Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 25 /15:17

Artūras Zuokas dar kartą sieks vadovauti sostinei: ar trečias kartas nemeluos?

Amžinai antras – taip būtų galima apibūdinti Artūro Zuoko rezultatus tiesioginiuose merų rinkimuose. Už Remigijaus Šimašiaus nugaros likęs buvęs Vilniaus vadovas ir vėl žada siekti šio portfelio. Kol kas apie jo galimybes rinkimuose kalbėti sunku – dar nėra aiškus nė vienas jo varžovas, tačiau galbūt trečias kartas nemeluos?
Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas
Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas / 15min nuotr.

Klausinėja vilniečiai

A.Zuoko teigimu, pastaruoju metu jis sulaukdavo daug klausimų apie tai, ar sieks vadovauti sostinei, tai ir buvo paskatinimas dalyvauti rinkimuose.

„Gerą pusmetį ar daugiau pagrindinis klausimas, kurį išgirsdavau su bet kuo susitikęs Vilniaus mieste, buvo apie ateities planus – ar kandidatuosiu, ar sieksiu? Toks buvo paskatinimas ir paraginimas, kuris buvo girdimas iš vilniečių. Be abejonės, matau ir pats, ką mieste galima geriau ar greičiau daryti“, – 15min sakė buvęs Vilniaus meras.

„Problemų ir temų Vilniuje yra tikrai daug. Rinkimuose tikrai nenoriu dalyvauti kaip kandidatas, kuris ateina ir pasako – aš noriu, kad miestas būtų toks. Šiuo atveju, svarbu ne tai, kaip aš įsivaizduoju, bet būtent, kaip vilniečiai mato ir ko nori“, – pridūrė jis.

Šiuo metu buvęs sostinės vadovas sako daug dėmesio skiriantis susitikimams su vilniečiais.

„Šį laikotarpį noriu skirti tam, kad išgirsčiau iš žmonių jų idėjas ir matymus, savo įsivaizdavimą, kokį miestą bendrai mums reikėtų kurti“, – kalbėjo A.Zuokas.

Pasak jo, susitikimų būta daug.

„Tikrai nemažai ir su skirtingomis grupėmis – ar tai būtų mikrorajonų gyventojai, ar savivaldybės įmonių darbuotojai, skirtingos socialinės grupės ir t. t.“, – tvirtino A.Zuokas.

Pralaimės antrame ture?

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto ( VU TSPMI) politologas Mažvydas Jastramskis 15min sakė, kad A.Zuokas turėtų patekti į antrą turą, tačiau greičiausiai ten lauks pralaimėjimas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mažvydas Jastramskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mažvydas Jastramskis

„Dabar sunku įsivaizduoti, kokie yra konkretūs jo šansai, turint omeny, kad faktiškai nežinome jokių kitų kandidatų. Bet kokio kandidato galimybes reikia vertinti kito kandidato kontekste“, – teigė politologas.

„Sakyčiau, kad antrame ture bus A.Zuokas ir konservatorių kandidatas – A.Zuokas praloš“, – spėjo jis.

Tiek 2015, tiek 2019 metais vykusiuose tiesioginiuose merų rinkimuose A.Zuokui pavykdavo patekti į antrą turą, tačiau ten ženklia persvara jis turėdavo pripažinti Remigijaus Šimašiaus pranašumą.

Pasak politologo, A.Zuokui per pastaruosius rinkimus nepavyko pakeisti savo rinkėjų bazės, todėl ir kitąmet jam greičiausiai pritrūks balsų.

„Anksčiau nemaža dalis A.Zuoko paramos atėjo iš rinkėjų, kuriuos mes vadiname dešiniaisiais. Pavyzdžiui, tų, kurie neigiamai vertina sovietmetį, yra linkę balsuoti už liberalus, dalis – už konservatorius.

Tai va čia yra tas dalykas, kad šitie rinkėjai A.Zuoko nesirinks, nes jis neis nė su viena partija iš valdančiosios koalicijos“, – svarstė M.Jastramskis.

„Aš visada esu optimistas“

Tuo metu A.Zuokas nusiteikęs teigiamai ir tikina žinantis, jog gali imtis sostinės mero pareigų.

„Aš visada esu optimistas – žinau, kad galiu, žinau, kad tikrai geriausią komandą ir geriausią, sakykime, patirtį turiu. Manau, kad tikrai galiu, o vilniečiai spręs, kokį vadovą norėtų matyti, o savo kompetenciją ir patirtį esu pasiruošęs padėti ant rinkėjų stalo jų pasirinkimui ir vertinimui“, – teigė buvęs Vilniaus meras.

„Vilniuje turiu tikrai gerą žinomumą – žmonės žino ir tikrai palaiko. Net ir sociologiniai tyrimai tą rodo. Tai rodo, kad žmonės nepamiršo“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Zuokas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Zuokas

Pasak jo, už jį kalba ir šiuo metu Vilniuje atliekami darbai, kurių dalis buvo suplanuoti dar jam vadovaujant.

„Net ir šiandien Vilniuje didžioji dalis vykdomų darbų yra tie darbai, kurie buvo suplanuoti mano ir mano komandos, man būnant miesto vadovu. Net ir dviračių takai šiandien yra tiesiami pagal dviračių planus, kurie patvirtinti dar 2014 metais. Turiu omeny, planai kaip schemos, ne techniniai projektai“, – sakė A.Zuokas.

Paklaustas apie būsimus varžovus, jis teigė matantis, jog partijoms surasti kandidatų yra sunku, o Lietuvos politika „nusekusi“.

„Žinau, kad partijos ieško kandidatų ir, kas mane stebina, kad iš tikrųjų šiandien norinčių arba jaučiančių pareigą, jeigu žmogus turi žinias ir kompetenciją, kažkaip nėra tiek daug. Nėra tiek daug siekiančių šio įdomaus ir garbingo posto, mane tai stebina“, – teigė A.Zuokas.

„Tai galbūt parodo, kad Lietuvos politika šiandien yra tokia nusekusi, kad žmones, kurių kompetencija ir žinios būtų reikalingi ar miestų valdyme, ar dalyvaujant Vyriausybės veikloje, kuo toliau, tuo sunkiau pritraukti“, – svarstė buvęs sostinės vadovas.

Ar Laisvės partija ras kandidatą?

A.Zuokas – kol kas vienintelis savo apsisprendimą dalyvauti sostinės mero rinkimuose paskelbęs politikas.

Žinoma, kad A.Zuoko sėkmė rinkimuose priklausys ir nuo jo varžovų, tačiau tokių, pasak politologo M.Jastramskio, partijoms rasti sudėtinga.

Laisvės partija, kurios atstovas R.Šimašius miestui vadovauja jau antrąją kadencija, irgi dar neturi kandidato.

„Tikriausiai jiems reikės žiūrėti į dabartinę frakciją arba galbūt kokį nors legionierių iš visuomenės pasitelkti. Tai irgi gali būti variantas – surasti žmogų, kuris galbūt yra gerai vertinamas visuomenėje, bet nėra Laisvės partijos narys. Man sunku pasakyti, kad jie tokį žmogų gali rasti, bet faktas, kad jiems yra sudėtinga“, – teigė VU TSPMI politologas.

Jo teigimu, net jeigu ir trečiosios kadencijos siektų R.Šimašius, jis nebūtų favoritas.

„Jeigu R.Šimašius siektų trečios kadencijos, tikrai nelaikyčiau jo labai aiškiu favoritu. Sakyčiau, kad jis turėtų patekti į antrą turą, o ten jau – kaip Dievas duos. Kritikos įvairiausiais aspektais yra iš įvairiausių pusių, net iš jo palaikytojų stovyklos“, – kalbėjo M.Jastramskis.

Anot jo, problemų su kandidatais Vilniuje turi ir šalį valdanti konservatorių partija.

Kandidatai neatskleidžiami

Viena Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų lyderių Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė 15min teigė, kad partija kandidatų siekti sostinės mero posto turi, tačiau jų pavardžių neatskleidžia.

„Visos politinės organizacijos ruošiasi rinkimams (...) Dar neatskleidžiam tų pavardžių“, – sakė parlamentarė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Jos teigimu, šiuo metu partijos skyriai gali siūlyti kandidatus, o pavardės bus atskleistos rudenį.

Buvęs sostinės vicemeras, vienas Laisvės partijos vadovų Vytautas Mitalas teigė, kad partija dėl kandidatavimo į Vilniaus mero postą turėtų apsispręsti irgi rudenį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

„Sprendimas bus aiškus rudenį, kai partija sprendimą ir priims, bet labiau esu nusiteikęs tęsti darbus Seime“, – 15min sakė Seimo narys, Seimo pirmininkės pavaduotojas.

Jis pridūrė, kad partija šiuo metu kalba ir su nepartiniais galimais kandidatais.

„Mes šnekamės tiek su nepartiniais kandidatais, tiek su partijos nariais, nes ankstesni rinkimai parodė, kad mes esame sėkmingi į politiką pritraukiant naujus žmones“, – teigė V.Mitalas.

Vadovavo daugiau nei dešimtmetį

A.Zuokas sostinei vadovavo 2000–2007 ir 2011–2015 metais, tačiau dar niekuomet jis nelaimėjo tiesioginių mero rinkimų.

Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narį jo karjeroje lydėdavo ir skandalai, ir žaismingos rinkiminės kampanijos, ir grandioziniai planai bei projektai.

Artūro Zuoko nuotr./Meras Artūras Zuokas meta iššūkį neleistinose vietoje automobilius statantiems žmonėms
Artūro Zuoko nuotr./Meras Artūras Zuokas meta iššūkį neleistinose vietoje automobilius statantiems žmonėms

Be kita ko, 2008 metais A.Zuokas teismo buvo pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo papirkti buvusį tarybos narį Vilmantą Drėmą.

Tiek 2015, tiek 2019 metais vykusiuose tiesioginiuose merų rinkimuose A.Zuokas pralaimėjo R.Šimašiui, kuris jau baigia antrąją Vilniaus mero kadenciją.

R.Šimašius anksčiau yra paskelbęs trečiosios kadencijos nebesiekti.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks 2023 metų pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius