-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikas skanėstas – daržovių ir vaisių traškučiai. Patarimai ir receptai gaminantiems juos namie

Kai sode bei darže gausu gėrybių, norisi jų ragauti paruoštų įvairiausiais būdais, ne tik šviežių. Iš daržovių bei vaisių galima gaminti net sveikus traškučius! Kaip tą daryti ir ar visada gaminant gėrybes šiuo būdu reikalinga speciali džiovyklė?
Daržovių traškučiai
Daržovių traškučiai / Vida Press nuotr.

Nors daržovių traškučiai, liaudiškai vadinami „čipsais“, neretai linksniuojami ne pačiame geriausiame kontekste, verta žinoti, kad jie gali būti ir puikiu užkandžiu ar patiekalų skanintoju. Žinoma, su sąlyga, kad pirkdami juos skaitysite sudėtį ar patys gamindami nepadauginsite druskos, nudosite kokybišką aliejų (kai jo reikia).

Džiovinimas – vienas naudingiausių maisto konservavimo būdų, kuris leidžia išsaugoti didžiąja dalį produkto maistinės vertės.

„Džiovinimas – vienas naudingiausių maisto konservavimo būdų, kuris leidžia išsaugoti didžiąja dalį produkto maistinės vertės. Džiovinant daržoves ar vaisius karšto ir sauso oro cirkuliacijos būdu išsaugomos ne tik vertingos maistinės medžiagos, bet ir aromatas, skonis bei spalva“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Anot pašnekovo, siekiant išsaugoti vaisių ir daržovių maistines ir skonio savybes, svarbu pasirinkti tinkamą džiovinimo temperatūrą ir trukmę. Be to, džiovinant vaisius, daržoves, uogas ar grybus svarbu užtikrinti, kad karštas oras laisvai cirkuliuotų, o temperatūra būtų didinama palaipsniui. Antraip produktas ne išdžius, o sukeps. Kai kurios orkaitės turi specialiai džiovinimui skirtas funkcijas, kurios džiovinimo procesą gali palengvinti.

Taip pat galima naudoti ir specialias džiovykles, kurios leidžia produktų neperkaitinti ir maksimaliai išsaugoti naudingąsias jų savybes, skonį bei aromatą. Tokiose džiovyklėse optimali daržovių ir vaisių džiovinimo trukmė – 10-15 val. Tuo metu orkaitėje džiovinimas trunka gerokai ilgiau, nes procesą reikia kartoti keletą kartų.

Jūsų dėmesiui – naminių daržovių ir vaisių traškučių receptai:

Morkų traškučiai

Ingredientai:

  • 2 didelės morkos;
  • ½ valg. šaukšt. alyvuogių (arba ištirpinto kokosų) aliejaus;
  • ½ valg. šaukšt. jūros druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Nuplaukite ir nuvalykite morkas, supjaustykite jas plonais griežinėliais. Svarbu, kad griežinėliai nebūtų per stori, kitaip traškučiai gausis minkšti, o ne traškūs.

3. Griežinėlius sudėkite į dubenį su aliejumi ir jūros druska bei sumaišykite.

4. Apvoliotus griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos didelės skardos ir orkaitėje kepkite apie 15-20 min. Stebėkite kepimą – neleiskite morkoms sudegti ir, jei reikia, griežinėlius apverskite.

Lapinio kopūsto (kale) traškučiai

Ingredientai:

  • Ryšulėlis lapinio kopūsto (kale);
  • 1-2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek druskos.

Gaminimas:

1. Nuskabykite lapinio kopūsto lapelius nuo koto, nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Apšlakstykite juos aliejumi ir pabarstykite šiek tiek druskos. Pasistenkite kiekvieną lapelį gerai įtrinti aliejumi, kad jis padengtų visą lapelio plotą ir garbanėles.

2. Išdėliokite lapelius ant kepimo skardos ir dėkite į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10-15 min. – kol lapeliai švelniai paruduos. Stebėkite, kad traškučiai neperkeptų.

Vida Press nuotr./Lapinių kopūstų traškučiai
Vida Press nuotr./Lapinių kopūstų traškučiai

Ananasų traškučiai

Ingredientai:

  • 2 ananasai;
  • pusės citrinos sultys;
  • druskos

Gaminimas:

1. Ananasus supjaustykite plonais apskritimais, apliekite citrinos sultimis ir lengvai pasūdykite.

2. Sudėkite į džiovintuvą ir lėtu režimu džiovinkite apie 16 val. – kol ananasai taps traškūs. Leiskite traškučiams atvėsti ir skanaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius