-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: mielinės bandelės su sūrio ir džemo įdaru

Kol šios bandelės kepa, namuose sunku surasti sau vietos ir sulaukti, kol jos atsidurs lėkštėje! Jų kvapas svaiginančiai maloniai nukelia tiesiai į vaikystę...
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Kai anuomet dar buvau KTU studentė, mūsų (tada Ekonomikos) fakultetas buvo įsikūręs tiesiai virš pieno baro Kaune, Laisvės alėjoje. Matyt, nuo tų laikų, nuo tų rytų, kai mes sėdėdavom paskaitose, o keliais aukštais žemiau kaip tik baigdavo kepti to ryto bandelės, aš tapau priklausoma nuo mielinių kepinių!

Nuo tos saldžios palaimos, kai paėmus į rankas minkštutėlę bandelę akys pačios užsimerkdavo ir reikdavo labai valdytis, kad seilės pačios neimtų tekėti! Kiti studentai čiupdavo į ranką dar ir pieno stiklinę, bet man, pieno negeriančiai, visada bandelėmis labiau patiko mėgautis su arbata.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su sūrio ir džemo įdaru
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su sūrio ir džemo įdaru

Šios saikingai saldžios brioche tipo bandelės praturtintos ne tik džemu, bet ir citrininiu kreminio sūrio įdaru. Nuostabi ne tik spalvų, bet ir skonių bei tekstūrų kombinacija, o ją užbaigia traškios apskrudusių migdolų plokštelės. Beje, jei jų neturite, tikrai neatidėliokite šių bandelių kepimo, nes migdolus galite keisti ir ruduoju cukrumi ar sezamais.

Jei norite, bandelių tešlą galite užminkyti iš vakaro ir, užuot kildinę ją šiltoje patalpoje, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve. Tešla pakils ir žemoje temperatūroje, tik daug lėčiau. Rytojaus dieną palaukite, kol tešla pasieks kambario temperatūrą ir tik tada formuokite bandeles, kaip aprašyta recepte, bei kildinkite antrąkart.

Kaip ir visi mieliniai kepiniai, šios bandelės pačios skaniausios tą dieną, kurią kepė.

Kaip ir visi mieliniai kepiniai, šios bandelės pačios skaniausios tą dieną, kurią kepė. Bet jei visų nesuvalgysit iškart, kuo šviežesnes jas užšaldykite ir prieš patiekdami galite trumpai pašildyti orkaitėje – jos bus tarsi ką tik iškeptos!

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su sūrio ir džemo įdaru
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su sūrio ir džemo įdaru

Ingredientai (14 bandelių):

mielinei tešlai:

  • 400 g miltų;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 150 ml pieno;
  • 7 g sausų mielių;
  • 80–100 g cukraus;
  • 3 kiaušiniai, lengvai suplakti šakute;
  • 165 g sviesto, labai labai minkšto.

įdarui:

  • 200 g kreminio (tepamojo) sūrio, kambario temperatūros;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • ½ citrinos nutarkuota žievelė;
  • džemo (galite rinktis kelių rūšių ir spalvų – pvz., juodųjų serbentų ir abrikosų).

patepimui prieš kepant:

  • 1 kiaušinis, suplaktas ir sumaišytas su 1 šaukštu vandens;
  • migdolų plokštelių (jei neturite, pakeiskite stambiu ruduoju cukrumi).

Gaminimas:

1. Virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus, druską ir cinamoną.

2. Pieną pašildykite maždaug iki 40 laipsnių temperatūros, suberkite sausas mieles ir 1 šaukštą cukraus, likusį cukrų suberkite į miltų mišinį. Pieną su mielėmis uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite šiltai apie 10 min., kol mielės suputos.

3. Supilkite į miltų mišinį pieną su mielėmis, supilkite lengvai išplaktus kiaušinius ir užminkykite tešlą. Minkykite ne trumpiau nei 12–15 minučių, kad tinkamai aktyvuotųsi glitimas. Kartkarčiais vis pagramdykite indo sieneles, kad prikibusi tešla gerai susimaišytų. Tešla bus minkšta ir truputį lipni, bet miltų pridėti nepatariu, antraip bandelės bus kietos. Jei matote, kad tešla tikrai nenormaliai minkšta, įberkite šaukštą kitą miltų (taip atsitikti gali dėl didesnių kiaušinių ir drėgmės kambaryje, taip pat miltų rūšies).

4. Po šaukštelį dėkite į tešlą sviestą, kaskart labai gerai išsukdami prieš tai buvusią porciją, kad sviestas įsimaišytų į tešlos masę. Kai įmaišysite visą sviestą, tešlą perdėkite į riebalais pateptą dubenį, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje pakilti apie 1 valandą, arba kol jos tūris padvigubės.

5. Kol tešla kyla, paruoškite kreminio sūrio įdarą. Išsukite sūrį kartu su kiaušinio tryniu, cukrumi ir nutarkuota citrinos žievele.

6. Pasiruoškite dvi kepimo skardas – išklokite jas kepimo popieriumi.

7. Pakilusią tešlą sumaigykite, tada išverskite ant miltais truputį pabarstyto darbastalio. Tešlą padalinkite į 14 dalių. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite po rutuliuką ir dėkite į skardą, palikdami gerokus tarpus tarp rutuliukų (bandelės kepant pūsis ir bus plokščios). Uždenkite skardas virtuviniais rankšluostėliais ir padėkite šiltai, kad tešla antrąkart pakiltų (30–60 min).

8. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

9. Pakilusių rutuliukų viduryje įspauskite po ertmę (man patogiausia tai daryti stiklinės dugnu, prieš tai patepus riebalais, bet galima įspausti ir pirštais). Į tą ertmę įdėkite po truputėlį sūrio įdaro, o į patį viduriuką – po mažą šaukštelį džemo.

10. Patepkite bandeles kiaušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Kepkite apie 16–18 min., arba kol gražiai pagels. Bandelės pačios skaniausios tą pačią dieną, kurią kepėte.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su sūrio ir džemo įdaru
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su sūrio ir džemo įdaru

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius