-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 20

Alvydas Navickas gali atsipūsti: prokurorai nutraukė tyrimą dėl mokymų su pacientais

Vilniaus universiteto Psichiatrijos klinikai vadovavęs docentas Alvydas Navickas gali lengviau atsikvėpti. Už tai, kad su „Asmenybės augimo grupėmis“ organizavo mokymus, kuriuose dalyvavo Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre besigydantys pacientai, jam niekas nebegresia. Spalio pabaigoje prokurorai nutraukė ikiteisminį tyrimą.
Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis
Jelena Tveretina, Alvydas Navickas ir Birutė Garmanaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šis tyrimas buvo pradėtas dar gegužės 26 dieną – iškart po 15min straipsnio apie netradicinius mokymus.

Į prokurorus dėl galimo pacientų išnaudojimo ir asmens duomenų apsaugos pažeidimo tuomet kreipėsi nevyriausybinė organizacija „Psichikos sveikatos perspektyvos“.

Toks sprendimas priimtas, kadangi, ikiteisminio tyrimo metu įvertinus surinktus duomenis, nenustatyta, kad buvo padaryta nusikalstama veika, – pranešė prokuratūra.

Anot visuomenininkų, pasitvirtinus straipsnyje nurodytai informacijai, įžvelgtinas pacientų su negalia išnaudojimas, žeminimas bei asmens privatumo pažeidimai organizuojant neteisėtą ūkinę-komercinę veiklą.

„Psichikos sveikatos perspektyvos“ taip pat prašė ištirti, ar nebuvo atlikti veiksmai, kuriais siekta suvaržyti teises ir laisves dėl negalios, bei veiksmai, skatinantys neapykantą ar kurstantys diskriminuoti negalios pagrindu.

Tačiau prokurorai tyrimą pradėjo dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Po penkis mėnesius trukusio tyrimo nutarta, kad nusikaltimas nebuvo padarytas.

„Spalio 27 d. Vilniaus apylinkės prokuratūroje buvo priimtas nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo organizuojant mokymus ne sveikatos priežiūros specialistams. Toks sprendimas priimtas, kadangi, ikiteisminio tyrimo metu įvertinus surinktus duomenis, nenustatyta, kad buvo padaryta nusikalstama veika“, – 15min pranešė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė, Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Taigi mokymus su pacientais organizavęs psichiatras A.Navickas atsipirko tik Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto papeikimu. Jis neteko ir Psichiatrijos klinikos vadovo pareigų, tačiau ne dėl pažeidimų, o todėl, kad baigėsi jo, kaip laikino įstaigos vadovo, kadencija.

Kaip teigia VU Viešosios komunikacijos vadovas Ervinas Spūdys, A.Navickas dabar yra VU Medicinos fakulteto docentas ir Psichiatrijos rezidentūros studijų koordinatorius.

A.Navickas taip pat tebevadovauja Lietuvos psichiatrų asociacijai, kuri niekaip nereagavo į skandalą dėl mokymų su pacientais.

15min gegužę pranešė, kad Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai be ligoninės vadovo Martyno Marcinkevičiaus žinios dalyvaudavo mokymuose vadovams. Paaiškėjo, kad įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o tuometis Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas A.Navickas.

Jis pats tokiuose mokymuose pacientų teisių pažeidimo nematė. Atvirkščiai – A.Navickas sakė darantis tik gera: laužantis stereotipus apie psichikos sutrikimų turinčius asmenis.

Vilniaus savivaldybės administracijos suburta komisija baigė šios istorijos tyrimą ir nustatė, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas A.Navickas, Vilniaus psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėjas Janas Hilbigas ir šio centro Pirmojo skyriaus vedėjas Laurynas Bukelskis, organizuodami „Asmenybės augimo grupių“ mokymus Lietuvos banko darbuotojams, pažeidė pacientų teises.

Vilniaus psichikos sveikatos centras dėl situacijos atliko vidinį tyrimą ir nustatė pažeidimus. L.Bukelskis pasitraukė iš centro skyriaus vedėjo pareigų, o J.Hilbigas nesulaukė jokių nuobaudų.

Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių komiteto narys ekspertas Jonas Ruškus pateikė nuomonę, kad šiais mokymais buvo grubiai pažeistos žmogaus teisės.

Dėl šių mokymų tyrimą dar atlieka Seimo kontrolieriaus tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius