykite, suberkite likusius miltus ir gerai išminkykite. Dar kartą apie valandą pakildykite.

3. Tada iškočiokite norimos formos ragaišį ir dar sykį leiskite apie 30 minučių pakilti.

4. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 minučių.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietinių (550 D tipo))
Pienas: 380.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grikių miltų duona su saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.4 / 15
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu.

2. Mieles ištrinkite su cukrumi.

3. Sviestą išsukite iki purumo, į jį sukrėskite mieles, sukdami po truputį pilkite kiaušinių ir pieno plakinį, berkite miltus, druską ir saulėgrąžas.

4. Plakite, kol masės pasidarys puri. Minklę supilkite į riebalais išteptą skardą ir padėkite šiltai, kad pakiltų (apie 1–2 valandas).

5. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Miltai: 1.00 kg (po 500 g kvietinių (550 D tipo) ir grikių)
Pienas: 500.00 ml
Mielės: 50.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 50.00 g (lukštentų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Duona, kildyta pintame krepšelyje
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 4
Kaip gaminti

 1. Mieles sutrupinkite į dubenį, supilkite 6altą vandenį ir maišykite, kol mielės ištirps.

2. Sudėkite druską ir medų, po to abejus miltus ir išmaišykite iki vientisos tešlos.

3. Stambiai sukapokite riešutus.

4. Tešlą pasidėkite ant miltais pabarstyto stalo ir lengvai pakočiokite. Ant viršaus užbarstykite kapotus riešutus ir įkočiokite juos į minklę. Iš tešlos suformuokite apvalų kepalėlį.

5. Paimkite tinkamo dydžio pintą krepšelį – jis turėtų būti du kartus aukštesnis nei tešlos kepalėlis. Krepšelį pamirkykite vandenyje ir gerai pa barstykite miltais.

6. Tešlos kepalėlį įkelkite į krepšelį, uždenkite rankšluosčiu ir maždaug 2 valandoms padėkite į šaldytuvą.

7. Skardą išklokite kepimo popieriumi, o pakilusią duoną iš krepšelio išverskite taip, kad gražusis krepšelio raštas būtų viršuje.

8. Skardą dėkite ant viršutinių orkaitės grotelių. 200 laipsnių orkaitėje kepkite 25–30 minučių (tol, kol vidinė duonos temperatūra bus 96 laipsniai).

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 440.00 g (300 g kvietinių ir 240 g visadalių kvietinių)
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Vanduo: 400.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (1-1,5 arbat. š.)
Medus: 2.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grikių ir chia sėklų duona be glitimo
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.7 / 18
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (su kaitinimu iš viršaus ir apačios + vėjelio funkcija).

2. Grikius užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite bent 2 val., kad suminkštėtų.

3. Chia sėklas užpilkite 250 ml vandens ir leiskite brinkti bent pusvalandį arba iki kol mirks grikių kruopos.

4. Išmirkusius ir suminkštėjusius grikius perskalaukite po tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį smulkintuvą. Kartu dėkite išbrinkusias chia sėklas, aliejų, kepimo miltelius, druską ir kmynus.

5. Viską smulkinkite apie 3 min., kol masė taps beveik tolygi.

6. Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite 1 val. ir 15 min., kol duona iškils, o išorė švelniai paruduos. Pabaigoje, jeigu norisi, galima duonos viršų švelniai patepti aliejumi ir įdėjus atgal į orkaitę palaukti kol dar šiek tiek apskrus.

7. Duonai iškepus, leiskite jai 15 min. atvėsti kepimo formoje, po to išimkite iš formos ir palaukite kol visiškai atvės. Tada jau galite pjaustyti ir ragauti.

Ingredientai
Grikiai: 300.00 g (nekepintų (žalių))
Vanduo: 250.00 ml (chia sėkloms brinkinti)
Chia sėklos: 60.00 g
Aliejus: 60.00 ml (tinkamo kepimui)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Senovinė mielinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.0 / 36
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su cukrumi.

2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat  pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.

4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Miltai: 450.00 g (300 g visadalių ruginių ir 150 g kvietinių (550 D tipo))
Pasukos: 500.00 ml (šviežių arba pieno)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rupių miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.2 / 29
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros mieles ištrinkite su druska ir cukrumi, supilkite kūno temperatūros kefyrą arba rūgpienį.

2. Įmaišykite sėmenis ir saulėgrąžas, aliejų ir rupius miltus. Išminkykite vientisą tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite pusvalandžiui, kad pakiltų.

3. Tešlą padalykite per pusę, sukrėskite į dvi pusantro litro talpos keksų formas ir apibarstykite pasirinktomis sėklomis.

4. Įdėkite į šaltą orkaitę ir nustatę 175 laipsnius kepkite 40–60 minučių. Jei duonos pluta pernelyg paruduos, uždenkite folija. Ar iškepė, patikrinkite degtuku.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Kefyras: 500.00 ml (liesas arba 1 proc. riebumo rūgpienis)
Linų sėmenys: 50.00 g
Saulėgrąžos: 80.00 g (skrudintos)
Miltai: 420.00 g (per pusę rupių kvietinių ir ruginių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š. (arba sezamų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ruginė duona su kalendromis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.4 / 14
Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į dubenį. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros ir nedideliame jo kiekyje ištirpinkite mieles.

2. Supilkite likusį pieną, sukrėskite medų, taip pat miltus, sumaišytus su prieskoniais ir druska, ir gerai išmaišykite.

3. Toliau minkykite stipriai, kol gausite vientisą tešlą. Iš tešlos padarykite norimos formos duonos kepalą (jis bus gana didelis), perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite vandeniu. Tegul duonutė apie valandą pakyla.

4. Tuomet pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir ant žemutinių grotelių kepkite valandą.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g
Miltai: 150.00 g (kvietiniai)
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Pienas: 250.00 ml
Medus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (0,5 arbat. š.)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ruginė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 15 val.
3.4 / 58
Kaip gaminti

Raugo ruošimas:

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja,  joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Tešlos ruošimas:   

1. Raugą (150 g) ir miltus dubenyje sumaišykite su šiltu vandeniu, įberkite druskos, cukraus ir kmynų (žiupsnį jų pasilikite). Dar kartą ge rai išmaišykite. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite 12–18 valandų.

2. Pakilusią tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą. Kepaliuką šlapiomis rankomis išlyginkite ir apibarstykite kmynais. Kiškite skardą į šaltą orkaitę, nustatykite 170 laipsnių temperatūrą ir kepkite apie 2 valandas.

3. Iškepusią duoną apšlakstykite vandeniu ar įvyniokite į šlapią rankšluostį ir palikite vėsti valandą.

Kulinaro patarimas. Rūgimo laikui įtakos turi patalpos temperatūra: jei dubuo bus padėtas šiltai, pvz., prie radiatoriaus, užteks ir 12 valandų. Nuo to, kiek laiko rauginsite, priklauso ir duonos rūgštumas. Su patirtimi ateis žinojimas, kiek ilgai reikia rauginti raugą, kad duonutė būtų tokio skonio, kokio Jums norisi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ruginiai miltai: 525.00 g (75 g - raugui ir 450 g - tešlai)
Vanduo: 1.00 l (125 ml šilto - raugui ir 1 l šilto tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kmynai: 2.00 valg. š. (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimo formai ištepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminė plikyta duona
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
2.7 / 28
Kaip gaminti

Raugo ruošimas

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasida rys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 va landas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Plikinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą suberkite miltus ir kmynus. Intensyviai maišydami užpilkite verdančiu vandeniu (turi nelikti neužplikytų miltų gumuliukų). Plikiniui leiskite ataušti 2–3 valandas.

2. Tada sukrėskite paruoštą raugą (250 ml), gerai išmaišykite ir palikite rūgti 12 valandų.

Tešlos ruošimas ir kepimas

 1. Į paruoštą išrūgusį plikinį suberkite abiejų rūšių miltus, cukrų, druską, įkrėskite medaus. Tešlą minkykite rankomis (jas vis pavilgykite vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių, kol neliks sausų miltų, maišykite pirmuoju greičiu, paskui 3–5  minutes – antruoju.

2. Suformuokite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į pailgą kepimo formą ir 3 valandas laikykite šiltai (apie 25 laipsnių patalpoje).

3. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir 15 minučių kepkite, kad užkeptų pluta. Tada sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir dar apie 30 minučių kepkite.

4. Iškepusį kepaliuką ištraukite iš skardos ir apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų plu ta. Nupurkštą duoną uždenkite skepeta ir palikite atvėsti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ruginiai miltai: 525.00 g (visadalių - 75 g - raugui, 300 g - plikiniui, 150 g - tešlai)
Vanduo: 875.00 ml (125 ml šilto - raugui ir 750 ml verdančio - plikiniui)
Kmynai: 1.00 valg. š. (plikiniui)
Miltai: 150.00 g (kvietinių 550 D tipo - tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Medus: 1.00 valg. š. (natūralus - tešlai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Ypatingos

04:35
12:16

Metas rinktis

Atradimai virtuvėje

Skanumėlis

Video

05:52
17:54
02:59

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką