Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2020 05 11 /15:05

A.Veryga įvertino savaitgalį matytus vaizdus: yra visos galimybės, kad virusas pradės plisti greičiau

Lietuvoje sekmadienį patvirtinti 6 nauji koronaviruso atvejai, per penktadienį ir šeštadienį nustatyti 43 nauji koronaviruso atvejai, daugiau kaip pusė jų – židiniais tapusiose gydymo įstaigose. Daug žmonių savaitgalį leido lauke, neišvengta būriavimosi, todėl A.Veryga įspėja, kad virusas gali vėl imti plisti greičiau, o tuomet tektų kai kuriuos leidžiamus dalykus vėl atšaukti. O kol kas ministras ketina siūlyti leisti rengti asmenines šventes lauke.

Naujausią informaciją apie kovą su koronavirusu spaudos konferencijoje pateikė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: A.Veryga apie naujus COVID-19 atvejus Lietuvoje ir tolimesnę kovą su pandemija

Savaitgalį išsitirti buvo kviečiami prekybininkai, vaistininkai ir darželių darbuotojai.

Pasak A.Verygos, profilaktiškai išsityrė 1600 gyventojų. Tarp jų daugiausia ugdymo įstaigų darbuotojai. Jų buvo virš tūkstančio. Taip pat išsityrė beveik 200 vaistininkų, 135 prekybos vietų darbuotojai.

„Kol kas nėra gauti atsakymai dėl 715 tyrimų, o kurie gauti – visi neigiami“, – sakė ministras.

Pasak A.Verygos, Lietuva nusprendė dalyvauti galimo vaisto nuo koronaviruso „Avigan“ tyrimuose. Jais galės būti gydomi apie 100 pacientų.

Ministras tvirtino, kad kol kas nesvarstoma galimybė nereikalauti priverstinės saviizoliacijos asmenims, darbo ar mokslo reikalais atvykusiems iš kitų šalių nei Lenkija, Latvija ir Estija.

„Dėl kitų šalių – tai tikrai ateities klausimas, bet šiuo metu jis nėra dar sprendžiamas“, – sakė ministras, paklaustas ar nesvarstoma laisvinti saviizoliacijos taisyklių grįžtantiems iš šalių, kurios su koronavirusu tvarkosi gerai.

Anot jo, ateityje bus galima vėl galvoti apie rizikos lygius skirtingose valstybėse ir pagal tai spręsti, iš kur atvykusiems taikyti saviizoliaciją.

Savaitgalį matyti vaizdai kelia nerimą

A.Veryga tvirtino, kad kiekvienas nustatytas atvejis yra „gyvas įrodymas, kad infekcija niekur nedingo“, todėl ragino visuomenę neatsipalaiduoti ir saugotis, elgtis atsakingai.

„Tai – priminimas, kad karantino sąlygos (...) yra nepraradusios prasmės“, – sakė ministras.

Tačiau, anot jo, kol kas situacija nėra tokia, kad sąlygas vėl reiktų griežtinti, nes nauji atvejai atsekami, dažniausiai susiję su jau rusenusiais židiniais.

„Būtinybės grįžti prie karantino sąlygų griežtinimo šiandien tikrai nėra“, – teigė jis.

Jei tas skaičius staiga pradėtų dvigubėti ar trigubėti ir tai nebūtų viena įstaiga, tai būtų pakankamas ženklas, kad reikia galvoti, ar karantino sušvelninimas nebuvo per ankstyvas.

Jis pripažino, kad teoriškai su kiekvienu atlaisvinimu rizika visgi didėja.

Ministras tikino suprantantis, kad žmonės jau jaučia nuovargį ir pagerėjus orui ryžtasi eiti ten, kur jau leidžiama nuvykti. Visgi jis ragino neskubėti ir užsiminė, kad vėl pradėjus plisti infekcijai, būtų atsisakoma naujausių įvestų karantino sąlygų švelninimo priemonių.

„Yra visos galimybės, kad vėl virusas ims plisti greičiau, todėl raginčiau ir toliau elgtis atsakingai, suprasti, kad grėsmė niekur nedingo. Kas galėtų būti, jei virusas pradėtų plisti greičiau, tai pirmiausia, kas galėtų atsitikti, tai karantinas toliau nebebūtų švelninamas. Neabejoju, kad dauguma laukiate įvairiausių dalykų – ir renginių atlaisvinimo, ir asmeninių švenčių“, – kalbėjo A.Veryga.

Anot jo, apie karantino sąlygų švelninimo stabdymą reiktų galvoti, jei skaičiai pradėtų didėti staiga.

„Mes jau pripratome prie linijos, kai nauji atvejai neperžengia 20 atvejų ribos per įprastinę dieną. Jei tas skaičius staiga pradėtų dvigubėti ar trigubėti ir tai nebūtų viena įstaiga, tai būtų pakankamas ženklas, kad reikia galvoti, ar karantino sušvelninimas nebuvo per ankstyvas“, – teigė A.Veryga.

Svarsto leisti asmenines šventes lauke

Klausiamas, ar mano, kad vaikų psichologijai būtų naudinga dviem savaitėms grįžti į mokyklas, ministras tikino, kad būti namuose be draugų bet kam yra sunkus iššūkis.

„Tai palieka tam tikrus psichologinius pėdsakus. Saugus vaikų grįžimas į įstaigas, be abejo, prisidėtų prie jų bent jau emocinės sveikatos pagerinimo“, – teigė ministras, tačiau kategoriškai netvirtino, kad to būtinai reikia imtis.

Kol kas Vyriausybė yra nusprendusi nuo gegužės 18 d. atnaujinti vaikų darželių darbą.

Ministras nesvarstė, ar dėl kokių nors priežasčių galėtų būti vėl uždrausta dirbti visiems darželiams. Esą būtų uždaromi konkretūs darželiai, jei juose kiltų židiniai.

Pasak A.Verygos, jau trečiadienį bus svarstoma galimybė leisti organizuoti asmenines šventes lauke. Kokiam būriui artimųjų būtų leista susirinkti, ministras nesako: esą tai kol kas tik svarstymai.

„Pirmiausia kalbama bus apie atviras erdves, nustatant tam tikrus reikalavimus, bet kviesčiau ir raginčiau labai neskubėti“, – teigė A.Veryga.

Taip pat svarstoma leisti maitinimo įstaigoms aptarnauti klientus viduje.

Painiava statistikoje nulemta NVSC darbo sunkumų

Kodėl savaitgalį buvo neaiškiai paskelbta naujų atvejų statistika? R.Lingienės teigimu, taip įvyko dėl to, kad paprastai skaičiai buvo teikiami už praėjusią dieną, o savaitgalį buvo sunku susieti naujus atvejus su esamais židiniais.

„Ne visada laboratorijos aiškiai identifikuoja, ar atvejai yra nauji, ar žmogus pasveikęs. Tam reikia laiko. Per savaitgalį nustatyti 43 atvejai, bendras skaičius nepakitęs, tik dalis atvejų perkelti į penktadienį“, – aiškino R.Lingienė.

Šeštadienį, pasak NVSC atstovės, nustatyti 33 nauji atvejai, iš jų daugiausia – 17 – Antavilių pensionate, taip pat nerimas kyla dėl Vilniaus klinikinėje ligoninėje plintančio židinio, kur fiksuota 11 naujų atvejų. Čia virusas plinta, nes pacientai naudojasi bendrais sanitariniais mazgais.

Dar šeštadienį keturi nauji atvejai nustatyti Kretingos rajone ir vienas Kaune.

Sekmadienį nustatyta 10 naujų atvejų. Du atvejai yra šeima, vienas atvejis nustatytas Lietuvos kariuomenėje, dar vienas bendrabutyje Naujojoje Vilnioje, po atvejį Marijampolėje ir Šiauliuose, o keturi atvejai dar tiriami.

„Naujausiomis žiniomis, mes jau esame gavę 5 naujus atvejus Vilniaus klinikinėje ligoninėje ir vieną Klaipėdoje“, – vardijo R.Lingienė.

Pasak jos, naujų atvejų Grybo gatvės bendrabutyje nėra nustatyta. Tuo tarpu Naujojoje Vilnioje bendrabutyje dirba NVSC specialistai, nėra informacijos, kad pastate būtų medicinos įstaigų darbuotojų, kol kas visų bendrabučio gyventojų tirti neketinama.

Du nauji atvejai pacientams pirmadienį fiksuoti reabilitacijos įstaigoje „Pušyno kelias“, kur jau išvis fiksuota 11 atvejų (2 darbuotojai ir 9 pacientai).

Susirgo 11 metų vaikas, grįžęs iš Maskvos

Be to, sekmadienį naujas atvejis nustatytas 11 metų vaikui, parskridusiam į Lietuvą privačiu lėktuvu iš Maskvos, kur nuo gegužės pradžios jau sirgo du jo artimieji. Jie gydomi ligoninėje Maskvoje.

„Tai šeiminis atvejis, bet Lietuvoje jis įvežtinis“, – teigė R.Lingienė.

Pasak jos, oro uoste NVSC specialistai vykdė sustiprintą kontrolę, įvertino simptomus, izoliacijos sąlygas ir nurodė nepilnamečiams izoliuotis 14 dienų. Jais rūpinosi giminaitis iš Klaipėdos.

Taip pat buvo nurodyta per parą registruotis tyrimui mobiliojoje stotelėje.

„Tyrimas buvo atliktas ir gegužės 10 dieną vienam iš jų buvo gautas teigiamas rezultatas“, – sakė R.Lingienė.

Vilniaus klinikinėje ligoninėje virusas pasiekė reanimacijos skyrių

Daugiausia nerimo šiuo metu NVSC kelia situacija Vilniaus klinikinėje ligoninėje ir Antavilių pensionate.

Vilniaus klinikinėje ligoninėje jau registruota 18 COVID-19 atvejų (8 darbuotojai ir 10 pacientų – aštuoni iš Vidaus ligų skyriaus ir du reanimacijos skyriaus).

Sąlytį turėjusių asmenų ligoninėje nustatyta 61, iš jų 22 darbuotojai.

Liga pradėjo plisti nuo Vidaus ligų skyriaus, iš kurio namo išleistam asmeniui buvo diagnozuotas COVID-19 ir jis buvo paguldytas į Santaros klinikas. Dar vienas asmuo iš Vidaus ligų skyriaus buvo perkeltas į reanimaciją, todėl imta tirti ir šio skyriaus pacientus. Sekmadienį nustatyta, kad yra užsikrėtusių.

Ištirti ir medikai, 18 jų tyrimų rezultatų dar laukiama.

„Dešimt asmenų perkelti gydymui į Santaros klinikas. Iškelta hipotezė, kad pacientai užsikrėtė nuo personalo“, – teigė R.Lingienė.

Antavilių pensionate užsikrėtusių daugėja kasdien

Antavilių pensionate išvis jau nustatyti 34 atvejai, iš jų 21 gyventojui. Išvis sąlytį turėjusių jau skaičiuojama 163 asmenų. Iš Antavilių pensionato ligoniai perkeliami gydyti į ligonines.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis savaitgalį piktinosi, kad NVSC neleido anksčiau tirti visų pensionato globotinių. Tai bus daroma tik pirmadienį.

Tačiau ministras A.Veryga tikino, kad iki šiol netirti visų globotinių nebuvo blogas sprendimas. „Testų ėmimas nėra atėjimas ir pasižiūrėjimas kur nors. Vaikščioti po kambarius, kur gyvena užsikrėtę gyventojai, imti mėginius taip pat reikia turėti ir kompetencijos, ir supratimo“, – aiškino A.Veryga ir ragino besiskundžiančią Vilniaus savivaldybę „baigti politikuoti ir svaidytis kaltinimais“, o paskambinti ir paklausti, jei ko nežino.

NVSC atstovė tvirtino, kad sprendimai tirti pensionato gyventojus priimami remiantis tarptautine praktika, pagal kurią gyventojai, kurie nejaučia simptomų, tiriami tik tuomet, kai tai būtina.

„Buvo ištestuoti jau du kartus, kurie turėjo sąlytį. 90 asmenų testuoti du kartus“, – teigė R.Lingienė.

Pasak jos, „paskutinio pasirinkimo galimybe“ tirti gyventojus pasinaudota tik tuomet, kai suprasta, kad įstaigoje gali būti netinkamai naudotasi asmens apsaugos priemonėmis, kad darbuotojai dirba ne viename korpuse, kaip privaloma, o keliuose.

Lietuvoje sekmadienį patvirtinti 6 nauji koronaviruso atvejai, iš viso COVID-19 nustatytas 1485 asmenims, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Kaip nurodo ministerija, šie nauji atvejai nustatyti per sekmadienį ištyrus 2652 ėminius.

Iki šiol pasveikusiais laikomi 833 asmenys, dar serga 598 gyventojai. Šalyje nuo koronaviruso iš viso mirė 50 žmonių, dar keturi koronavirusu užsikrėtę asmenys mirė dėl kitų priežasčių.

303 asmenys šiuo metu yra izoliavęsi.

Iš viso iki šiol atlikti 186 565 tyrimai dėl koronaviruso.

Ligoninėse gydomi 77, reanimacijoje 14, plaučiai ventiliuojami 6 pacientams, o su deguonies kaukėmis 27.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius