1. Nedideliame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius ir 1/3 sultinio – palikite, kad išbrinktų.
2. Keptuvėje storu dugnu ištirpinkite gabaliuką sviesto, berkite svogūnus ir ant vidutinės ugnies kepinkite 8–10 min. – kol taps rusvi (atsargiai, nesudeginkite!). Suberkite pakepintus svogūnus į didelį dubenį.
3. Išvalykite keptuvę, kurioje kepinote svogūnus ir grąžinkite ant ugnies. Suberkite į keptuvę šoninės gabaliukus ir pakepinkite, kol gabaliukai bus traškūs, tada sudėkite juos į dubenį su svogūnais (išsiskyrusius riebalus pasilikite).
4. Į dubenį su svogūnais bei šonine sudėkite mėsą, muškite kiaušinius, berkite prieskonius, druską, išbrinkusius džiūvėsėlius ir viską labai gerai rankomis išmaišykite.
5. Iš gautos masės formuokite nedidukus kukulius (orientuokitės į masės, kuri tilptų į valgomąjį šaukštą, kiekį). Dėkite kukulius ant aliejumi pateptos kepimo skardos ar kito nelipnaus paviršiaus.
6. Keptuvėje vėl įkaitinkite pasiliktus riebalus, kurie išsiskyrė kepinant šoninę, įdėkite dar šaukštą sviesto ir per 3 kartus pakepinkite suformuotus kukulius – vienai porcijai skirkite 6–8 min., stebėkite, kad apkeptų iš visų pusių. Dėdami kiekvieną naują porciją kukulių, į keptuvę vis įmeskite po gabaliuką sviesto.
7. Kai visi kukuliai bus pakepinti, pasilikite keptuvėje apie 2 šaukštus riebalų, berkite į juos miltus ir paplakite šluotele, kol turėsite gana tirštą košelę. Į šią košelę pilkite likusį sultinį, išmaišykite, užvirinkite, o tada suberkite kukulius, uždenkite keptuvę ir ant silpnos ugnies pavirkite 5–6 min. – kol kukuliai bus iškepę.
8. Keptuvę su kukuliais nuimkite nuo ugnies, įmaišykite grietinę ir tiekite ant stalo – su bulvių koše, burokėlių mišraine, spanguolių ar bruknių padažu. Skanaus!
1. Į vištienos filė įmuškite kiaušinius, sudėkite porą batono riekelių, druskos, pipirų, čiobrelių lapelių, kubeliais pjaustytos paprikos ir pusę svogūno. Gerai išminkykite.
2. Kitą pusę svogūno smulkiai supjaustykite, apkepkite svieste, o kai jis suminkštės, dėkite ilgomis juostelėmis pjaustytą morką, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 10 min. Sudėkite čiobrelių šakeles ir maišant po truputį pilkite grietinėlę. Įberkite pipirų, druskos, sudėkite kukulius.
3. Užvirus troškinkite ant mažos ugnies 15–20 minučių. Kukulius patiekite kartu su troškintomis morkų juostelėmis.
- Dideliame dubenyje sumaišykite maltą avieną, smulkiai pjaustytą svogūną ir išspaustas skilteles česnako.
- Atskirame inde sumaišykite prieskonines žoleles, įmuškite kiaušinį ir įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Viską gerai išplakite ir sumaišykite su mėsa.
- Iš gautos masės suformuokite pailgus mėsos kukulius. Per vidurį įsmeikite medinį pagaliuką ir dėkite bent valandai į šaldytuvą.
- Tuomet sudėkite mėsos kukulius ant grotelių ir 15 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Nepamirškite po grotelėmis padėti kitą skardą su vandeniu, nes išsiskyrusios sultys, pridegins orkaitę.
- Kukuliukus patiekite su jogurtiniu padažu, kurį paruošite sumaišę visus jam skirtus ingredientus.
- Dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius ir kiaušinį. Leiskite mišiniui pastovėti 10 minučių.
- Suridenkite kukulius ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos.
- Įberkite prieskonių mišinio „Tikka Masala“ ir įpilkite vandens.
- Įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę 5–10 minučių ant mažos ugnies.
- Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais, mangų čatniu ir paplotėliais.
- Patiekite kukulius su mangų čatniu, basmati ryžiais ir traškiais paplotėliais.
Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“
- Sumaišykite maltą vištieną su svogūnais, česnakais, aitriąja paprika bei druska ir suformuokite kukuliukus.
- Sumaišykite sezamų sėklas ir džiūvėsėlius.
- Pavoliokite kukuliukus kiaušinio plakinyje ir sezamų sėklų bei džiūvėsėlių mišinyje.
- Įkaitinkite aliejų ir apie 2–3 min. kepkite kukuliukus, kol jie gražiai paruduos.
- Tada sudėkite kukuliukus ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
Mirkomasis padažas:
- Užvirkite vandenį su razinomis.
- Sumažinkite ugnį ir kaitinkite apie 2–3 min., kol razinos suminkštės.
- Sudėkite kitus produktus, išskyrus valgomąjį svogūnėlį, ir gerai juos sumaišykite.
- Puodą nukaiskite ir įdėkite svogūnų.
- Pagardinkite druska ir sumaišykite, kad konsistencija būtų vientisa. Šiek tiek palaukite.
1. Vištienos faršą sumaišykite su grietinėle ar grietine, vištienos prieskoniais, pipirais, druska ir labai gerai išsukite. Šlapiomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kukulius ir apkepkite keptuvėje ant didesnės ugnies nuolat vartydami, kad gražiai apskrustų.
2. Vyšninius pomidorus, griežinėliais pjaustytą cukiniją ir smulkintą papriką pabarstykite žolelių mišiniu, pipirais, druska ir apšlakstykite aliejumi. Viską gerai išmaišykite ir leiskite 10 minučių pastovėti, kad įsigertų prieskoniai. Ant medinių pagaliukų paeiliui verkite kukulius ir daržoves. Vėrinukus kepkite 200 laipsnių orkaitėje ant grotelių 10–15 minučių.
3. Taip paruoštus vėrinukus galima kepti įjungus kepintuvo su ventiliatoriumi funkciją, tik kukulių nereikia apkepti.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Vištienos faršą sumaišykite su kiaušiniu ir manų kruopomis. Pagardinkite pipirais, druska ir vištienos prieskoniais. Didesniame puode užvirkite vandenį, įdėkite sultinio kubelį. Šlapiomis rankomis formuokite didesnius kukulius ir meskite į verdantį sultinį. Virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių.
3. Tuo tarpu pasiruoškite padažą. Keptuvėje ar puodelyje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus, sudėkite smulkintą svogūną, grūstą česnaką ir maišydami apkepkite. Sumeskite plėšytus špinatus ir maišydami taip pat apkepkite. Supilkite grietinėlę, paskaninkite žolelėmis, druska, pipirais ir kaitinkite nuolat maišydami, kol padažas sutirštės. 4. Išvirtus kukulius išgriebkite, nuvarvinkite ir apipilkite padažu. Tiekite su makaronais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Faršą sumaišykite su smulkintu česnaku, kiaušinio tryniu, džiūvėsėliais, kario padažu. Pagardinkite pipirais ir druska. Labai gerai išmaišykite ir leiskite apie 20 minučių pastovėti, kad įsigertų prieskoniai.
2. Šlapiomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kukulius ir virkite sūdytame vandenyje apie 20 minučių. Išgriebkite kiaurasamčiu ir apkepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
3. Pusę kaparėlių sutrinkite su pusės žaliosios citrinos sultimis, cukrumi ir kariu. Į jogurtą sudėkite trintą kaparėlių masę ir gerai išmaišykite. Likusius kaparėlius sudėkite ant padažo. Kukulius tiekite su paruoštu padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Saldžiąją papriką ir aitrųjį pipirą supjaustykite smulkiais kubeliais ir sumaišykite su malta jautiena. Į paruoštą masę sudėkite mėsos prieskonius, pasūdykite, įmuškite kiaušinį, įlašinkite tabasko padažo, citrinų sulčių, gerai išmaišykite ir leiskite pusvalandį pastovėti, kad įsigertų prieskoniai.
2. Iš faršo formuokite mažus kukuliukus. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, sudėkite kukuliukus, sumažinkite ugnį ir nuolat vartydami kepkite 8–10 minučių. Tiekite tiek karštus, tiek šaltus su mėgstamu padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Baltos duonos riekeles sulaužykite nedideliais gabalėliais, užpilkite pienu, gerai išmirkykite ir nuspauskite. Svogūnus nulupkite ir sutarkuokite stambia trintuve. Išmirkytą duoną ir svogūnus sudėkite į dubenį su paukštienos faršu, įmuškite 2 gerai nuplautus kiaušinius, suberkite kaparėlius, prieskonines žoleles, apelsinų žieveles, įspauskite citrinos sulčių.
2. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Likusį kiaušinį išplakite elektriniu plakikliu. Iš vištienos faršo drėgnomis rankomis formuokite taisyklingos formos kukulius, juos pamirkykite kiaušinio plakinyje ir gausiai apvoliokite džiūvėsėliuose.
3. Kepkite karštame aliejuje apie 20 minučių. Vištienos kukulius tiekite su mėgstamu padažu.
1. Iš mėsos faršo keptuvėje iškepkite nedidelius kukuliukus.
2. Salotas suplėšykite, agurkus, papriką supjaustykite. Ant salotų suberkite smulkintas daržoves, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
3. Išdėliokite keptus kukulius ir vyšninius pomidoriukus. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sojų padažu ir apibarstykite sezamo sėklomis.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, apibarstykite prieskoniais ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus (aliejaus nepadauginkite!)
2. Sūrį sutarkuokite.
3. Paruoškite faršą - kokį įprastai ruošiate maltinukams. Mėsos kukuliukus apkepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
4. Ant baklažano dėkite mėsos kukulį, užberkite žiupsnelį sūrio, supjaustykite mažus pomidoriukus ir patiekite su salotomis.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Kokoso drožles sumaišykite su paprikos milteliais ir druska. Įkaitinkite keptuvę ant kaitrios ugnies, suberkite kokoso drožles ir pakepinkite vis vartydami, kad nesudegtų, bet paskleistų malonų kvapą. Atidėkite į šalį atvėsti.
- Ananasą sumalkite virtuviniu kombainu. Jei labai daug sulčių dalį nupilkite ir išgerkite. Į faršą sudėkite prieskonius, žoleles, česnaką, trintą ananasą, įkulkite kiaušinius ir viską gerai išminkykite.
- Imkite truputį faršo, formuokite kukulius, apvoliokite pakepintose kokoso drožlėse ir dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Taip padarykite su visu faršu.
- Dėkite kukulius kepti į orkaitę apie 20-25 minutes 170 laipsnių temperatūroje. Tiekite su šviežiomis mėgiamomis salotomis, žirnelių piure, ar kitais pagardais.
Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA
1. Avinžirnius mirkykite vandenyje mažiausiai šešias valandas, geriausia užsimerkite iš vakaro. Dėkite į puodą su vandeniu, virkite apie 40 minučių, nukoškite. Išvirtus avinžirnius sutrinkite smulkintuvu, įdėkite sugrūstą ar smulkiai supjaustytą česnaką, prieskonius, žoleles ir miltus.
2. Viską gerai sumaišykite ir drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio kukulius.
3. Kepkite gilioje keptuvėje ant gerai įkaitinto aliejaus vartydami, kol falafeliai įgaus tamsiai auksinę spalvą ir gražiai apskrus. Riebalus nusausinkite popierine servetėle.
4. Patiekite su salotomis ir aštriais padažais.
1. Sūrį sutrupinkite į dubenį, įdėkite jogurtą ir gerai išsukite. Jei mišinys per sausas, įdėkite dar jogurto. Dviem šaukštais ar šlapiomis rankomis suformuokite kukuliukus ir apvoliokite pistacijose.
2. Padažui skirtus produktus gerai išplakite.
3. Kukuliukus sudėkite į lėkštę ir patiekite su salotomis apšlakstę padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė